Eerste schepen Kruibeke neemt ontslag

Image
Schepen Bogaert toen hij woensdagmorgen zijn ontslag bekend maakte.
KRUIBEKE. Eerste schepen Stijn Bogaert (CD&V) maakte woensdagmorgen zijn ontslag bekend in het college van Kruibeke. Hij nam vorige week voo zichyzelf deze toch wel moeilijke beslissing, in overleg met zijn gezin. 10 jaar geleden werd hij lid van CVP-Kruibeke. In 2001 werd hem gevraagd als CD&V-afdelingsvoorzitter te worden en in 2003 kon hij als senaatskandidaat een in Kruibeke nooit geziene uitslag afdwingen.

In 2006 dan, trok CD&V als één blok met een positief degelijk alternatief naar de gemeenteraadsverkiezingen. Het was een prachtige periode waarin idealen, samenwerking en gedrevenheid hoogtij vierden. Na moeilijke onderhandelingen met verschillende partijen in Kruibeke maakte CD&V uiteindelijk de keuze om met partij DENERT een bestuursakkoord af te sluiten voor de legislatuur 2006-2012.  "We wisten dat dit niet eenvoudig zou worden. Maar gesterkt door het woord en een getekend engagement van de burgemeester,  en met een mathematisch sterke coalitie waagden we vol hoop en vertrouwen de stap."

Maar in maart 2009 werd het voor Stijn Bogaert duidelijk dat het in Kruibeke de verkeerde weg op ging in de samenwerking met   burgemeester Denert. Stijn Bogaert: "Ik stapte in de politiek met de goesting om mijn energie aan te wenden voor Kruibeke. Met een besef dat er buiten de gemeente zo veel mogelijk was dat in Kruibeke niet kon of mocht. Vanuit een positieve houding wilde ik me ten dienste stellen van onze lokale gemeenschap. Mee initiatief en verantwoordelijkheid nemen om kansen te benutten. U weet dat als ik ergens voor ga, ik dit ook met volle overtuiging doe. Met 100% inzet en geloof. Als het moet voltijds, dag en nacht. Sinds de eerste dag in de meerderheid echter werd het duidelijk dat het gegeven woord van partij en burgemeester Denert een loze belofte was."

Daarmee bedoelde Bogaert dat de bevoegdheden van de CD&V schepenen niet werden erkend. Er was noch vertrouwen, noch de wil om samen een bestuurploeg voor Kruibeke te vormen. Vanaf de eerste collegedagen werd hen duidelijk gemaakt dat binnen de meerderheid de 4/3-schepenverhouding in het college gebruikt zou worden om enkel uit te voeren wat Denert en aanhang tolereren.

"De burgemeester maakte ons meermaals al brullend duidelijk dat het zijn enige doel is om te bewijzen dat het met CD&V mee in het bestuur slechter gaat dan voorheen. Gesteund door zijn collega schepenen, zijn fractie, zijn gemeentesecretaris en zijn machtsnetwerk heeft hij dan ook alle pijlen gericht op het onmogelijk maken van enig resultaat. Uit schrik dat dit resultaat op anderen dan hemzelf zou afstralen. Elke opportuniteit en ieder initiatief ten dienste van onze lokale gemeenschap werden de kop in gedrukt.". Dat is een ernstige getuigenis van de ontslagnemende schepen.

Alle middelen waren goed om de CD&V bedreiging en schepen Bogaert zelf, als boegbeeld ten gronde te richten. Met spijt moest de schepen vaststellen dat geen van de pogingen om tot een gezamenlijke bestuursploeg voor Kruibeke te komen, geslaagd is. "De permanente psychologische oorlogsvoering en het brute machtspel waren voor mij het moeilijkst. Als overtuigd christen-democraat, als doener & regisseur, als man van samenwerking en inspraak kan ik niet verder met de permanente boycot, de alomtegenwoordige leugens en het voortdurend geregel op en over de grens van het fatsoenlijke", zegt Stijn die er ook op wees dat waarden en normen zijn bakens zijn en dat schone schijn nooit zijn doel was en is.

Eerste Schepen Stijn Bogaert worstelde al maanden met zijn beslissing maar verstandelijk zette hij zich er al meermaals over maar emotioneel en geestelijk was hij  moe.
In een korte terugblik zei de schepen nog: "Met spijt in het hart moet ik toegeven dat er grenzen zijn aan mijn inzet en gedrevenheid. Mijn excuses als ik u hierin ontgoochel. Sorry. Ik ben dankbaar voor de mooie momenten en de vele menselijke contacten binnen de adviesraden, werkgroepen en verenigingen als schepen van jeugd, cultuur, lokale economie, tewerkstelling, milieu en natuur, toerisme en potpolder. Ook wil ik me verontschuldigen tegenover personeel, medewerkers en vrijwilligers voor fouten van mezelf, waardoor ook zij soms tussen hamer en aambeeld zaten of ik hen onbedoeld kwetste."

Binnen CD&V is er intern overleg volop bezig en de partijleiding neemt de komende dagen verder initiatief om dit gegeven voor de partij in goede banen te leiden. Wie de opvolger wordt van Stijn Bogaert is nog niet duidelijk. En wat de verdere toekomst betreft van Stijn Bogaert is zijn verzoek wel sprekend: Wie een openstaande vacature heeft voor een door idealen gedreven oud-schepen mag me steeds contacteren: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Rolf Duchamps)

 

Lees ook:

KRUIBEKE. Het ontslag van de Kruibeekse schepen Stijn Bogaert blijft voor beroering zorgen in Kruibeke. "De publieke reacties op het ontslag door belangrijke politieke figuren uit de Kruibeekse...

Er broeit wat in Kruibeke. Dinsdagavond komt er een optocht in Kruibeke.KRUIBEKE. Het zit bij de Kruibeekse jeugd wel erg hoog wat er vorige week gebeurde  met twee ontslagen. Naar aanleiding...

KRUIBEKE. Donderdagavond heeft het partijbestuur van CD&V een standpunt ingenomen in verband met het ontslag van eerste schepen Stijn Bogaert. Voorzitter Marc De Mayer: "Het ontslag van...

KRUIBEKE. De sp.a  is eigenlijk niet fel verrast dat in het Kruibeekse schepencollege woensdag de bom barstte door het ontslag van eerste schepen Stijn Bogaert.  "Echt niet...

Schepen Stijn Bogaert die op heel wat erfgoedwaarden in het kasteel Wissekerke wees bij de voorstelling van WODE van de Erfgoedcel Waasland.KRUIBEKE. Ter gelegenheid van de voorstelling van het...

KRUIBEKE. Kruibekenaar Stijn Bogaert gaat een jobwissel doorvoeren. Vanaf augustus zal hij als provinciaal vrijgesteld van KAJ Oost-Vlaanderen dagelijks paraat staan om in de bres te springen voor...