Sint-Bernardusabdij krijgt herbestemming tot woningen

Image
de abdij van Sint-Bernardus in Bornem
BORNEM. Minister Bourgeois heeft een bezoek gebracht aan de abdij van Sint-Bernardus in Bornem naar aanleiding van de herbestemming van de site. De abdij, door heel wat Waaslanders gekend, zal een andere bestemming krijgen want het gemeentebestuur van Bornem wil er woningen in oder brengen maar met respect voor het historische kader. Recent werd er een erfpachtovereenkomst gesloten voor 99 jaar tussen de gemeente Bornem en de abdijgemeenschap. De vier paters blijven wonen in een vleugel van de abdij.  Het is de bedoeling dat de overige gebouwen herbestemd worden voor ondermeer bewoning en een restaurant.

Minister Bourgeois: "Dit project is een voorbeeld van verschillende speerpunten van mijn beleid: een gepaste en op maat gemaakte herbestemming van een monument. Het is  bovendien een voorbeeld van samenwerking tussen de Vlaamse en de lokale overheid en een schoolvoorbeeld van publiek/private samenwerking."

De stuurgroep die de herbestemming van de Sint-Bernardusabdij opvolgt zal nu een aanbesteding uitschrijven om een privépartner te vinden. De winnaar van de aanbesteding  zal dan in publiek-private samenwerking (PPS) het restauratieproject realiseren met de gemeente Bornem. De huidige gebouwen dateren uit de 18 de eeuw en werden beschermd in 1998. Op deze plek stond er in de 16de eeuw al een abdij van de Engelse dominicanen. Die verlieten het Engeland van Elisabeth I omwille van de conflicten tussen de anglicaanse en katholieke  kerk. In 1794 gingen de Engelse paters op de vlucht voor de Franse bezetter.

Tijdens de Franse Revolutie werd het klooster verbeurd verklaard en in 1797 openbaar verkocht, waarna het door kloosterlingen opnieuw werd aangekocht. Omwille van de zware schuldenlast ging de eigendom in 1825 over naar een makelaar uit Antwerpen, die het goed in 1836 definitief verkocht aan de Cisterciënzers van Hemiksem. Op die manier werd de zeer bloeiende abdij van Sint-Bernardus aan de Schelde in Hemiksem overgebracht naar Bornem. De abdij kende een nieuwe bloei met dezelfde rechten en privileges als de voormalige abdij van Hemiksem onder de naam 'Sint-Bernardus'. In 1840 startte men op de plaats van de oude kerk, de bouw van een neoclassicistische kerk. Ze doet nog steeds dienst als parochiekerk.

De band tussen de bevolking  van Bornem en de abdij  is altijd groot geweest. Ondermeer omwille van de school in het complex. De herbestemming tot woningen en restaurant moet die wisselwerking opnieuw benadrukken.(Rolf Duchamps)