Tweede scheldebrug geen eindpunt in strijd tegen files

TEMSE/SINT-NIKLAAS. Vanavond wordt de lang verwachte twee brug over de Schelde in Temse geopend. Het Waasland, met Temse op kop, zit op hete kolen. De brug moet immers het fileleed, waar Temse al jaren dagelijks onder kreunt, oplossen. Met de opening van de brug komt ook een einde aan een politiek dossier dat in 2002 in gang werd getrokken met een bezetting van de eerste brug door CD&V-burgemeesters en parlementsleden uit het Waasland en Klein Brabant.

"De belangrijke verbindingsweg N16 heeft aan beide zijden van de Schelde weliswaar vier rijstroken maar de brug is een flessenhals met 1x1 rijstrook. Door veel parlementaire vragen te stellen aan  toenmalig bevoegde ministers Stevaert, en daarna Bossuyt, kon ik het dossier op de politieke agenda houden. Dat was nodig wat de limiet was bereik en de files werden steeds langer.", legt volksvertegenwoordiger Jos De Meyer uit. "In 2004 kwam er een sterke belofte van minister van openbare werken Kris Peeters: voor het einde van de legislatuur zal er een tweede Scheldebrug liggen."

Toch is de brug volgens De Meyer niet het eindpunt in de strijd tegen het fileleed in het Waasland. Uit een studie van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas (I.C.W.) blijkt dat er nog werk aan de winkel is om huidige (en verwachte) verkeersknelpunten weg te werken. De studio stelt ook een aantal oplossing voor. Zo zou een noordelijke verbinding tussen de N70 vanaf het bedrijventerrein Doornpark in Beveren en de Waaslandhaven enig soelaas moeten brengen. Dezelfde studie duidt de Vlaamse regering aan om het capaciteitsprobleem van de Kennedytunnel in Antwerpen en de ondermaatse benutting van de liefkenshoektoltunnel op te lossen.
"Blijft nog het probleem van de Hoge Bokstraat in Belsele en de ontlasting van de N403 in Sint-Pauwels en Kemzeke. Een gemeente-overschrijdende oplossing is hoe dan ook wenselijk als men een oplossing op langere termijn nastreeft. De huidige situatie is elke dag minder en minder leefbaar.", sluit De Meyer af. (mb)

 

 

Lees ook:

De nieuwe brug (foto: Franky Polfliet)TEMSE. De werken aan de nieuwe Scheldebrug schieten op. Op dinsdag 12 augustus  zal het eerste vaste brugdeel kant Temse, op zijn definitieve positie...

TEMSE. In het kader van de bouw van de tweede Scheldebrug zal er van 5 augustus tot half oktober parkeerverbod zijn in de Stationsstraat. Op dinsdag 5 augustus start de eerste fase van de...

TEMSE. Maandagmorgen 7 juli om 8u zal aan de nieuwe Scheldebrug te Temse gestart worden met het betonneren van de brugpijlers in de Schelde. De werken zullen verlopen in 6 fasen.

TEMSE. Vandaag starten de heiwerken van de stalen buispalen in de Schelde. De buispalen vormen de aanzet van de definitieve brugpijlers van de nieuwe Scheldebrug.

TEMSE. Kris Peeters, Vlaams minister van Openbare Werken, Energie, Leefmilieu en Natuur heeft zijn beleidsoptie bekend gemaakt voor de aanpak van de problematiek rond de Scheldebrug te Temse/Bornem....

TEMSE. Als het van Vlaams volksvertegenwoordiger en eerste schepen van Temse Marc Cordeel afhangt, dan moet de nieuwe brug over de Schelde al in 2008 gerealiseerd zijn en niet in 2009, zoals bevoegd...