IBOGEM bij de betere van Vlaanderen

Image
voorzitter Claire Gillis
BEVEREN/KRUIBEKE/ZWIJNDRECHT. Voorzitter Claire Gillis, Coördinator Tony Bresseleers en bestuurster Irene Hoppe hebben de voorbije werking van IBOGEM naderbij bekeken en het blijkt duidelijk dat deze intercommunale steeds meer en meer een belangrijke plaats inneemt in het milieubeleid van de deelnemende gemeenten Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht. Begin december 2009 werden door Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, de cijfers van afvalproductie in Vlaanderen vrijgegeven. In hetzelfde rapport werd de kostprijs per inwoner van het geïntegreerd afvalbeleid opgenomen.  Uit analyse blijkt dat de inwoners van het werkgebied van IBOGEM, veelal behoren tot de betere leerlingen van de klas.  Anderzijds worden zij voor hun inspanningen ook beloond: zij betalen de laagste bijdrage per inwoner voor het door IBOGEM gevoerde afvalbeleid.

De gemiddelde hoeveelheid huishoudelijk afval bedraagt in Vlaanderen 545,07 kg per inwoner.  Voor de provincie Oost-Vlaanderen is dit 532,84 kg per inwoner; voor de provincie Antwerpen ( waar Zwijndrecht toebehoort) 557,71 kg per inwoner.  De inwoner uit het ambtsgebied van IBOGEM produceerde slechts 442,94 kg, dit is 102,13 kg minder dan de gemiddelde Vlaming. Dit is een bewijs dat de jarenlange boodschappen van afvalpreventie en hergebruik niet in dovemansoren zijn terecht gekomen in Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht.
Grootste oorzaak van deze opmerkelijke verschillen vormt het feit dat IBOGEM 53,54 kg per inwoner ambachtelijk en/of bedrijfsafval uit het huishoudelijk afval kan houden. 

De gemiddelde gemeente betaalde voor de dienstverlening van haar afvalintercommunale in Vlaanderen gemiddeld 91,67 euro per inwoner.  Onder geïntegreerd afvalbeleid worden alle diensten gerekend die de afvalintercommunale voor de gemeente uitoefent (van preventie tot verwerking van het (selectief) ingezamelde afval).  Bij IBOGEM betalen de aangesloten gemeenten, ook in 2010, 59,67 euro per inwoner.  Dit is 32 euro per inwoner of 34,9% lager dan de gemiddelde bijdrage van de inwoner in Vlaanderen.  Dat maakt dat IBOGEM wel degelijk bij de goedkoopste intercommunales behoort. Nochtans is de dienstverlening identiek tot beter dan bij vele andere afvalintercommunales en alle door de Vlaamse regering opgenomen verplichtingen voor huis-aan-huis-inzameling en op de containerparken zijn ook bij IBOGEM aanwezig.

Image
De afgevaardigden van IBOGEM die de voorbije werking voorstelden: vlnr Irene Hoppe, voorzitter Claire Gillis en Tony Bresseleers.

GFT moet beter

Opmerkelijker nog is dat de door IBOGEM gevraagde bijdrage per inwoner voor de 10de opeenvolgende maal dezelfde is.  Nochtans is de index in de afgelopen 10 jaren met 17% gestegen.  Dit uitzonderlijk resultaat is te danken aan die inwoners die deelnemen aan thuiscompostering of aan de mensen die hun herbruikbaar materiaal naar De Kringwinkel brengen.  De grootste bijdrage is zeker het maximaal selectief aanbieden van de afvalstromen zodat deze kunnen worden gerecycleerd in plaats van te worden verbrand.
Toch kan het altijd nog beter. Uit de cijfers van 2009 zal blijken dat voor het eerst in vele jaren, minder dan 150 kg per inwoner afgevoerd zijn naar de verbrandingsinstallatie.  65,5 % van het huishoudelijk afval wordt selectief voor recyclage aangeboden.  Vlaanderen scoort hierin gemiddeld beter met 71,9%. 

