Werken tramlijnverlengingen starten in oktober

Image
Het wordt gemakkelijker om vanuit het Waasland naar Mortsel of Bouchout te sporen met de tram.
ANTWERPEN. Woensdag ondertekenden BAM, De Lijn, Administratie Wegen en Verkeer Antwerpen en de stad Mortsel, de gemeenten Boechout en Wijnegem en het district Deurne een communicatieprotocol rond de tramlijnverlengingen in het kader van Brabo 1. In de loop van de maand oktober starten immers de hoofdwerken voor Brabo 1, de eerste reeks van tramlijnverlengingen uit het Masterplan Mobiliteit Antwerpen.

Het project Brabo 1 omvat de tramlijnverlengingen Mortsel - Boechout en Deurne - Wijnegem, inclusief de tramstelplaats in Deurne. Brabo 1 is het eerste privaat-publieke samenwerkingsproject (PPS) voor openbaar vervoer in Vlaanderen. De werken starten op 12 oktober en verlopen in verschillende fases. Als alles volgens plan verloopt, zullen de werken afgerond zijn in 2012. Het gaat om een totale investering van 124 miljoen euro.

De bevolking zal van nabij kunnen volgen wat er precies op de rails zal worden gezet. Daartoe zullen infosessies worden georganiseerd om de verschillende fases van het project toe te lichten.

In nauwe samenwerking met alle betrokkenen in het project is er door BAM een communicatietraject opgezet die de bewoners en de handelaars vlot doorheen de werken zal begeleiden. De kinderen van een tachtigtal scholen in de buurt ontvingen van BAM alvast een schoolbereikbaarheidskaart waarop de meest veilige fietsroutes tijdens de werken zijn aangeduid. Vanaf volgende week starten infosessies voor bewoners en handelaars.

Ook voor Linkereover en het Waasland zit er wel wat in want met tram 15 bijvoorbeeld kan tot in Mortsel worden gereden. Vandaar komt alvast de verbinding tot in Boechout met tram 7.

Binnen het tramlijnproject Deurne - Wijnegem worden de tramlijnen 5 (die op Linkeroever start) en 10 verlengd. Een tram door Deurne-Noord en Wijnegem verbetert de mobiliteit waardoor de buurt een aangenamere plek om te wonen wordt. De tram maakt de stad Antwerpen immers vlot bereikbaar vanuit het oosten. Hierdoor vormt ze een aantrekkelijk alternatief voor de dagelijkse files van de ochtend- en avondspits.
Bij BAM noemen ze het 'Met de tram van de rand naar ’t stad'

infosessies

In samenwerking met De Lijn, AWV Antwerpen en de betrokken gemeenten organiseert BAM de hele volgende week infosessies waar iedereen de plannen kan inkijken en vragen en opmerkingen rechtstreeks kan stellen.
BAM ontwierp hiervoor een informatietentoonstelling en folders die een overzicht geven van de fasering van de werken.

Vanaf de start zullen werfcommunicatoren de werken op de voet volgen. Zij vormen het aanspreekpunt op de werf en zullen zorgen voor een maximale doorstroming van informatie van de aannemer naar de bewoners en handelaars en omgekeerd via de website antwerken.be, bewonersbrieven, persberichten en het mobiliteitsjournaal op ATV besteedt ook aandacht aan deze werken.

De straten waarin de werken zullen plaatsvinden worden volledig heraangelegd. Dit betekent dat bussen en trams in het midden van de baan een aparte strook krijgen. Brede voet- en fietspaden, gescheiden van de rijweg, moeten de veiligheid van de zachte weggebruiker verhogen. Kruispunten worden heringericht en er komen veilige oversteekplaatsen. Er wordt ook gezorgd voor voldoende groenaanplanting en er komt ook hier nieuw straatmeubilair en verlichting.

De infosessies vinden plaats te
Boechout: Theater Vooruit: op 28 en 29 september van 15 tot 19 uur o Jaarmarkt: op 6 oktober van 9 tot 13 uur

Mortsel: Het stadhuis: op 30 september en 1 oktober van 15 tot 19 uur

Deurne: Den Tip, Van den Hautelei 79: op 2 oktober van 15 tot 19u en op 3 oktober van 14 tot 18u. (R.D.)

 

 

Lees ook:

LINKEROEVER. Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel vreest dat lokale actiecomités uit het oog verliezen dat het verbieden van vrachtwagens in de Kennedytunnel cruciaal is voor de veiligheid....

ZWIJNDRECHT/LINKEROEVER. BAM is ervan overtuigd dat een nieuw verkeersconcept dat in voorbereiding is het lokale verkeer op Linkeroever en in Zwijndrecht zal verbeteren. Om dat duidelijk te stellen...

ZWIJNDRECHT. Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel BAM heeft de inhoud van de brief van het gemeentebestuur van Zwijndrecht en het Actiecomité 'Leefbaar en Mobiel Zwijndrecht' naar...

LINKEROEVER/ZWIJNDRECHT/ANTWERPEN. Dinsdagnamiddag 8 juli heeft de algemene vergadering van de Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) officieel de heren Karel Vinck, Toon Colpaert en Wouter De...

ZWIJNDRECHT/LINKEROEVER. Er mag geen vertraging kompen op de voorbereidingen van de aanleg van de Oosterweelverbinding. Dat vindt BAM en deelt meteen mee dat men nog altijd op koers zit. BAM heeft...

ZWIJNDRECHT/LINKEROEVER/ANTWERPEN. De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) schaart zich achter de beslissing van de Vlaamse Regering om een onafhankelijke evaluatie op te starten over de...