Gemeentebestuur zet aan tot spaarzaamheid met water
KRUIBEKE. Het gemeentebestuur heeft naar de inwoners milieutips gestuurd die hen aanzetten spaarzaam te zijn met water. De aarde is wel met 71 % bedekt met water maar van al dat water is er 97,5 % zout water en slechts 2,5 % zoet water. Van dat zoete water komt het grootste deel voor in gletsjers en ijskappen (70 %) en vinden we zo een 29 % terug in beken en rivieren. Er is slechts 0,72 % van het zoet water dat voorkomt in ondergrondse waterlagen dat bruikbaar kan gemaakt worden als drinkbaar water. "Reden genoeg dus om er spaarzaam mee te zijn", aldus het gemeentebestuur.
Een gemiddelde Belg verbruikt dagelijks 115 liter water per dag. De milieudienst wil de Kruibekenaar wijzen op welke manieren water kan gespaard worden. Tips die gelden voor elk gezin, waar ook in Vlaanderen:
Laat de kraan niet langer lopen dan nodig. Als u de kraan 1 minuut laat lopen verbruikt u 5 liter water. Gebruik een bekertje, zeep eerst in en dan pas spoelen,
Neem een douche in plaats van een bad: je kan tot 100 liter water sparen
Installeer spaartoetsen op toiletten en kranen, spaardouchekoppen enz.
Herstel lekkende kranen zo snel mogelijk
Bij gebruik van een vaatwasmachine of wasmachine: koop toestellen met een laag verbruik en laat ze alleen draaien als ze goed vol zijn.
Was de auto met emmer en spons en niet met de tuinslang.
Om drinkwater te sparen kan regenwater gebruikt worden in tal van toepassingen: spoelen van toilet, wassen van kledij, poetsen, besproeien van planten enz. Ook regenwater gebruik je met mate !
subsidies
De gemeente Kruibeke heeft ook aan subsidies gedacht. Bij de nieuwbouw van woningen is de plaatsing van een regenwaterput verplicht. Voor bestaande woningen (gebouwd vóór 7september 1999) kan de bewoner een subsidie ontvangen voor de plaatsing van een regenput. Het volume van de regenput wordt berekend overeenkomstig de oppervlakte van het dak van de woning.
Om het gebruik van regenwater aan te moedigen besliste de gemeenteraad in november 2008 om de subsidies op te trekken. Bij plaatsing van een regenput met gebruik er van bij minstens één toilet of een wasmachine kunt u 500 euro ontvangen, sluit u 2 aftappunten aan dan ontvangt u 600 euro, bij 3 aftappunten is dit al 700 euro
Het nieuwe reglement trad in voege vanaf 1 januari 2009. Het reglement met de voorwaarden kunt u bekomen bij de milieudienst of via kruibeke.be bij milieudienst/ subsidies.
water bufferen
Er is ook aandacht voor het bufferen van water. Dat trouwens ook al verplicht is. Jaarlijks groeit de oppervlakte aan verhardingen door de bouw van woningen en industriegebouwen of door de aanleg van wegen en parkings. Hierdoor stroomt regenwater versneld af naar riolen of beken. Het gevolg is dat riolen of waterlopen deze toevloed op korte termijn niet meer kunnen slikken met overstromingen tot gevolg. Een ander gevolg is dat grondwaterlagen op bepaalde plaatsen niet meer worden aangevuld waardoor plaatselijk verdroging optreedt.
Daarom worden bouwheren verplicht om oplossingen te bieden zodat regenwater tijdelijk wordt gestockeerd, in de bodem kan sijpelen of vertraagd wordt afgevoerd naar de waterlopen. Er zijn verschillende manieren voor:
Het regenwater opvangen in een regenwaterput en gebruiken in verschillende toepassingen zoals wc, wasmachine, buitenkraantje.
Op het dak kan een groendak aangelegd worden waardoor regenwater door de planten wordt opgenomen.
Ook het installeren van een infiltratievoorziening is mogelijk. Bij een doorlaatbare bodem wordt het water naar een zone afgeleid waar het wordt opgevangen en de tijd krijgt in de bodem te infiltreren.
Men kan ook kiezen voor een combinatie van dergelijke oplossingen. Wie echter één van deze voorzieningen aanlegt, zonder dat hij daartoe wordt/ werd verplicht in een bouwvergunning (vb. bij bestaande woningen) kan hiervoor een subsidie ontvangen van de gemeente.
Voor een regenput is dat minstens 500 euro ( dit loopt op tot 600 en 700 euro indien men resp. 2 en 3 aftappunten voorziet), voor een groendak ontvangt men 31 euro per m² en voor een infiltratievoorziening 500 euro
Ook deze nieuwe reglementen traden in voege vanaf 1 januari 2009.
Voor meer inlichtingen kan men terecht bij de milieudienst: 03/740 02 42 of op 03/740 02 44.(Rolf Duchamps)