Eerste volledig 'groene' droogkuis is in Zwijndrecht

Momenteel runt Gerrit al sedert 1997 een goeddraaiende wasserij en werkt met 14 personeelsleden. Hij opende in Zwijndrecht in de Laarstraat ook nog een modern wassalon. Maar het centraal punt bevind zich al 60 jaar aan de Verbrandendijk 17.
Gerrit Willems heeft ook een afdeling die in de volksmond droogkuis wordt genoemd maar in feite wel met vocht gebeurt. Het is op dat vlak dat 'De Zonnebloem' een investering heeft gedaan om alles milieuvriendelijk te laten verlopen. Wie vroeger een wasserij-/droogkuis binnen kwam, zelfs al in de winkel, werd getroffen door een typische scherpe geur. Die werd veroorzaakt door het perchloorethyleen.
In 'De Zonnebloem' is die geur nu weg want sedert begin 2009 wordt er volkomen groen gewerkt met GreenEarth Cleaning of Silocan. Hiermee is 'De Zonnebloem' de eerste wasserij in ons land die op dat systeem is overgeschakeld.
Er zijn op geen enkel vlak nog afvalstoffen en Gerrit verwacht dat hij zeker nog navolging zal krijgen in de branche. Hij weet dat in Californië het product van het systeem GreenEarth al verplicht is en in Australië zijn er ook meerdere staten die het moeten toepassen. Ook o.a. in IJsland is het verplicht.
Er wordt dus nu met een product gewerkt dat heel milieuvriendelijk is. ’t Is een witte vloeistof op basis van siliconen en volledig groen. Heel wat anders dan het vervuilende perchloorethyleen waarmee al jaar en dag mee werd gewerkt.
Voor Gerrit is milieuvriendelijkheid van erg groot belang en de oude machine van de kuiserij stond er nog maar zes maanden maar hij aarzelde niet het te laten ombouwen om met het nieuwe product te kunnen kuisen.
Er is geen geur meer waar te nemen en het ontbindt in water, zand en een heel klein beetje CO2 dat dan wordt gefilterd via koolfilters. In feite is het enkele water en zand. De vloeibare siliconensamenstelling is vergelijkbaar met de basisingrediënten in o.a. deodorant, schoonheidsmiddelen, scheercrème e.d. "Ik kwam op de idee omdat men over bezig was dat Zwijndrecht één van de mest vervuilde gemeenten was. Iedereen is wel bezig over groen, groen, groen maar niemand doet er wat aan. Daarom ben ik er zelf maar mee begonnen. Dit is echt de eerste stap. Ik zou ook graag kleine winturbines zetten en zonnepanelen plaatsen."

Op een beurs in Milaan had Gerrit Willems met het product kennisgemaakt: "Er was niemand die er op reageerde maar ik ben op internet gaan zoeken en op die manier kwam,ik in contact met GreenEarth. Ik wou echt sowieso van die perchloorethyleen van af en het enige alternatief hier in België was werken met koolwaterstoffen maar daar wou ik niet mee werken om het ook vervuilend was. Ik nam dus maar het risico om, met GreenEarth met Silocan te gaan kuisen. En dat valt zoals ge ziet, heel goed mee."
De machine moest dus worden aangepast om met Silocan te kunnen draaien. De machine verliest eigenlijk geen product tenzij water, zand en CO2. Niets is nog schadelijk en het afval mag normaal gezien, mee met het huisvuil. Maar Gerrit laat een containertje komen om het weg te halen. "De droogkuismachine draait alle dagen en de investering die werd gedaan loont. Het product is heel duur maar je verbruikt er weinig van want het kan steeds hergebruikt worden." Het product is niet verkrijgbaar in één of andere winkel omdat het niet te gebruiken is om te wassen. Enkele in een speciaal machine voor droogkuis is het bruikbaar.
Gerrit stelde vast dat het resultaat op meerdere punten beter is dan vroeger. "Omdat het op basis is van siliconen gaat er een deel van in de kledij en dat brengt mee dat minder snel terug vuil wordt, de stof zelf krimpt niet en wordt beschermd tegen vuil en wordt ook een beetje waterafstotend. Ook verslijt de kledij minder vlug."

Broek, vesten, bloezen en alle kledij die de mensen dragen, kunnen er mee gereinigd worden. Vroeger was dat niet zo en moesten sommige stukken naar een speciaalzaak gedaan worden. Matten en tapijten kunnen er niet mee gekuist worden. Een machine vol kledij verwerken duurt 70 tot 80 minuten voor een programma van een 25 kg. Voor de strijk en de verdere afwerking staan twee personeelsleden paraat. Dat was vroeger ook zo.
Om met het product van GreenEarth te mogen werken moet hij hen jaarlijks een bijdrage betalen. Dat maakt deel uit van de verbintenis die hij heeft aangegaan. Inn België is geen zetel van het bedrijf gevestigd, wel in Luxemburg. En GreenEarth zelf zit in Kansas City.
De investering in 'De Zonnebloem' voor de machine én product beloopt toch 70 tot 80.000 euro. Dat moet dus terug verdiend worden en zoals het bedrijf nu loopt zal dat geen probleem zijn. Bovendien wordt verwacht dat de hele installatie toch zeker 10 tot 15 jaar operationeel zal blijven. Belangrijk is toch dat het product lang kan gebruikt worden na distillatie na elke kuisbeurt. Gerrit stelt voorop dat hij op een jaar slechts 1 tot 2 liter zal moeten bijvullen.
Meer dan wie ook beseft Gerrit Willems dat groen de toekomst is en toevallig woont hij ook in een gemeente die veel aandacht heeft voor milieu en zelfs bestuurd wordt door Groen!
Het is gemeend bij de zaakvoerder want ook al op het vlak van watervoorziening heeft hij gekozen voor putwater en liet een put boren van 10 meter diep. Hij zuivert het en het water is zelfs bruikbaar voor consumptie. Bovendien hergebruikt hij in de Wasserij ook het spoelwater voor een volgende sop om mee te wassen. 'De Zonnebloem' werkt ook voor een paar winkels zoals in Kruibeke, Eeklo en zelfs in Zeeuws-Vlaanderen. (Rolf Duchamps)