Verkaveling Viergemeet onduidelijk voor gemeenteraad

Image
Het gebied waarin de verkaveling Viergemeet is afgetekend. Onderaan de N70 en het rondpunt aan Cortewallle, links de Van Eepolestraat en uiterst rechts de zone van het Pareinpark.
BEVEREN. De grootse nieuwe verkaveling die al werd op plan gezet voor een nog gaaf gebied tussen de reeds bestaande verkaveling Eikenhof, de Luitenant Van Eepoelstraat, de N70 en de KMO-zone Pareinpark, ligt in een woonuitbreidingsgebied van 4,8 ha. Interwaas wil hier samen met de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting van Beveren en de privé-partner Hof ter Vesten bvba een verkaveling realiseren van ongeveer 200 nieuwe woningen met een centrale groenzone van 1 ha.

Maar in de gemeenteraad heeft Bruno Stevenheydens (VL B) toch wel zijn ongenoegen geuit omdat de gemeenteraad nog niet was ingelicht over de plannen die op tafel liggen. Er werd nog niets over gezegd of besproken in de raadszitting. Maar toch pakte het laatste CD&V –pamflet uit met een gedetailleerd plan op de achterzijde. Dat is natuurlijk vragen om reactie bij de oppositie.

Het wordt nochtans een verkaveling van formaat want bij de opmaak van het ontwerp was er veel aandacht voor het behoud van de bestaande ruimtelijke structuur. De bestaande grachten en vijver blijven behouden. De integratie van een buurtpark in het project zal ook een grote meerwaarde betekenen voor de grotere omgeving. De inplanting van woongelegenheden rondom dit park geeft zoveel mogelijk bewoners zicht op de openbare groenzone. Dat is alleszins een grote troef.
GMH zal ongeveer 75 sociale koop- en huurwoongelegenheden realiseren. De privé partner realiseert 5 parkappartementen. Interwaas wil 35 bouwgronden ontwikkelen voor gesloten bebouwing. De woningen mogen 2 tot maximaal 3 bouwlagen groot zijn en de tuinen varieren tussen 10 en 15 m diepte.

Image
Het plan van de verkaveling.
Interwaas is het intergemeentelijk samenwerkingsverband voor streekontwikkeling in het Waasland. De Wase gemeenten zijn er bij aangesloten.Het wil de ontwikkeling van het Waasland actief bevorderen via dienstverlening, projectwerking en belangenbehartiging. Interwaas is de nieuwe naam voor het I.C.W., het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband van het Land van Waas, ook wel bekend als 'de intercommunale'.

Men heeft er ook de intentie om van Viergemeet een autoluwe wijk te maken. Gemotoriseerd verkeer wordt langs de langs van de verkaveling geleid zodat de centrale open ruimte verkeersvrij blijft. De bewoners van de wijk moeten hun wagens op hun eigen terrein parkeren en stallen. Het bezoekersparkeren kan gebeuren op parkings aan de rand van de wegen. Door het autoluwe karakter en het georganiseerd parkeren verbeter de levenskwaliteit van de bewoners. 
Doorheen de verkaveling wordt een shortcut gerealiseerd voor fietsers. Dit fietspad verbindt Melsele met de N70 richting Cortewalle en station en wordt geïntegreerd in het fietsnetwerk.

Maar aan de rand staan uiteraard woningen die er al jaren geleden werden gebouwd. Denk maar aan de Luitenant Van Eepoelstraat. De nieuwe verkaveling komt tot achter hun tuinen. Vandaar dat het plan die bestaande woningen ook een plaats geeft en er een garagedienstweg voorziet. Het plan respecteert ook de inplanting van de bestaande woningen. De inplanting en de keuze van woontypes en doorlopende bomenrijen, moeten inkijk voorkomen.
Volgens een vooropgestelde timing zou eind 2010 een verkavelingsaanvraag ingediend worden en de start van de infrastructuurwerken is voorzien in 2011. De eerste bouwgronden zullen eind 2011 verkocht worden. De bouw van de woningen zal ten vroegste in 2012 kunnen starten.

Hoe dan ook, in de Beverse gemeenteraad werd beloofd dat er een gemeentelijke commissie zal komen rond deze verkaveling. Vlaams Belang wil dat de grote boszone die ook in het gebied ligt, wordt behouden en er wordt daarbij aan een speelbos gedacht. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

We keken eens achterom en vroegen ons af hoe het nu was met bepaalde nieuwsonderwerpen. renovatie oorlogsmonumentHet oorlogsmonument op het pleintje aan de Broederschool in de Stationstraat te...

Achiel De Witte, die het initiatief nam tot de inrichting van de gronden, en schepen Peter Deckers die namens de gemeente Beveren het project opvolgt.BEVEREN. In de Collegezaal van het gemeentehuis...

BEVEREN. Van aan de N70 heb je er geen kijk op maar aan de Vesten achter de huizen van de noordkant (kant De Vlieghere) ligt nog een heel mooi woonuitbreidingsgebied van 4,8 ha, dat wordt ingesloten...