Oplossing Antwerpse mobiliteitsproblemen rukken op naar Waasland
ZWIJNDRECHT. Raadslid Walter De Wulf (Open VLD) bracht in de jongste gemeenteraad de Oosterweelverbinding nog eens ter sprake omdat er nu een paar nieuwe scenario’s worden voorgelegd door een aantal Antwerpse topondernemers en academici die zich verenigd hebben in het Forum Mobiliteit Regio Antwerpen 2020. In het nieuwe voorstel dat een 'meccanoscenario' wordt genoemd, krijgt de regio Melsele-Beveren ook een rol.
Het combi- of meccanoscenario omvat het creëren van een noordelijke bypass rond de Antwerpse agglomeratie door het combineren van drie verbindingen, “bretellen” noemt Forum 2020 het: een oostelijke bretel is een gesegmenteerde tunnel tussen de E313 en de E19, een westelijke bretel die een gedeeltelijk ondertunnelde verbinding is tussen de E17 ter hoogte van Melsele (industriegebied Schaarbeek) en de E34 in Zwijndrecht (Canadalaan) en dan nog een noordelijke tangent meteen derde Schelde kruising. De westelijke ‘bretel’ is dus de aansluiting naar de Waaslandhaven en de Liefkenshoektunnel.
Raadslid De Wulf had in de pers gelezen dat Zwijndrecht omtrent deze nieuwe wending rond de Oosteweelverbinding en besloot daaruit dat de gemeente al een standpunt had ingenomen.
Burgemeester Minnebo vond dat met de nieuwe voorstellen van Forum 2020 nogal snel van stapel wordt gelopen en blijkbaar al wat op tafel lag (Het tracé van BAM) er wordt afgeveegd Hij vond dat het een denkoefening was of er nog alternatieven waren. Hij gaf toe dat Zwijndrecht , hij zelf m.a.w., was gecontacteerd. Niet om mee te bepalen hoe het nu moet. Ook de andere gemeenten in het Waasland, zoals Beveren, Sint-Gillis, Sint-Niklaas en zelfs Gent worden er bij betrokken.
De gemeente wil het bekijken of het voor Zwijndrecht haalbaar is en of het een verbetering zal betekenen ten opzichte van het BAM tracé met de Lange Wapperbrug. Het nieuwe voorstel van een tiental Antwerpse bedrijfsleiders en (vervoers)economen ligt wel voor, maar het moet in eerste instantie financieel en technisch mogelijk zijn. De kostprijs van het scenario staat op een raming van 3,3 miljard euro.
Burgemeester Minnebo weet dat de Vlaamse Regering er ook moet rond werken en ze zitten daar niet allemaal op dezelfde lijn. Maar Minister President Kris Peeters heeft niet onmiddellijk neen gezegd tegen het voorstel.
In Zwijndrecht wordt voorgesteld door het Actiecomité Oosterweelverbinding, om stRaten-generaal, dat via zijn duo Manu Claeys en Peter Verhaeghe, een studieopdracht mocht uitwerken, eens uit te nodigen voor meer uitleg. Ook raadslid Frans De Gendt wilde dat er een voorlichting kwam. Hij vond dat het probleem wat naar Beveren toe wordt geschoven en het verschuift misschien meer uit de kern van Zwijndrecht.
Het nieuw voorstel is te nemen of te laten want werken in stukjes van het één van het ander, dat kan volgens Minnebo niet. (Rolf Duchamps)