Inboedel kasteel Roos openbaar verkocht

Image
De inboedel van kasteel Roos in de Neerstraat wordt openbaar verkocht.
WAASMUNSTER. De inboedel van kasteel Roos in Waasmunster, één van de zeven kastelen in de gemeente, wordt openbaar verkocht. Nadat het kasteel een paar onbewoond bleef, zal het Gentse bedrijf DVC de inboedel per opbod verkopen.

Kasteel Roos is een  neoclassistisch pand, met de grandeur van een oud kasteel ingericht en toch voorzien van alle moderne comfort. Voor de inrichting van het gelijksvloers en de eerste verdieping werden kosten noch moeite gespaard. Het grote salon en beide eetplaatsen (de kleine en de grote) zijn in opdracht van de vorige eigenaar Laurent Demey ingericht door Axel Vervoort uit ’s Gravenwezel. Die heeft zijn typische eclectische neergezet: een combinatie van klassiek modern, Engelse en Franse antiek, decoratieve antieke stukken met
moderne en antieke schilderijen. De verschillende kamers ademen, ondanks de verschillende stijlen, de sfeer van de fifties.

gebouw met geschiedenis

Image
Een zicht op één van de talrijke tapijten die te koop worden aangeboden.
Het imposante neoclassicistische gebouw uit 1952 staat in een domein van meer dan 36 ha met bos, boomgaarden, moestuin, wei - en akkerland, twee landhuizen, garages,  berging, serres, een schapenstal, een jachtpaviljoen en de Heilige Barbara-kapel uit 1819. Het kasteel ligt in een park deels in Franse, deels in  Engelse stijl met vijver-en boszones. De familie Roos legde het tuinpark aan in 1905. Daar komt ook de naam van het kasteel vandaan. Alexis Roos had in 1901 de ‘NV van Waasmunster’ overgenomen van de Paul Clement & Cie, die deze weverij/spinnerij in 1894 had opgestart. In 1930 nam schoonzoon Henri de Lovinfosse, die in 1925 de ‘Nv Manta’ had opgericht, de ‘A Roos  & Cie’ over. De familie Lovinfosse liet in 1952 het kasteel bouwen. Het  bleef hun eigendom tot maart 1989, waarna het in handen kwam van de familie Bouckaert en uiteindelijk van de heer Laurent Demey. Nu is het kasteel opnieuw verkocht en verkoopt het bedrijf DVC Gent de inboedel.

openbare verkoop
 
In het huis en in het park vond het veilinghuis allerlei tuinmeubelen, -urnes en –beelden, waaronder een belangrijke sculptuur van Eugène Dodeigne: een levensgroot beeld met een typisch sterk gestileerd thema, waarvoor DVC man en  macht heeft moeten inzetten om het in het veilinghuis te krijgen. "Toen ik het kasteel voor het eerst zag was ik erg onder de  indruk. Het geheel kwam erg aantrekkelijk over ondanks het feit dat het niet  meer bewoond is sinds enkele jaren. Tijdens de expositiedagen reconstrueren  wij de sfeer die heerste in het kasteel Roos tijdens het verblijf van de heer  Laurent  Demey. We hebben zogoed als mogelijk de meubelen en plastische werken  zo opgesteld zoals we ze aangetroffen hebben in het kasteel. Hier en daar  hebben we wel moeten improviseren daar nogal wat dure kleine items, beelden en  schilderijen opgeborgen waren in de geheime kelderruimte. In de periode van niet-bewoning zijn er  enkele inbraakpogingen gebeurd.”, aldus Dominique Van  Cappel van DVC Gent.

Image
een blik op het interieur van kasteel Roos

De stukken die te koop worden aangeboden kunnen bekeken worden bij DVC Gent, gelegen in de  Burgstraat 20-22, op vrijdag 27 februari van 14  uur tot 20 uur, zaterdag 28 februari van 11 uur tot 18 uur, zondag 1  maart van 11 uur tot 18 uur en maandag 2 maart van 11 uur tot 16 uur. Wie niet kan langsgaan, kan de catalogus op dvc.be raadplegen.

De verkoop gaat door op woensdag 3 maart, donderdag 4 maart en vrijdag 5 maart, telkens Vanaf  19u30. (mb)