Rudy Jones tien jaar semi-professioneel zanger

Image
Rudy Jones anno 2010: tien jaar semi-professioneel zanger
BURCHT. Rudy Jones is een buitenbeentje in de Vlaamse showbizz. We kunnen niet zeggen dat hij bij de grote vedetten behoort die op televisie hun  gading krijgen, maar Rudy heeft toch maar steeds veel fans en bovendien zal hij in Vlaanderen wel ver de enige zijn die elk jaar een full-cd uitbrengt. Nu is viert hij een jubileum van 10 jaar semi-professionele aanwezigheid in de showbizzwereld. Hij viert het met opnieuw de uitgave van een cd en een optreden. Die tien jaar zijn echter maar een klein deel van zijn carrière want het was reeds in 1974 dat we naar Kruibeke werden gehaald om wat te schrijven over de toen 9-jarige Rudy Verbeke.

In dat jaar zat hij reeds in een orkestje met zijn oudere broer Roland, thans de Belleman van Beveren. Rudy zette zich aan de drums en Roland speelde accordeon en keyboards. Ze gingen er als The Brothers, keihard tegenaan want op één jaar tijd brachten ze drie plaatjes uit met als allereerste 'Pappie kom naar huis toe'. Ze deden dat in eigen beheer en met de ondersteuning van hun ouders. De opleiding kregen ze bij de het Beverse muziekmonument Albert Cleys die ook voor de opname van hun plaatjes zorgde. "Sinds die jaren ben ik eigenlijk altijd met muziek bezig gebleven. Ik speelde diskjockey op privé –feestjes. Maar de grote start kwam er in 1994 via de VTM –soundmixshow. Vanaf 2000 werk ik elk jaar ook aan een nieuwe cd. Daarom dat we dus tien jaar bestaan. Op dat vlak tenminste want Rudy Jones bestond al veel langer zonder evenwel professioneel cd-werk. Van mijn 9 tot mijn 16 jaar had ik het orkestje met mijn broer. Daarna gingen we onze eigen weg"

Rudy Jones is dus geen beginneling en heeft ervaring zat. Het succes blijft duren. Maar de herinneringen aan het prille begin in Kruibeke, vergeet hij nooit. "Onlangs kwam ik op een rommelmarkt en zag daar 45-toerenplaatjes liggen. Er was één van mijn eerste plaatjes bij en ik kon het kopen voor 1 euro."
Hij had ook een periode dat hij het meer als dj deed toen hij op een camping in Ossenisse verbleef en er voor de muziek zorgde. Dan lag het zingen wel een beetje stil. Toen hij begin van deze eeuw alleen kwam te staan en drie kinderen had (de oudste is er nu ook al achttien) besloot hij zich tenvolle op de muziek toe te leggen: "Ik leerde toen een manager kennen via een vroegere schoolkameraad Johnny Amelinckx die hem aanraadde contact op te nemen met Ludo Lauwrys. Ik deed het en toen organiseerde hij van die free podia. Ik zong in die periode nummers van Frank Sinatra, Tom Jones en nog andere van die oldies.  Ludo kwam kijken en luisteren en hij vond mijn stem wel goed maar niet het genre. Zo zingen er al duizend-en-één. We kozen dus een ander genre en Nederlandstalig."

Een nieuw begin kondigde zich aan en op een half jaar tijd lag er al een cd voor. Ondertussen zijn het er al tien. "Ik ben er zeer fier op dat ik de enige artiest ben, ook al ben ik minder bekend, maar ik ben de enige in België die elk jaar een nieuwe cd maak. Nog wel steeds in eigen beheer. We verkopen ze bij de optredens want n de winkels komt niets te liggen door het feit dat ik niet zo gekend ben. Ik durf wel zeggen, na het samenwerken met heel veel zangers, dat ik in de showbizzwereld wel een bekend figuur geworden ben. Geen BV natuurlijk".

Zijn mooiste herinnering is nog steeds de VTM-soundmixshow gebleven. Zijn eerste tv-optreden was dat. Hij had toen wel een hele kar vol zenuwen maar haalde toch de kwartfinale en keerde terug met veel ervaring hoe het achter de schermen allemaal werkt.
Rudy Jones kijkt ook terug naar verscheidene hoogtepunten. "Die hangen wel af van verschillende factoren. Maar mijn eerste full-cd zal mij altijd bij blijven. Het werd gewaardeerd door de mensen. In dat zelfde jaar kwam er nog een hoogtepunt want mijn manager zorgde er voor dat ik met de fans op reis kon naar Spanje."

