Ereloonsupplementen in ziekenhuizen schommelen van 50 tot 500 procent
REGIO. Uit onderzoek naar de kostprijs van veel voorkomende ingrepen blijkt dat in sommige ziekenhuizen artsen ereloonsupplementen aanrekenen die tot vijf keer het wettelijk tarief bedragen. Voor het onderzoek analyseerde Bond Moyson ziekenhuisfakturen uit de periode 2005-2007.
Uit het onderzoek blijkt verder dat supplementen de grootste brok op de ziekenhuisfaktuur vormen. In 2007 betaalden patiënten gemiddeld 274 euro aan supplementen en gemiddeld 137 euro remgelden. Daarbij is de keuze van de kamer de belangrijkste kostenfactor. Een patiënt betaalt voor een eenpersoonskamer gemiddeld 4,6 keer meer dan in een twee- of meerpersoonskamer. Een patiënt met een voorkeurregeling betaalt meer dan de helft minder dan een gewone rechthebbende.
Uit de analyse blijkt ook nog een lichte daling van de kostprijs in de periode 2006-2007. Een daling die genuanceerd moet worden. Ziekenhuizen bepalen immers zelf het supplement voor een eenpersoonskamer en in sommige ziekenhuizen variëren de ereloonsupplementen van de artsen van 50 tot 500 procent van het wettelijk tarief. Het onderzoek spitste zich toe op frequente ingrepen zoals bevalling, knieprothese, keizersnede, meniscus, gal, liesbreuk op klassieke wijze en liesbreuk op endoscopische wijze. Het bedrag dat uiteindelijk op de faktuur komt, hangt dus vooral af van de keuze van ziekenhuis en de extra’s die de patiënt kiest.
vergelijk prijzen
Bond Moyson heeft op z’n website socmut.be een module geplaatst waarop de bezoekers de prijzen van negen courante ingrepen in Belgische ziekenhuizen kan vergelijken. (mb)