Oproep Rode Kruis massaal opgevolgd in Beveren

BEVEREN. Rode Kruis Beveren riep de afgelopen weken de bevolking op om bloed te geven. In Oost-Vlaanderen dreigde immers in deze zomerperiode een tekort aan bloed van de bloedgroepen O negatief en A negatief.
De bevolking reageerde massaal op de noodoproep. Tijdens de 4 bloedinzamelingen in Beveren meldden zich in het totaal 534 personen, waarvan een 40-tal nieuwe bloedgevers. Dat is een gemiddelde van 133 personen per avond. Dit is voor Beveren een nieuw record. Gemiddeld komen er in Beveren een 115 tal bloedgevers. Met deze puike resultaten in Beveren werd de bloedvoorraad aangevuld, doch de voorraad is nog niet op het gewenste peil.

Er is nog steeds behoefte aan de bloedgroepen O negatief en A negatief. Daarom wordt de bevolking van de polderdorpen (ook met andere bloedgroepen) opgeroepen zich aan te bieden op de bloedinzameling van Kieldrecht op maandag 30 augustus van 18u tot 20u. De inzameling heeft plaats in Centrum Sint Michiel, Beukenlaan (ingang Accacialaan).

Wie op die data niet kan, kan terecht in het Donorcentrum in St.-Niklaas. Info over het bloedgeven en over de bloedinzamelingen o.a. in de donorcentra kan terecht op het telefoonnummer 09/244.56.56 van het Bloedtransfusiecentrum Oost-Vlaanderen. Dit bloedtransfusiecentrum is ook bereikbaar per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. (www.bl.rodekruis.be)

Goed om weten is dat wie bloed wil geven in goede gezondheid en tussen 18 en 65 jaar moet zijn. Vrouwen tijdens hun zwangerschap en gedurende 9 maanden na de bevalling mogen echter geen bloed geven. Personen die AIDS-risicogedrag vertonen, mogen evenmin bloed geven. Na het aanbrengen van een tatoeage of piercing moet men 1 jaar wachten. Er zijn soms ook wachttijden na reizen buiten Europa.
Deze strenge selectiecriteria worden door het Rode Kruis gehanteerd in het belang van veilig bloed.