Oost-Vlaanderen minder sterk getroffen door de crisis

Matthias Diependaele: "Oost-Vlaanderen kende slechts een lichte stijging van het aantal faillissementen met +6%, tegenover de rest van Vlaanderen met +18%. De regio’s Gent en Oudenaarde kenden zelfs een lichte daling van -6% en -7%, daartegenover stond wel een enorme stijging in de regio Aalst met +39%, Dendermonde +18% en Sint-Niklaas +13% ten opzichte van 2008."
Volgens Diependaele is er zeker nog geen reden tot euforie. De hardst getroffen sectoren, namelijk de horeca, kleinhandel, bouwnijverheid en de transportsector, staan erg sterk in Oost-Vlaanderen. De kans dat er nog meer bedrijven over de kop gaan is dan ook niet onbestaande.
Vlaams Volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele, die ook ondervoorzitter is van de commissie economie en werk, wijst er ook op dat grootschalige herstructureringen dikwijls maanden in beslag nemen. Daarom sluit hij niet uit dat er de komende maanden een groot aantal uitgestelde herstructureringen en falingen van grote ondernemingen en toeleveranciers mogen verwacht worden.
"Vooral in het noorden van Oost-Vlaanderen zijn heel wat bedrijven afhankelijk van de Antwerpse havenregio. Een recente Europese studie plaatste de provincie Antwerpen op de 9de plaats in de ranglijst van meest door herstructureringen getroffen regio’s in gans Europa. Denk maar aan Aleris, Philips, Janssen Pharmaceutica en nu ook Opel. Dit zal mogelijks nog gevolgen hebben voor toeleveranciers die in Oost-Vlaanderen gevestigd zijn."
Daarnaast scoort Oost-Vlaanderen erg laag op vlak van innovatie en ondernemerszin. De 5,3% nieuwe Vlaamse ondernemers ligt ver onder het Europese gemiddelde van 9,3%. "Innoveren en de daarmee gepaard gaande jobcreatie is nochtans broodnodig om onze economie de nodige zuurstof te geven", zo besloot Diependaele.(Rolf Duchamps)