Voorronde 'Txt on stage' in de bibliotheek

ZWIJNDRECHT. 'Txt on stage' wil via een wedstrijd jongeren stimuleren om creatief te zijn met taal. Het is een literair jongerenfestival dat georganiseerd wordt door de provincie Antwerpen en vzw Creatief schrijven. Op woensdag 3maart houdt Frappant Txt één van de vijf voorrondes van 'Txt on stage' waarvoor 50 kandidaten zich selecteerden. De vraag die we hierbij wel stellen is of er geen Nederlandstalige titel te vinden was. Vlaamse schrijvers, in Vlaamse gemeenten, in Vlaamse bibliotheken, met een Vlaamse jury en een Vlaamse presentator in het Engelse 'Txt on stage' onder het thema 'Freak'.

De provincie Antwerpen en vzw Creatief schrijven lanceerden hiervoor een oproep aan schrijvers, vertellers en podiumliefhebbers jonger dan dertig. De opdracht bestond erin om voor 1 december maximaal drie zelfgeschreven teksten door te sturen. Dat konden zowel gedichten, prozateksten als liedteksten zijn, in elk mogelijk medium (geschreven, gesproken of videomateriaal). Minstens één van de ingestuurde teksten moest geïnspireerd zijn op het wedstrijdthema Freak

Samen met Zwijndrecht komen er ook voorrondes in Balen, Kontich, Mechelen en Bornem. In 5 Antwerpese bibs met 50 jonge schrijver op 5 maartse woensdagavonden om 20u. De presentatie betrust bij Stijn Vranken en in de jury zetelen Hannelore Bedert, Rusth Lasters, Ben Segers en Rudy Vanschoonbeek.

'Txt on stage' wordt een spetterende performance met zowel tekst- als muziekoptredens (La Femme Belge). De inkom is gratis inclusief een drankje. (R.D.)