Grootste oorzaak van deze slechtere score vormt de mindere selectieve inzameling van GFT (Groente-, fruit- en tuinafval).  De huisvuilzak bevat ook in IBOGEM meer dan 40% organische fracties die kunnen gecomposteerd worden.  Alhoewel in 2004 iedere inwoner vrij heeft kunnen kiezen voor de door hem gewenste GFT-container die de inzameling met bio-degradeerbare zakken verving, kan hier nog een flinke verbetering worden gerealiseerd.  IBOGEM nodigt de inwoners uit om te kijken op de ophaalkalender hoe en op welke wijze men het restafval voor verbranding kan laten dalen door de organische afvalstromen bij het GFT aan te bieden.    

Image
De GFT-containers moeten beter worden gevuld met het organisch afval dat nu gewoon in de huisvuilzak terecht komt.
Maar ook in de wereld van het afval werd 2009 als crisisjaar aangevoeld. Voorzitter Claire Gillis:"Reeds vanaf oktober 2008 kon worden aangevoeld dat de motor van onze economie stokte. Er was de bankencrisis, sluiting van bedrijven en toenemende werkloosheid. Afval is een wereldmarkt en ook hier werd de crisis gemerkt. Zoals bijvoorbeeld het in elkaar zakken van de prijzen van oud papier en karton en metaal. Waar men in 2008 nog 40 euro voor een ton papier kon bekomen of 120 euro voor schroot, was de opbrengst voor metalen in 2009 schraal en kwamen de prijzen van papier en karton in een negatieve spiraal terecht. Dit alles heeft een impact van 750.000 euro minder gebracht op het resultaat van 2009."

Op vlak van preventie zond voorzitter Gillis ook een dankwoord naar de compostmeesters die vele maanden per jaar actief zijn en steeds opnieuw met evenveel passie op de demoplaatsen, tijdens braderijen en op andere locaties, de inwoners tonen hoe het moet.

Om het nog beter te doen heeft IBOGEM ook wat gesleuteld aan de huis-aan-huis inzamelingen. Op verzoek van de gemeenten Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht zal IBOGEM in 2010, naast de vertrouwde wekelijkse ophaling van restafval in augustus, ook in juli het restafval wekelijks ophalen.  De bijkomende data zijn opgenomen in de ophaalkalender 2010. 

De inzameling van het grofvuil op afspraak, opgestart in 2009, heeft na evaluatie maar op weinig protest gestuit.  Zij zal ook in 2010 op deze wijze worden georganiseerd.  Wel zal tegen het voorjaar in de mogelijkheid voorzien worden om op een elektronische wijze via de website van IBOGEM, een aanvraag tot inzameling over te maken.   

Aan alle 41 scholen uit het ambtsgebied wordt, dit tegen een voorrijkost van 50 euro, de kans gegeven om hun grofvuil één maal per jaar einde augustus op afroep te laten ophalen.  Dit moet de scholen in staat stellen om de voorbereiding van het nieuwe schooljaar naar afvoer van opkuiswerkzaamheden beter aan te pakken.

Ook de selectieve inzameling van textiel blijft in 2010 behouden.  De precieze inzameldata worden via een aparte mailing tijdig aangekondigd. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Fred van het containerpark aan de container waar de zakken van PMD kunnen gedeponeerd worden. BEVEREN/KRUIBEKE/ZWIJNDRECHT. De intercommunale IBOGEM die zorgt voor alles wat met afval te maken...

MELSELE. Bij de start van het nieuwe jaar verandert er een en ander in het reglement dat de aanvoer van afval in de containerparken regelt. Eerder kon u op waaskrant.be al lezen dat de...

MELSELE. Ibogem heeft een overeenkomst afgesloten met New West Gypsum Recycling/Gyproc voor recyclage van gipsafval. Daarmee is Ibogem de eerst afvalintercommunale die een overeenkomst sluit met het...

MELSELE. Ibogem breidt de openingsuren van haar containerparken in Verrebroek en Rupelmonde uit. Dat moet lange wachttijden vermijden. De containerparken van Ibogem zijn voortaan op van dinsdag tot...

MELSELE. Intercommunale Ibogem heeft het voorbije jaar goed geboerd. Het bedrijf kon  het boekjaar afsluiten met positieve cijfers en de schuldenlast werd met meer dan 2 miljoen euro afgebouwd....

BEVEREN/KRUIBEKE/ZWIJNDRECHT. Het was aangekondigd dat het gedaan was met het gevolgde systeem voor de ophaling van grof huisvuil. IBOGEM, de opdrachthoudende vereniging voor duurzaam afvalbeheer...