Werkgever moet betalen voor muziek op de werkvloer

Image
Sabam passeert volgens LDD te gretig verschillende keren langs de kassa.
REGIO. Het gaat een bijzonder merkwaardige weg uit met het leven in ons land. Zo moeten werkgevers in de toekomst auteursrechten gaan betalen indien het personeel op het werk, op welke manier dan ook, naar muziek luistert. Zelfs het gebruik van een mp3-speler valt daar ook onder. Dat nieuws heeft Sabam gemeld. Zij is de organisatie die de auteursrechten int.

De reactie kwam van LDD die zegt dat ze de 'afzuip' van Sabam beu is, want straks betalen werkgevers voor een werknemer die het waagt een deuntje te fluiten, of een hit na te zingen. Daarom lanceerde Jurgen Verstrepen, Vlaamse Parlementslid van LDD, een website (zie filmpje onderaan) waar hij mensen oproept om hun mp3-speler op het werk te gebruiken en de werkgevers om dit niet aan Sabam te melden.

Verstrepen geeft ook uitleg: "Dat er nu ook al moet worden betaald als iemand op de werkvloer een mp3-speler opzet of op een andere manier naar muziek luistert, gaat echt te ver. Wie een mp3 koopt, betaalt al auteursrechten. Wie muziek koopt ook, en binnenkort moeten er op elke lege cd of usb-stick ook auteursrechten worden betaald. Of je die dragers nu voor muziek of je eigen foto's gebruikt, maakt daarbij niet uit. Sabam wil met deze nieuwe maatregel dus een derde keer langs de kassa passeren."

Er komt dus actie als het van Jurgen Verstrepen afhangt. Hij vindt dat er tegenwoordig overal rechten moeten worden op betaald. "Zelfs als je de vogeltjesdans fluit met het raam open", lacht hij. "Wat Sabam aan het doen is, is absurd en de politici grijpen niet in. Sabam is een staat in de staat geworden. Als de politiek zijn verantwoordelijkheid niet neemt moet de bevolking dan maar zelf reageren."

De werkgevers zullen een brief van Sabam in de bus krijgen, waarin hen wordt gevraagd of ze het personeel de toestemming geven om naar muziek te luisteren op de werkvloer. Als dat het geval is, zal die werkgever een forfaitair bedrag aan Sabam moeten betalen. De nieuwe regeling geldt in kantoren, eetzalen en andere plekken die alleen voor het personeel bedoeld zijn. Ook een bouwwerf valt daaronder.

"Ik hoop dat de werkgevers de brief en de nieuwe maatregelen massaal aan hun laars lappen. Ik ben benieuwd hoe Sabam daar op gaat reageren. Wie een sterk of absurd verhaal heeft over deze regeling of mee wil protesteren tegen het beleid van Sabam, kan op mijn website terecht. Je kan er trouwens een iPhone winnen", besluit Jurgen Verstrepen. Het is kijken naar muziektijdenswerk.be (Rolf Duchamps)