Naar het Containerpark van IBOGEM

Image
Er wordt overwogen om het containerpark in Melsele doorlopend open te stellen van 10u tot 17u, nu wordt het gesloten om 11u45 en opent pas terug om 13 uur.
BEVEREN/KRUIBEKE/ZWIJNDRECHT.Ook op de containerparken zijn enkele wijzigingen opgenomen in 2010 die de dienstverlening naar de bevolking en zelfstandigen of KMO’s moeten verbeteren. Het containerpark te Melsele is op maandagnamiddag van 13u tot 16u45 geopend voor bedrijven en zelfstandigen. Deze openingsuren zijn blijkbaar door onze zelfstandigen en bedrijven nog te weinig bekend.  Alle aanvoer op maandagnamiddag is tegen betaling vanaf de eerste kg.

Na proefperiode is beslist om ook de openingsuren van de containerparken te Rupelmonde en Verrebroek het hele jaar door tijdens de werkdagen te voorzien van 10u tot 11u45 en van 13 tot 17u45.  Om de files maximaal te vermijden is geopteerd om reeds vanaf 10u te openen.  IBOGEM overweegt om op het containerpark te Melsele aaneensluitende openingsuren te voorzien in de loop van het jaar dus gewoon van 10 u tot 17u. Zaterdag zijn de containerparken open van 9u tot 14u45. 

Sedert einde november kan men voor alle diensten van IBOGEM met betaalkaarten betalen.  Deze mogelijkheden zijn ook op de containerparken voorzien.  De containerparken zijn ook uitgerust met displays zodat de inwoners hun aanvoergewichten kunnen zien.

Image
Het gewicht van de geladen wagen kan afgelezen worden op een scherm dat tegen het lokaal van de portiers hangt

groenafval gewogen

IBOGEM heeft in overleg met de burgemeesters van Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht een oplossing uitgewerkt die de inwoners in staat moet stellen om bij renovatie- of afbraakwerken hun bouwafval vlotter af te voeren naar de containerparken.  Ook voor groenafval is een versoepeling in de werking goedgekeurd.  Beide aanpassingen zullen in 2010 worden toegepast. 

Elke aanvoer boven de 100 kg particulier afval wordt ook in 2010 na weging aangerekend.  Meerdere aanvoeren per dag, evenwel tegen betaling vanaf 2e aanvoer, blijven mogelijk.  De wettelijk verplichte aanrekening van ambachtelijk of bedrijfsafval, aangevoerd door zelfstandigen en kleine ondernemingen, aan kostende prijs vanaf de eerste kg blijft van toepassing.  In tegenstelling tot vele andere regio’s in Vlaanderen, waar hun toegang wordt verboden, laat IBOGEM deze zelfstandigen en ondernemingen toe om tijdens de openingsuren van het containerparken hun afval aan te bieden.  Zij bekomen een factuur die zij als bedrijfskosten kunnen opnemen.  

Image
Voortaan worden wagens gewogen om het gewicht te kennen van bouw-en sloopafval maar ook van groenafval.
In 2010 is, op basis van de goedgekeurde beleidsnota, voor de afvalstromen bouw & sloop en groenafval een andere werkwijze uitgewerkt.  Er werd immers vastgesteld dat particulieren met tijdelijke werkzaamheden aan hun eigendom of tuin, op éénmalige wijze meer afval produceren dan de standaardgewichten. 
Voortaan zal elke aanvoer van bouw -of sloopafval of van groenafval worden gewogen. Elk adres mag tot 500 kg vrij  brengen. Ook wie na meerdere keren boven de 500 kg groenafval per jaar gaat, moet betalen. De computer verzamelt iedere keer het gewicht van bv. gazon. Is er natuurlijk de vraag hoe men het gaat oplossen bij de bezoeker die zijn gemaaid gras brengt maar meteen ook een hoop plastiek, wat glas, oude matten e.d. in de wagen heeft liggen. Hoeveel weegt de zak met gras?
Dus voortaan wordt elk voertuig gewogen bij het binnen rijden en tegen de gevel van het portiershuisje kan op een toestel afgelezen worden hoeveel het gewicht is. Bij het buiten rijden en alles is gelost, wordt weer gewogen. De gewichten worden elektronisch opgeslagen en wie de 500 kg bereikt zal daarna de rekening moeten betalen.
Bij misbruiken zal de toegang tot de containerparken ontzegd worden.  Om gebeurlijke files maximaal op te vangen zal nog in het voorjaar geïnvesteerd worden in een tweede weegbrug op het containerpark te Rupelmonde zodat alle containerparken zullen uitgerust zijn met 2 weegbruggen. De vraag is of de weeghandelingen dan toch de files in Melsele niet in de hand gaan werken.
  
gipsproducten voor het eerst verzameld

Image
Voor het eerst staat er nu een aparte container voor gipsproducten die in het afval terecht komen.
Vanaf 2 januari kunnen alle gipsproducten selectief op de containerparken worden aangeboden.  Zowel gipsblokken (bv. Knauf), vezelplaten ('fermacel'), gipsplaten (gyproc), gipspoeder (stucwerk) mogen worden aangeboden.  De papieren coating van de gipsplaat, spijkers en schroeven en verf aan het gips zijn toegelaten.
Het gips moet wel werkbaar schoon zijn (mag géén cellenbeton bevatten, paardenhaar, isolatiemateriaal, hout, cementgebonden platen, asbest, alle soorten plastic, betonblokken, tegeltjes). 
IBOGEM heeft voor de recyclage van deze selectieve stroom als eerste afvalintercommunale in Vlaanderen een overeenkomst afgesloten met de firma New West Gypsum Recycling te Kallo.  Deze recycleur heeft overeenkomsten met de gipsproducent Gyproc die op dezelfde site is gelegen.  Er wordt gerekend op een inzamelgraad van 4 kg/inwoner/jaar wat voor IBOGEM 320 ton is die van de stortplaats kan worden gehouden.
    
De selectieve inzameling van cellenbeton en inert materiaal, opgestart in het najaar 2008, werd evenwel afgeschaft.  De beide deelstromen van het niet-brandbaar grofvuil mochten niet meer apart worden aangeboden op de stortplaats SVK te Sint-Niklaas.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Fred van het containerpark aan de container waar de zakken van PMD kunnen gedeponeerd worden. BEVEREN/KRUIBEKE/ZWIJNDRECHT. De intercommunale IBOGEM die zorgt voor alles wat met afval te maken...

MELSELE. Bij de start van het nieuwe jaar verandert er een en ander in het reglement dat de aanvoer van afval in de containerparken regelt. Eerder kon u op waaskrant.be al lezen dat de...

MELSELE. Ibogem heeft een overeenkomst afgesloten met New West Gypsum Recycling/Gyproc voor recyclage van gipsafval. Daarmee is Ibogem de eerst afvalintercommunale die een overeenkomst sluit met het...

MELSELE. Ibogem breidt de openingsuren van haar containerparken in Verrebroek en Rupelmonde uit. Dat moet lange wachttijden vermijden. De containerparken van Ibogem zijn voortaan op van dinsdag tot...

MELSELE. Intercommunale Ibogem heeft het voorbije jaar goed geboerd. Het bedrijf kon  het boekjaar afsluiten met positieve cijfers en de schuldenlast werd met meer dan 2 miljoen euro afgebouwd....

BEVEREN/KRUIBEKE/ZWIJNDRECHT. Het was aangekondigd dat het gedaan was met het gevolgde systeem voor de ophaling van grof huisvuil. IBOGEM, de opdrachthoudende vereniging voor duurzaam afvalbeheer...