Image
Rudy Jones was eregast in Burcht op een dameswielerwedstrijd om de bloemen te overhandigen. In dit geval aan toprenster Emma Johansson.

veel en goede fans

De reizen naar Lloret del Mar werden gedurende zeven jaar georganiseerd en nu gaan ze reeds voor het derde jaar op rij naar Benidorm. Rudy heeft trouwe fans die in de periode rond 1 november mee reizen voor een week naar het nog warme zuiden. Het is een reis met telkens rond de 70 personen. Je moet het maar doen. "Veel mensen uit het Waasland kennen mij al van vroeger en die zeggen, ‘potverdekke, die is nog altijd met muziek bezig’. Velen zien me ook terug op optredens en ik denk hier aan ‘Zwijndrecht Zingt’ dat ik elk jaar presenteer en zing."

In zijn eigen gemeente begon het al met seniorennamiddagen en dat breidde uit . Op de gemeente vroegen ze hem naar nog meer mogelijkheden en toen wees Rudy naar een live orkest waarmee hij werkte. Zo kwam 'Zwijndrecht Zingt' er bij, iets dat vroeger nog door Patrick Onzia werd gedaan. "Mijn eerste optreden in het Vredespark verliep bij bijzonder goed  weer. Een succes met meer dan 400 aanwezigen en ik geloof dat ze toen meer dan duizend pinten hebben verkocht", aldus de zanger.

Hoe dan ook, na zoveel jaren heeft zingen voor Rudy nog altijd veel betekenis al weet hij wel dat er in zijn leven veel veranderd is en dat hij veel andere mensen ontmoet. "Ik vind dat ik veel appreciatie geniet omdat ik vooral het Nederlandstalige lied breng. Ze zingen het vaak luidkeels mee, ze kennen de teksten allemaal en veel fans leren ze los van buiten. De mensen steunen mij en dat plezant, ik weet dat ze achter mij staan. Ik hoop dat mijn gezondheid het zal toelaten om nog vele jaren door te gaan."

nog 20 jaar

Rudy is er 45 en hij droomt er van om minimum nog tot zijn 65ste mee te draaien. Als we daarbij gaan rekenen dat hij al op 9-jarige leeftijd van start ging dan zit hij nu al een carrière van 36 jaar?
"Als ik er nu nog eens 20 jaar kan bij doen dan ben ik al evenwaardig als Will Tura bij wijze van spreken. Ik zou fier zijn om dat ook te kunnen zeggen", zo meent Jones. De viering van '10 jaar Rudy Jones' wordt geen feest met veel tierelantijntjes. Het begint in met de voorstelling van de cd in 'Oma’s Brasserie' in de Puitvoetstraat te Sint-Niklaas, voorafgegaan door een receptie. Dan zullen de afgevaardigden van de platenfirma de eerste cd overhandigen gevolgd door een dubbel optreden.

De voorbereiding van de nieuwe cd heeft weer veel tijd gevraagd. "In feite ben ik daar meer dan een half jaar mee bezig. Ik repeteer per dag toch telkens een uur of twee, ik moet de teksten ook allemaal memoriseren. Als zanger kunnen we ons niet permitteren om daar met een blad voor onze neus te staan zingen."
Let op, het zijn op dit ogenblik al 136 nummers die hij heeft opgenomen en ook moet kunnen zingen natuurlijk. Volgens Rudy zit Will Tura al op een 340 nummers. "Maar ja, die heeft ook al een carrière van vijftig jaar. Maar je ziet, als we zo bezig blijven met elk jaar een nieuwe cd dan komen er telkens toch een aantal nieuwe bij."

De cd die in april uitkomt zal gewoon 'Tien Jaar Rudy Jones' heten en zal een 20 liedjes bevatten waarvan tien nieuw zijn en de andere tien komen uit de eerste drie cd’s omdat die niet meer bij kunnen gemaakt worden en de fans der laatste jaren willen ze ook graag hebben. Het nieuwe album zal volledig Vlaamstalig zijn en enkele nummers zullen nostalgisch klinken naar de rijd van vroeger. Zoals 'Eenzaam zonder jou', 'Zeven anjers, zeven rozen' plus nog meer schlagers, ambiancenummers en zelfs een walsje. Voor elk publiek zit er wat in. "Je moet wel weten dat ik niet jeugdgericht ben. Mijn fans beginnen vanaf de leeftijd 30 - 35 jaar tot 99 jaar, ze mogen zelfs 100 jaar zijn", zo lachte hij.

Rudy Jones blijft met veel ambitie verder zingen en wanneer hij in de Wase regio kan optreden krijgt hij telkens nog een hele hoop impulsen bij. Zaterdag 27 maart staat hij in Kruibeke op het podium in de slotmanifestatie van 'Haïti beeft, Kruibeke geeft'. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

De sympathieke Rudy Jones kon niet nalaten om in zijn eigen straat te Burcht, de bloemen te komen overhandigen aan de winnares van de dameskoers, de Zweedse Emma Johansson.BURCHT. De carrière...

ZWIJNDRECHT/BURCHT. Het is 40 jaar geleden dat zanger Rudy Jones aan zijn zangcarrière begon. Hij was nauwelijks negen jaar oud toen hij single opnam. Het publiek sprak toen al van ‘Het Belgische...