Met milieuvriendelijke herbruikbare friettas naar ât Hoekske

"Toen kwam die herbruikbare friettas te voorschijn in Limburg waar een frituur er mee begonnen was. Ik vond dat een heel goed idee en omdat volgens het internet geen enkele frituur in het Antwerpse was die zo’n tas in gebruik had, dacht ik als eerste friturist er mee te beginnen. Ik vond het een goed initiatief, in de eerste plaats voor het milieu", aldus Mo.
En daar had hij zeker een belangrijke opdracht want in ’t Hoekske gaan er tussen de 40.000 en 50.000 plastieken zakjes per jaar naar buiten. "Als ik met zo’n friettas die altijd kan hergebruikt worden, het milieu kan dienen, waarom niet?" Het kost wel een extra centje maar dat heeft hij er zeker voor over. Tijdens het weekend van 21 en 22 maart, viert Mo het 5-jarig bestaan en daarom geeft hij de herbruikbare friettas gratis aan zijn klanten. Naar de toekomst toe, denkt hij er wel aan de tassen aan te schaffen en tegen bijvoorbeeld het betalen van 1 euro, de klanten voor te stellen de friettas aan te schaffen.
Mo is Marokkaan van origine maar omdat hij al 25 jaar in de gemeente woont, durft hij zeggen een echte Zwijndrechtenaar te zijn. Hij had eerder ook al twee en een half jaar een frituur in Antwerpen maar dat draaide niet zoals het hoorde. En toen kwam het pand op de hoek van de Verbrandendijk en Suikerdijkstraat vrij en Mo kwam op de idee om daar een frituur te beginnen.
Hij wist dat het een goede locatie was want vroeger stond daar schuin overeen gewoon frietkat op de hoek van de Burchtsestraat en Verbrandendijk. Dat draaide heel goed. Toen die zaak daar weg moest, wilde Mo de plaats innemen als frietverkoper maar dan in een heus ‘frietrestaurant’ dat hij ’t Hoekske noemde. Na 5 jaar heeft ’t Hoekske een bijzonder goede faam verworven.
"Ik probeer sowieso goede kwaliteit te leveren. Een snack die niet verkocht is gaat de dag daarna de vuilbak in. Drie tot vierkeer per week ververs ik het vet en alle dagen komt de kuisvrouw langs. Het kost allemaal wel geld, maar de klanten zien er het resultaat van", zegt Mo. Hij krijgt niet alleen volk uit Zwijndrecht over de vloer, hij heeft er ook uit heel wat omliggende gemeenten en zelfs van Boom. "Dat die klant van Boom was, wist ik niet. Tot hij op een dag me vroeg: kunt ge een papiertje of drie, vier rond de friet doen? Meestal had hij wel in de frituur maar nu wilde hij ze meenemen. Toen vroeg ik hem waar hij met die frieten naartoe moest. Hij zei dat hij in Boom woonde maar dat ze daar geen goede frieten hadden."
Vast cliënteel komt uit het Antwerpse om elk weekend in ’t Hoekske een frietje te komen eten. Ook komen er een paar vaste klanten uit Beveren en Melsele of Kruibeke. Maar vanwaar ze allemaal komen weet hij natuurlijk niet van iedereen.
de friettas
De friettas is gemaakt uit een recycleerbare stof, niet echt plastiek. Een ecologische friettas. Wie zou ooit gedacht hebben dat die een bestaan zou krijgen? Mo wil nu wel zorgen dat zijn klanten die friettas ook gebruiken en daarom voert hij een stempelkaart in. Elke keer ze naar de zaak komen, krijgen ze een stempeltje en als ze er 15 hebben, ontvangen ze in ruil een gratis drankje of een snack. "Dat betaal ik mijn eigen zak om zo toch maar die zak te doen gebruiken", onderstreept hij.

Met de herbruikbare friettas zijn ze in Nederland begonnen maar de tassen zelf worden nu in ons land gemaakt in een bedrijf dat de Zwijndrechtse friturist ook weer via internet had gevonden. Het is ook het enige bedrijf die hem kan leveren en nu zelfs met een wachttijd werkt. Het kan soms maanden duren eer men kan leveren. "Met het project friettas, ben ik zelf toch ook al een drietal maanden bezig, al leerde ik de idee al vorig jaar kennen. Ik zat met mijn vrouwtje aan tafel en we vroegen ons af wat we zouden doen voor ons 5-jarig bestaan. Er waren allerlei ideeën maar uiteindelijk vonden we de herbruikbare friettas het beste om aan onze klanten te geven."
De eerste frituur in België die de tas in gebruik nam stond in Limburg in Leopoldsburg. De friettassen zien er overal hetzelfde uit, maar mits betaling kan men er wel het logo en adres laten opzetten. Mo Alkoubai opteerde daar voor.
De tassen zijn honderd procent afwasbaar en men kan hen zelfs in de wasmachine stoppen, natuurlijk bij honderd graden! Opzij zijn er gaatjes in de tas zodat de frietjes kunnen ademen. "Een friet die niet kan ademen, wordt plat", aldus Mo.
De tas is 45 cm lang en 15 cm breed en heeft een hoogte van ongeveer 30 cm. Er kunnen heel wat ‘pakken friet’ en snacks in worden weggeborgen. Hij is bijna dubbel zo groot als de jumbozakken die ze nu gebruiken.
’t Hoekske is alle dagen open vanaf 17u tot 23u en in ’t weekend tot 24u. Op maandag is het gesloten. Mo werkt met vrouw Samira en zijn broer Mohammed. Samira is nu even een tijd niet werkzaam want ze schonk vorige maand een zoon. Het was zijn tweede kind. Het gezin Alkoubai woonde eerst een jaar of elf in Antwerpen maar Mo’s vader werd het beu in het centrum van de stad en zocht naar iets rustiger. Via een vriend, een advocaat uit Zwijndrecht, kon hier een huis worden gekocht.
’t Hoekske is eigenlijk een familiebedrijfje al was dat aanvankelijk niet de bedoeling. Het werd echter drukker en drukker zodat ook zijn vrouw moest meewerken. "Op buitenstanders kan je niet altijd rekenen. Als die op een drukke dag niet komen opdagen, dan heb je problemen. Daarom opteerde ik voor meer betrouwbaar personeel en zo deed ik het met vrouw en broer. Het is financieel ook voordeliger", aldus Mo.
Mo is een bekend iemand, in veel kringen. "Ik ga hier zeker af en toe eens een pintje drinken en de mensen kennen mij wel." Maar wat ook heel belangrijk is, Mo was en is nog altijd voetballer. Hij speelt momenteel bij VS Meteoor Zwijndrecht. Maar in zijn carrière voetbalde hij ook in Vrasene, Rupelmonde, Waasmunster en Tielrode. Hij begon destijds te voetballen bij Sint-Anneke Sport.
"Na frietjes bakken is voetballen nog altijd mijn tweede bezigheid", zo besloot deze sympathieke Zwijndrechtenaar. Hij nodigt iedereen uit om op vrijdag 20, zaterdag 21 en zondag 22 maart eens langs te komen om een portie friet te kopen én de herbruikbare milieuvriendelijke friettas in ontvangst te nemen.(Rolf Duchamps)