Twee nieuwe wagens voor Beverse politie

Ze hebben een voldoende zware motor die toe zal laten een achtervolging vlot uit te voeren maar ook om een langere levensduur te bekomen. De voertuigen uit de interventie zijn om de twee, drie jaar aan vervanging toe. Ze bollen toch 70 tot 80.000 km per jaar in Beveren. Ze werden ter beschikking gestald door de gemeente ter vervanging van de twee voornaamste interventiewagens. De oude wagens hadden hun aantal kilometers en vielen regelmatig uit met pannes.
De interventiedienst beschikt in totaal over tien voertuigen maar daar zit ook het anoniem voertuig in waarmee soms ook wordt gepatrouilleerd, een anoniem onderscheppingsvoertuig met camera waarmee verkeersovertreders kunnen worden gefilmd en geverbaliseerd. Bij de tien hoort ook een busje om het personeel mee te vervoeren tijdens ordediensten, een aangepast patrouillevoertuig voor de twee hondbegeleiders met kooi in verwerkt. Er zijn ook twee verkeerstransits, wagens met materiaal en ingericht voor de grote verkeersacties waarbij alcoholtoestellen e.d. kunnen worden aangesloten.
Het is de eerste keer dat de politie van Beveren zulke degelijke, zware wagens heeft. De vorige waren van verschillende types, waren iets kleiner en monovolume met minder ruimte in. De nieuwe hebben voldoende plaats om mensen te ondervragen en om vasttellingen te noteren.
In totaal telt de Beverse politie nu 25 voertuigen en daar zijn ook de wagens bij van de sociale dienst, de recherche, de wijkagenten die naar de deelgemeenten moeten rijden, de technische dienst heeft er één, de korpschef en de 6 officieren hebben ook een wagen ter beschikking. 25 voertuigen lijkt veel maar er werken op het commissariaat toch 120 mensen. Ze werken weliswaar niet allemaal samen want anders zouden veel meer voertuigen nodig zijn. Da(t aantal wagens is echt een noodzaak want op geregelde tijdstippen valt wel eens een auto uit met panne en dan is het al ‘schipperen’ om voor iedereen een voertuig te voorzien. Een aangepast voertuig aan de dienst dan.
Normaal word de aankoop van de politiewagens vanuit de gemeente aanbesteed nadat er een paar lokale dealers worden aangeschreven. De nieuwe aankoop volgde die weg niet; Het ging deze keer via de federale politie. Die kopen de wagens in ’t groot aan of bedingengunstige voorwaarden die ze nu ook voor de lokale politie mogelijk maken. Het staat het gemeentebestuur wel vrij er op in te schrijven of niet. De gemeente Zwijndrecht maakt er ook gebruik van. Het is dus een eigen keuze er op in te schrijven of niet. Maar de Beverse politie vernam al zo veel goede kritiek uit andere zones die met de voertuigen reden aangekocht in het ‘raamcontract’, dat ze voor de eerste keer nu ook op die manier wagens hebben aangekocht. En dat zijn er nu van VW. In het begin werd wel even nagedacht omdat op het grondgebied van Beveren geen Volkswagen-garage meer is. In Zwijndrecht is wel de leverancier ’t Rietje.
De prijs van een nieuw voertuig komt op 52.500 euro wat samen dus een bedrag vormt van 105.000 euro. Maar er moet wel gesteld worden dat ongeveer de helft nodig is voor het ‘aankleden’ en inrichten van de wagens. Een heel grote klemtoon ligt zeker op veiligheid. De bestuurder en de passagier zitten beschermd ben de deuren zijn zelfs versterkt om kogelinslagen te weren. Bovenop de wagen bevindt zich naast de blauwe zwaailichten eveneens een flink zoeklicht.(Rolf Duchamps)