Laatste mandenmaker werd 100

TEMSE. De laatste maandenmaker van de Temse, Abdon Vercauteren, vierde gisteren, maandag 16 februari 2009, z’n honderdste verjaardag in het rustoord op Tereken in Sint-Niklaas. De eeuweling kreeg uit handen van burgemeester De Ryck een kunstwerk van Valeer Peirsman.

Abdon Vercauteren werd geboren in Temse op 16 februari 1909, als 3de van de 4 kinderen van mandenmaker Frans Vercauteren en Maria Pellecom. Een zusje en een broertje overleden op jonge leeftijd. Na de lagere school werkte Abdon in de ouderlijk zaak maar studeerde via avondschool Nederlands, Frans, Engels, boekhouden en Franse handelscorrespondentie. Hij trouwde in 1931 met Sidonia Smet, de beste vriendin van zijn overleden zus Paula. Hun eerste dochter zag het levenslicht in 1945 en werd genoemd naar de overleden zus Paula.
Abdon, die deelnam deel aan de 18-daagse veldtocht, trad tijdens de oorlog toe tot de weerstandsorganisatie het Geheim Leger. Na de oorlog werd hij bestuurslid van de Koninklijke Nationale Strijdersbond. Bij de ontbinding van de vereniging in 2005, was Abdon 95 en nog altijd secretaris.
Na de oorlog bouwde hij de ouderlijke zaak opnieuw op en uit. Hij werd lid van de patronale mandenmakersvereniging en de gewestelijk paritaire commissie. Tot 1972 kreeg hij zeer veel opdrachten toegewezen, maar door het voortdurend stijgen van de lonen, sociale lasten en de prijs van de grondstoffen werden de producten te duur. Steeds meer gaven opdrachtgevers de voorkeur aan plastiek en polyester. Abdons business evolueerde tot kleinhandelszaak. Door de liefde voor zijn vak stopte hij pas in 1982. Hij was toen 73. Hij was de laatste actieve mandenmaker van Temse.

Image
Abdon Vercauteren omringd door (v.l.n.r.) schoonzoon-beeldhouwer Noël Van Cauwenbergh, schepen Annemie Blommaert, burgemeester Luc De Ryck, z’n dochter Paula Vercauteren en z’n kleinzoon Rembert Van Cauwenbergh.

Abdons moeder was de zus van beeldhouwer Karel Aubroeck met wie hij bevriend was. Toen Karel Aubroeck zijn memoires had geschreven in een nauwelijks te ontcijferen geschrift, zorgde Abdon Vercauteren voor de onmogelijk geachte ontsluiting: hij typte het hele manuscript. Daardoor konden de memoires taalkundig bewerkt en later uitgegeven worden (1991, Een leven tussen kunst en natuur).

Op verzoek van Luc De Ryck schreef Abdon Vercauteren zijn memoires. Ze werden gepubliceerd in het Jaarboek 1985 van het Gemeentemuseum van Temse. Ze geven niet alleen de historiek weer van de eigen zaak, maar hangen ook een voortreffelijk beeld op van de evolutie van de mandenmakerij in de 20ste eeuw.