Zwijndrecht heeft nog strooizout over

Image
Een terublik naar de winterprik. De strooiwagen in de Fortlaan aan het stationsgebouw.
ZWIJNDRECHT. In de gemeenteraad werd nog nagekaart over de voorbije winterperiode met sneeuw en ijs. Het was raadslid Ronny Dobbeleir (VL B- VLOTT) die de eerste helft van februari nog eens beschreef met de ondergesneeuwde woensdag 10 februari toen heel ons land stil stond. Ook de gemeentes Zwijndrecht en Burcht kregen hun deel. De gewestwegen en de voornaamste verkeersaders waren vrij vlug berijdbaar, maar de dagen nadien, zelfs tot op het einde van de week, lagen de doodlopende straten, en deze in vele wijken (Vogeltjeswijk, bloemetjeswijk, Terlocht) en de gewone woonstraten (Kapelstraat, Elzelaarstraat, Koning Albertstraat)  er nog spekglad bij.

Daar wees het raadslid nog eens op: "De bewoners van die straten konden nog begrijpen dat de gemeente de eerste dagen niet bij machte was om met de beperkte middelen deze situatie aan te pakken. Maar dat die straten er zolang gevaarlijk bij bleven liggen kon er bij hen niet in. De sneeuw- en ijslaag smolt overdag een beetje, maar ’s nachts bevroor dit weer, zodat ze ’s morgens met veel geduld en een bang hart, om geen deuk in hun auto te veroorzaken, uit hun garage of van de parkeerplaats wegreden. Ook bij de voetgangers en de fietsers lag het tempo heel wat lager. Mensen die moeilijk te been waren, waagden zich al helemaal niet op straat."

Kwam dit door gebrek aan zout, mankracht, of was het een beleidsoptie om te wachten op dooi? Dat vroeg hij zich af wetende dat van 25 februari 2009 tot 23 december 2009 er 180 ton zout, in zakken van 25 kilo, of in bulk aangekocht werd door de gemeente, voor een totaal van ongeveer10.600 €. Daarvoor was zelfs een interne kredietaanpassing voor nodig, omdat het begrotingskrediet op 7.000 € was vastgesteld. Er kwam nu ook naar buiten dat er 100 ton zout gestrooid was. "Dan kunnen we besluiten dat er nog 80 ton over is", aldus Dobbeleir.

Burgemeester Minnebo merkte op dat er een strooiplan is dat ook werd goedgekeurd om een paar honderd kilometer rond te rijden in de gemeente. Hoofdstraten, verbindingswegen en uiteraard ook de fietspaden krijgen een eerste prioriteit. Daarna komen woonstraten en woonerven. Het is dus zo dat er in enkele binnengelegen straten zoals in de ‘Bloemetjes- en Vogeltjeswijk’ bewust niet wordt gestrooid.

Image
De toesand in de Statiestraat in de voormiddag.
-"In uitzonderlijke gevallen zullen we maatregelen treffen als die nodig zijn. En ik kreeg zeer weinig reacties binnen,uit die straten waar niet gestrooid was", aldus Minnebo die ook nog onderstreepte dat strooien, duur is, milieubelastend en schadelijk voor voertuigen.
Daarom was Zwijndrecht matig in het strooien. Er is dan ook nooit een tekort aan zout geweest en er zou nog een 20 ton over gebleven zijn. Moest er nog een winterprik komen, dan zou alsnog kunnen gestrooid worden.
Het gebruik van zand kwam ook ter sprake maar daar was helemaal geen optie voor omdat het in de riolering terecht komt en zo voor verstoppingen zorgt zodat er wateroverlast komt.

Raadslid Dobbeleir wou ook weten of de gemeente strooide op de gewestweg op de as Dorp Oost-Dorp West N70. De burgemeester antwoordde dat het een paar keer gebeurde omdat de ploegen van het gewest op andere grote wegen moest strooien.
Volgens Dobbeleir is dat toch een extra kost voor de gemeente, die best elders kon ingezet worden.
Verder wees het Vlaams Belang-raadslid er ook op dat in Burcht aan de bibliotheek een persoon was uitgegleden en met de dienst 100 werd afgevoerd. "Is de gemeente in gebreke gesteld door personen in verband met de gladheid van de wegen ? Is er door de bevoegde ambtenaren een GAS-boete uitgeschreven omdat de stoep niet begaanbaar was?", dat wou hij weten. Burgemeester Minnebo antwoordde dat er niets van was vernomen. De bewoners moeten ook verplicht het voetpad sneeuw- en ijsvrij maken maar dat de politie dat ging controleren bleek onmogelijk. Er zijn dus ook geen boetes uitgeschreven in Zwijndrecht of Burcht.

Over het algemeen vond de burgemeester dat zijn gemeente goed berijdbaar was. Veel gemeentewerklui waren al om 4u te been om tonnen zout te gaan strooien. Hij wilde die mensen er dan ook voor feliciteren. Zwijndrecht is er zeker in geslaagd om de fietsers zoveel mogelijk veilig te laten rijden. De fietspaden kregen extra verzorging en lagen er zeker behoorlijk bij.
Minnebo vroeg ook dat de bevolking zich zou aanpassen: "Mensen willen te allen tijde rijden tegen 50 km per uur in plaats van 20. Maar ze moeten er wel rekening mee houden dat er in het verkeersreglement staat, de snelheid aan te passen aan die toestand."

Ronny Dobbeleir verwees ook naar een voetpad aan het basketbalterrein in de Heirbaan in Burcht waar de gemeente zelf moet strooien. Maar dat gebeurde niet. Volgens de burgemeester is dat wel een moeilijke opdracht om aan alle gemeentelijke eigendommen het voetpad te gaan vrij maken. Hij vond dat de buren het zouden moeten doen op die ongeveer zes meter lengte.

Uiteindelijk nog gesteld worden dat er geen budgettair probleem was i.v.m. de winterproblematiek "strooien van zout". Er is dus zelfs nog zout over. En nu kan ook begonnen worden met het uitsmeren van asfalt op de plaatsen waar gaten in het wegdek gekomen zij. Er is al 2 ton asfalt opgebruikt.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

TEMSE. Vogelkundige kring 'De sneeuwgors' vierde op 20 februari haar kampioenen tijdens haar jaarfeest. De viering had dit keer een zeer bijzonder karakter: de club heeft een nationaal, een...

SINT-NIKLAAS. Met meer sneeuwval in het vooruitzicht heeft Sint-Niklaas een sneeuwruimlijn voor 80-plussers geopend. Inwoners van 80 jaar en ouder kunnen op het telefoonnummer 03/760 91 00 vragen om...

SINT-NIKLAAS. Particulieren kunnen bij de stad een kleine hoeveelheid strooizout kopen. Een persoon mag maximum twee zakken van 10 kg kopen aan 2 euro per stuk. De zakken zijn te koop aan de...

ZWIJNDRECHT. Ze is weer gevallen, de sneeuw en de voetpaden kunnen weer glad liggen.  De inwoners zijn allemaal verplicht om het voetpad voor de woning sneeuw- en ijsvrij te houden. De gemeente...

STEKENE. Grensgemeente bereidt zich goed voor op de komende winter. De gemeente kreeg in maart een nieuwe zoutstrooier en nog deze maand komt er een tweede bij. Daarnaast keurde de gemeenteraad de...

Christel Geerts en Ben Van EyndeSINT-NIKLAAS. Vanaf maandag 11 januari kunnen alle 80-plussers uit Sint-Niklaas aanvraag doen om hun woning sneeuw- en ijsvrij te maken. Christel Geerts en Ben Van...