20 jaar oude Schakelplan van A.B.L.L.O. is weer actueel

Image
Een plan van de Grote ring waar ooit sprake van was. (de nrs 1 tot 7), het rode 11 is de Langer wapperbrug, 9 en 10 is het tunneltracé van stRaten-generaal. 3 was ook de Wase Grote Ring en in 4 liep hij langs Bazel en Kruibeke.
WAASLAND/ LINKEROEVER. Het Actiecomité ter Beveiliging van het Leefmilieu op Linkeroever en in het Waasland of kortweg ABLLO, pakte 20 jaar geleden met ‘Het Schakelplan’ uit om de kleine ring om Antwerpen te sluiten met een tunnel! Dit wordt nu in het kader van de Oosterweelverbinding, weer gloeiend actueel. Het plan was om de Kleine Ring te sluiten door een gecombineerde spoor- en autotunnel aan te leggen vanaf Linkeroever op de Charles De Costerlaan  naar de Kleine Ring op rechteroever aan de IJzerlaan.

Hierdoor kon het Antwerpse verkeerskluwen beter aangepakt worden met beperkte milieuhinder.  Een grote ring rond Antwerpen zou immers een veelheid van miserie veroorzaken IN Beveren, Haasdonk en Kruibeke.

"Wij hebben namelijk steeds gepleit voor een tunnel en geen brug om diverse redenen zoals lawaai, vervuiling, visuele hinder. Een tunneloplossing zorgt ervoor dat bovengronds de totale hinder vermindert. Als milieugroepering kunnen wij het ons niet veroorloven lasten op andere streken af te wentelen", aldus Gilbert Cant voor ABLLO.

Image
Een schematische voorstelling van het schakelplan.
Toen de overheid rond 2000 het brugconcept naar voren schoof, waren ze enerzijds tevreden omdat dit het sluiten van de Kleine Ring inhield, maar ontevreden omwille van die brug. Bij 20 jaar Schakelplan spreekt ABLLO vzw zijn volle steun uit ten voordele van het tracé van stRaten-generaal dat inhield: een autotunnel van Linkeroever aan de R1/E34 via de haven naar de E19, vrachtverkeer dat mogelijk werd gehouden in de Kennedytunnel en een verkeer dat wordt gestuurd door rekening -rijden.

In 1992 heeft ABLLO vzw het rekening-rijden idee gelanceerd voor de Antwerpse omgeving, hoewel de geesten er dan nog niet rijp voor waren. Rekeningrijden is een systeem waarbij automobilisten een heffing moeten betalen op het aantal gereden kilometers. Het bekendste systeem is de péage op de Franse autosnelwegen dat natuurlijk in ons klein land niet kan. In Duitsland bijvoorbeeld, hebben vrachtwagens nu al een zendertje dat in verbinding staat met een satelliet. De satelliet leest op welke weg de vrachtwagen rijdt en over hoeveel kilometer. Op het einde van de rit stuurt die dan de factuur naar het zendertje in de vrachtwagen.

Bij rekeningrijden wordt niet langer vanuit bezit betaald, maar vanuit gebruik. Wie veel rijdt zal veel betalen. De Brusselse ministers hopen dat rekeningrijden voor vrachtwagens in ons land geldt vanaf 2012. Rekeningrijden is dan weer héél actueel! Twintig jaar geleden pleitte ABLLO er al voor, vandaag worden er concrete plannen gemaakt voor rekeningrijden in de hele Benelux, als vervanger van het omstreden wegenvignet, dat destijds door de Vlaamse minister-president Leterme werd afgevoerd.

Image
Een plan van de Grote ring waar ooit sprake van was. (de nrs 1 tot 7), het rode 11 is de Langer wapperbrug, 9 en 10 is het tunneltracé van stRaten-generaal. 3 was ook de Wase Grote Ring en in 4 liep hij langs Bazel en Kruibeke.

Na 20 jaar legt ABLLO weer een geactualiseerd standpunt voor. ABLLO vzw pleit niet voor nieuwe wegen. De hele Grote Ring van Antwerpen en de grootschalige N41 (Stekene – Sint-Niklaas) is absoluut onaanvaardbaar! Tegen beide wegenplannen heeft ABLLO vzw destijds lijvige dossiers opgemaakt. Nu blijkt dat de inzichten van ABLLO vzw, de juiste zijn.

ABLLO vzw kan akkoord gaan met het sluiten van de kleine ring om Antwerpen (=sluiting noord) omdat dit volgens alle verkeersmodellen en – studies de “beste” oplossing is, het over een zeer beperkte afstand gaat, (4 km) en omdat dit nog veel groter onheil kan helpen voorkomen  want de Grote Ring is meer dan 40 km.
Absolute voorwaarde voor het sluiten van de kleine ring is, dat het niet kan gaan over een brug maar wel een tunnel. De financiering ervan komt van rekeningrijden. Een tunnel is wenselijk omdat er dan geen lawaaihinder en geen visuele hinder bovengronds is en omdat de vervuilde lucht afkomstig uit de tunnels kan behandeld worden zoals de fijn stof problematiek.

"De omstreden Lange Wapperbrug is voor ABLLO een verkeerde keuze. Meer nog, het is een ramp voor Antwerpen. De 2 voorgestelde  tunnelvarianten van de sluiting Noord zijn voor ons allebei haalbaar met traject stRaten-generaal bij voorkeur en ook het traject naar Sportpaleis", zo ziet ABLLO het.

Onder het motto 'Stueren en Betalen' wil ABLLO het rekening rijden invoeren. Het stelt dan ook voor aan de Vlaamse Raad om gebruikerstol te heffen voor alle Schelde-overschrijdend verkeer van op de Scheldebrug van Temse tot de Nederlandse grens.  Met dit geld wordt noodzakelijke en ecologisch verantwoorde Schelde-overschrijdende infrastructuur bekostigd en worden milieuvriendelijke vervoerswijzen gestimuleerd. (= betalen, financieren ). De grootte van het tolbedrag moet zorgen voor gewenste effecten inzake verkeersspreiding in ruimte, tijd (= sturen, reguleren ) en modus.
De hele netto-opbrengst van de gebruikerskost of anders gezegd, de tol, gaat volledig naar de verbetering van verantwoorde en ecologisch aanvaardbare Schelde-overschrijdende infrastructuur in de omgeving van Antwerpen.

Image
Een kaartje dat duidelijk de bedoeling geeft van de schakeltunnel waar A.B.L.L.O. het voor opneemt.

Bij de belangrijke aandachtspunten anno 2009 wil ABLLO vzw rekeningrijden van op de binnenkort ontdubbelde brug van Temse tot en met de Liefkenshoektunnel, onmiddellijk voor het vrachtverkeer, maar later ook voor het personenverkeer.

Het is zinloos om vrachtverkeer te verbieden in de Kennedytunnel. Dan worden vele nodeloze km afgelegd: vrachtvervoer vanaf E17 naar Wilrijk bijvoorbeeld, moet dan via sluiting Noord rijden en dat is een enorme omweg !

De grootte van het bedrag voor rekeningrijden moet een sturend karakter hebben! Dus dáár moeten hogere prijzen  gevraagd worden,  waar (en wanneer) er minder auto’s moeten komen! ABLLO vzw wil om diverse redenen geen groei van het autoverkeer. Rekeningrijden kan autogebruikers helpen overschakelen naar een duurzamer vervoerswijze.

Haar zogenaamde Schakelplan ligt nog steeds voor: een 4 km lange tunnel om de kleine ring R1 om Antwerpen,helemaal rond te maken, te sluiten. (Rolf Duchamps)