Goedkope leningen voor energiebesparende aankopen

Image
Wie in 2010 investeert in energiebesparing kan goedkoper lenen.
SINT-GILLIS-WAAS. Wie in 2010 dakisolatie, hoogrendementsbeglazing aankoopt, een oude ketel vervangt door een condensatieketel of andere energiebesparende maatregelen neemt, kan hiervoor een beroep doen op een goedkopere lening. Dat kan dankzij het overheidsinitiatief 'Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE)'.

Het gaat hierbij om leningen van maximum 10.000 euro die over een periode van vijf jaar terugbetaald moet worden aan 2%. "Het principe is dat je hetgene wat je jaarlijks uitspaart op je energiefactuur dankzij de investering kunt gebruiken om je lening af te betalen.", licht burgemeester Remi Audenaert toe. "Onze gemeente gaat voor dit intiatief een samenwerkingsverband aan met Interwaas, dat zal optreden als lokale entiteit." Praktisch betekent dit dat Interwaas de nodige werkingsmiddelen van het FRGE zal krijgen om te kunnen instaan voor het kredietbeheer en de optimalisatie van de premies, de renovatiebegeleiding en sociale begeleiding van de doelgroepdossiers. 

Een en ander betekent een financiële meevaller voor wie z'n woning energiezuinig wil maken. Naast de goedkope lening, zijn er nog premies van gemeente, Eandis en Vlaamse overheid. Wie in 2009, 2010 of 2011 een lening aangaat voor energiebesparende investeringen, kan rekenen op de federale interestbonificatie of intrestkorting. Bovendien wordt op het saldo van de betaalde interesten een vermindering van 40% toegekend. Dit betekent concreet dat een groene lening van 2% slechts een reële interest van 0,2% kost. (mb)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Interwaas bouwt haar goedkope energielening uit. Sinds mei 2010 verstrekt Interwaas leningen met een rentevoet van 2 procent voor energiebesparende maatregelen. Vanaf nu kunnen...