Gemeentebestuur wil geen sociale koopwoningen

Image
Bouwproject van de Zwijndrechtse Huisvestings Maatschappij op de hoek Polderstraat - Suikerdijkstraat. De gemeente is vooral voor sociale huurwoningen.
ZWIJNDRECHT. Het decreet grond- en pandenbeleid wil dat er in het Vlaams Gewest 21.000 sociale koopwoningen moeten tot stand komen tegen 2020. Voor de provincie Antwerpen komt dat neer op 5.782 woningen. Op gewestelijk niveau is dat 1000 sociale kavels waarvan 275 voor de provincie Antwerpen. Omdat Zwijndrecht in die provincie thuishoort moet hier rekening gehouden worden met de verdeling van de aantallen tussen de gemeenten. Zwijndrecht zal zo 77 sociale koopwoningen en 3 sociale koopkavels moeten aanbieden. Deze woningen zijn niet alleen vanuit de Zwijndrechtse Huisvestingmaatschappij maar ook de privé.

De gemeenteraad moest vóór 31 januari een advies formuleren dat voortvloeide uit het gemeentelijk woonoverleg. Ook werd reeds het advies gevraagd van GECOR. Het standpunt van Zwijndrecht was steeds, dat middelen werden aangewend voor sociale huurwoningen en niet koopwoningen. Het gemeentebestuur heeft daar volgens burgemeester Minnebo redenen, voor zoals het feit dat er een wachtlijst van 483 gezinnen als kandidaat-huurders. Daaruit kan besloten worden dat er een grote behoefte is aan een betaalbare en kwalitatieve woning.

Bovendien behoren de meeste van die kandidaten tot een financieel kwetsbare groep zoals alleenstaanden met laag inkomen, oudere en éénouder gezinnen. Volgens de Zwijndrechtse Huisvestings Maatschappij zijn 29% éénoudergezinnen, 39% alleenstaanden en 30 % ouderen. Bovendien is in Zwijndrecht het objectief van sociale huurwoningen ook nog niet bereikt want dat is nu 7,8% en het moet minimum 9% zijn volgens het grond-en pandendecreet.

Zwijndrecht vreest ook dat sociale koopwoningen en koopkavels ooit de weg van de private woningmarkt op gaan. De eigenaars krijgen een subsidie en later doen ze nog eens voordeel door die woning te verkopen. Ze zijn dan wel verloren voor de ‘sociale markt’. In het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan wordt ook nergens van sociale koopwoningen gesproken. Het werd in 2001 goedgekeurd en sprak van de oprichting van 78 sociale woningen. Maar Zwijndrecht deed het beter door in de periode 2001 - 2007 128 sociale huurwoningen op te richten en in gebruik te nemen.

De gemeente beschikt zelf ook niet om 77 sociale koopwoningen op te richten en het GRS heeft daarmee ook een duidelijke visie bepaald waarin staat om geen woonuitbreidingsgebieden noch open ruimte aan de rad van de gemeente aan te snijden.

Raadslid Tine Heyrman (VL.B.) was ook van mening dat de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een sociale koopwoning of kavel niet realistisch was. Ze had enkele voorbeelden berekend op basis van de personenbelasting en kwam er bij dat bv. een alleenstaande per maand een bedrag ontvangt van 645 euro minimum tot 2.585 euro maximum. "Wie gaat een lening verstrekken aan een alleenstaande die 645 euro bruto per maand verdient?", zo vroeg Tine Heyrman zich af. "Dat is om problemen zoeken en die mensen verplichten naar het OCMW om steun te gaan vragen. Is het wel echt nodig dat iedereen eigenaar van een woning moèt worden?"

Haar fractie is ook voorstander van een veralgemening van het stelsel van huursubsidies voor wachtende in de sociale huursector waarvoor in Zwijndrecht 483 mensen in aanmerking komen. Ze zijn ook voorstander van een kortere doorlooptijd en er wordt gepleit om de nu nog vrijliggende grondreserves van de Sociale Huisvestingmaatschappij sneller aan te snijden.

reacties

Denise Melis-De Lamper (sp.a) was er wel voor om de sociale woningbouw uit te breiden. Maar zij ziet in e sociale koopwoning toch een belegging voor later en daarom dat deze fractie toch mogelijkheden wil aanbieden tot sociale woningbouw of sociale kavels. "Het is toch een spaarpot voor later", aldus het raadslid. Burgemeester pakte haar op haar woorden en wees er op dat de sp.a vroeger, toen ze in de meerderheid zat, zelf heeft afgewezen om sociale koopwoningen aan te bieden. De burgemeester zei dat dit nog wel te lezen stond in het jaarverslag van de ZHM. Zwijndrecht wil de vraag naar koopwoningen wel aankaarten maar hij vond toch dat de vraag naar huurwoningen heel groot is en dat daarom ook naar die vorm wordt gekozen. Denise Melis was daar mee akkoord maar bleef er bij dat soc iale koopwoningen ook mogelijk moeten zijn.

Ook Walter De Wulf (Open Vld) vond dat jonge gezinnen in Zwijndrecht vertrekken naar Melsele en Beveren omdat de gronden te duur zijn. Door sociale koopwoningen aan te bieden ziet hij een kans om jonge gezinnen zich hier toch te komen vestigen of hervestigen.
De Wulf had nogal twijfels over de wachtlijst van 483. Dat was vroeger ook zo maar hoeveel zijn er niet op verschillende plaatsen ingeschreven als kandidaat –huurde?  Dat aantal gaf volgens hem een ‘verkapt beeld’, geen juist cijfer.
Dat een jong gezin dat een koopwoning verwerft er een zaakje van zullen maken door ze nadien te verkopen op de private markt, gelooft hij niet."Ze zijn blij een huis te hebben en niet om het verder te verkopen. We laten hier de kans voorbijgaan om jonge mensen zich hier te laten vestigen", aldus nog raadslid De Wulf.

Burgemeester Minnebo was niet vermurwen en hij bleef boor de voorrang van de sociale huurwoningen omdat daar grote nood aan is. Hij wees er ook op dat ook in private woonprojecten een percentage verplicht is om op de sociale woningmarkt aan te bieden. Dat de kwaliteit in Zwijndrecht heel hoog licht in de sociale huurwoningen werd ook onderstreept en zelfs beter dan in de privé en bij de ZHM wordt de te betalen huurprijs ook nog berekend op basis van de inkomsten en het aantal kinderen. In de privé is dat zo niet.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

SINT-GILLIS-WAAS. Sint-Gillis-Waas behaalde een gemiddelde score op het rapport over het de status van het aantal sociale kavels, koopwoningen en sociale woningen. Vooral het aantal koopwoning...