Politie controleert op alcohol en snelheid en in blauwe zones
ZWIJNDRECHT. In het kader van de eindejaarsfeesten, start de lokale politie volgende week reeds met de nodige alcoholcontroles. Van dan af is het best om Bob achter het stuur te laten plaatsnemen. Tevens zullen er controles gehouden worden op snelheid in de gemeente. De blauwe zones in Zwijndrecht en Burcht zullen naar goede gewoonte ook gecontroleerd worden.
De politie geeft aan de bevolking ook vrij nuttige info mee op vlak van alcohol in het bloed. Ook in de lucht die wordt uitgeademd zit die alcohol. Op basis daarvan kan men nagaan of iemand onder invloed rijdt of niet.Vanaf een alcoholconcentratie in de adem van 0,22 mg/l UAL wat staat voor Uitgeademde Alveolaire Lucht, (0,5‰ in je bloed) is men strafbaar bij het besturen van een voertuig.
Zelfs in kleine hoeveelheden vanaf 0,5 promille heeft alcohol een negatieve invloed op de rijvaardigheid. Het is voor chaeffeurs goed om weten dat:
- Je wordt minder oplettend. Daardoor merk je voetgangers, fietsers, verkeersborden, zijstraten of tegenliggers later op, of zelfs helemaal niet.
- Je bent minder in staat om verschillende zaken tegelijkertijd in de gaten te houden. Je ogen reageren trager en blijven langer gefixeerd op bepaalde objecten.
- Je blikveld vernauwt. Je hebt de neiging om recht voor je uit te kijken en je merkt niet wat er zich opzij van jou afspeelt ('tunnelzicht').
-Je hebt de neiging om één bepaalde kant op te kijken, soms ga je zelfs 'dubbel zien'.
- Je hebt minder dieptezicht en schat afstanden verkeerd in.
- Je krijgt meer moeite om in een rechte lijn te rijden en je begint te slingeren op de baan.
- Je reactietijd verlengt en je reflexen verminderen.
- Je wordt vlugger slaperig.
- Je hebt minder remmingen en je gaat grotere risico’s nemen.
De politie voegt er nog aan toe: "Deze effecten treden al op vanaf een alcoholgehalte van 0,5 promille, ook al voel je je niet dronken. Veel bestuurders denken dat ze nog in staat zijn om te rijden na een paar pintjes. Zij hebben ongelijk. Drinken en rijden gaan nooit samen." (R.D.)