Raad wil nog deze legislatuur beslissing over tweede zeesluis Waaslandhaven
HAVEN. De raad van overleg van de Antwerpse haven stond woensdag volledig in het teken van de economische situatie. Zo kwamen de concurrentiepositie van de haven, de kostenefficiëntie van alle vormen van dienstverlening, de publieke en private investeringen zoals de tweede zeesluis op Linkeroever, en de arbeidsflexibiliteit aan bod. De raad van overleg bestaat uit vertegenwoordigers van de werkgeversorganisaties (Alfaport, ABAS, KVBG, ASV, KBRV, CEPA, VEA, VOKA), de binnenvaart, het spoor, het wegvervoer, de werknemersorganisaties (ACOD/LRB, BTB, ABVV, ACV-Transcom, ACV-Openbare Diensten, LBC/NVK, ACV, ACLVB), het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, de stad Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoevergebied, de administratie der douane en accijnzen.
De leden verwachten dat Antwerpen een hypercompetitieve haven blijft. Tijdens het overleg kwamen verschillende thema’s aan bod die nu verder worden uitgewerkt. Zo wordt de kostenefficiëntie nader onderzocht. Het Havenbedrijf bevestigde dat zijn aangekondigde investeringen, zoals de bestelling van nieuwe sleepboten, zeker worden uitgevoerd. Ook de arbeidsflexibiliteit kwam ter sprake. De raad verwacht dat er vooruitgang wordt gerealiseerd in de lopende gesprekken en dat via de klassieke sociale dialoog resultaten worden geboekt.
De leden van de raad van overleg vragen snelle vooruitgang in het dossier van de tweede zeesluis op Linkeroever, opdat na afronding van de plan-MER de opstart der werkzaamheden kan worden verzekerd. Ook de financiering van de sluis, geraamd op 625 miljoen euro, kwam aan bod. De raad vindt dat bijzondere omstandigheden bijzondere maatregelen vergen en kan ermee instemmen dat het Havenbedrijf Antwerpen een grotere financiële verantwoordelijkheid zou dragen hoewel deze infrastructuur normaal een 100% Vlaamse financiering betreft. De leden vragen wel klaarheid over de financiële modaliteiten die momenteel nog onduidelijk zijn en het behoud van een level playing field tussen Antwerpen en de andere Vlaamse havens.
De raad van overleg vindt, dat de beslissingen over de sluis nog tijdens deze legislatuur van het Vlaams parlement moeten vallen. Voor een nieuwe vorm van financiering is immers een wijziging van het Havendecreet nodig. De timing is nodig zodat de aanbesteding nog deze zomer kan gebeuren.
De raad nam akte van de trafiekcijfers van 2008 waarbij de crisis in het laatste kwartaal duidelijk zichtbaar is geworden. In januari wordt de neerwaartse trend bevestigd. Ook in de havenarbeid blijft de crisis voelbaar. Per dag zijn er gemiddeld 1.300 havenarbeiders werkloos. (Rolf Duchamps)