Tijdschrift Heemkundige Kring Braem ligt weer voor

Image
De cover van het tijdschrift van de Heemkundige Kring Braem met een foto van een oude hoeve uit de Landbouwstraat.
ELVERSELE. Het driemaandelijks tijdschrift voor Heemkunde van de Heemkundige Kring ‘Braem’ Elversele is aan de 42 ste jaargang begonnen. De kring werd gesticht in 1968. In een eerste artikel brengt Luc Peleman de lezer terug naar het Oostenrijks tijdvak in de 18de eeuw. Een tijdvak dat in alle geschiedenisboekjes  van de scholen aan bod kwam. Maria-Theresia, Karel van Lorreinen en die formidabele figuur van Jozef II, de keizer die zelfs de processies en de kermissen afschafte. Ze noemden hem de 'keizer - koster'. Luc Peleman brengt een schitterend stuk geschiedenis tot leven met een oud geschiedenisboekje in handschrift samen gesteld, als wegwijzer.

Het lezen van de 57ste aflevering van het ‘Elverseels Idioticon’, dat gaat over voetbal, heeft ons één van de mooiste belevenissen van maart 2010 bezorgd. Alvorens aan de dialectwoorden te beginnen geeft auteur Luc Peleman, de geschiedenis van het voetbal in Elversele ook al was daar nooit een club aangesloten bij de KBVB. Maar Vigor Hamme was ook zo nabij en Sombeke lag met White Start op een kilometer afstand en speelden wel in de Belgische Bond.

Vigor en Elversele dat was: twee handen op één buik. Er waren wel die ook sympathie hadden voor Sportkring Sint-Niklaas. Wanneer Vigor thuis speelde tegen Spotkring, stond de helft van Elversele aan de Duivenhoek te kijken naar de doortocht van de Sint-Niklase supporters.
Een figuur die na de Tweede Wereldoorlog verbonden was aan het voetbal in Elversele was Felix Peersman die op 83 –jarige leeftijd in 1995 overleed. Luc brengt hem in beeld.
De heemkring laat Elverseels voetbal herleven en leven. Na de Tweede Wereldoorlog voetbalde de jeugd op de Legen Heirweg op wat ‘de vaugt’ werd genoemd, een braakliggend stuk grond dat was gelegen net voorbij ’t Hof Van Appelsvoorde, richting Tielrode. Velen hebben daar hun eerste voetbalschoenen versleten.
Luc Peleman brengt ook de algemene gegevens van het voetbal naar buiten zoals de juiste afstand van het "pienangtpungt".

Dialectwoorden wijzen naar de ekstreem, een foel, de fui van de arbiter, de insààt. En weet ge wat inroeën is? De pietoo? Een pieserke?
Ge moet dat lezen in het tijdschrift van de Heemkundige Kring. (info daarover op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Het eerste nummer van 2010 heeft ook een eerste aflevering van "Tachtig was Prachtig" van de fototentoonstelling met ruim 100 portretten van Elverseelse 80-plussers uit de loop der jaren en waar ook een boek bij hoort met levensschetsen. In het tijdschrift komen er nu 21 figuren aan bod, in alfabetische volgorde. Bij hen ook Jules Christiaens (Kasjangs) die 100 jaar en 4 maanden werd en Gustje Colman die de streek met een taxi leerde rijden en nadien ook met autobussen ‘De Heidebloem’. In het volgende nummer komen weer Elverselenaren aan bod die prachtig de tachtig haalden.

Het 41ste werkjaar werd afgesloten met 256 leden wat 2 meer was dan 2008. Er overleden in 2009 vijf leden: Hilde Van Raemdonck (64 jaar) Temse, Jozef De Moor (82 jaar) Sint-Niklaas, The Penneman (74 jaar) Sint-Niklaas, Henriëtte Verhelst (90 jaar) Tielrode en Agnes Schout (65 jaar) Elversele.

Het tijdschrift heeft voor 2010 ook een andere ‘kaftfoto’. Een groot deel van de prachtige Elverseelse hoevetjes zijn verdwenen maar toch is dat in de Landbouwstraat 2 overeind gebleven. In 1980 woonde auteur en muziekliefhebber Bart Plouvier er en nu is de jazz-zangeres Yvonne Walter er thuis en beroepsfotograaf Felix Tirry. In "da boerenhofke’ geven ze sedert 2004 jaarlijks het Mellowtime jazzfestival. De hoeve siert nu de cover van het heemkundig tijdschrift. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. Op zondag 19 december kan verzameld worden aan de luifel van deSingel deSingel, Desguinlei 25 om 13.45 uur voor een geleid bezoek aan de tentoonstelling van Renaat Braem dat om 14 uur...

ANTWERPEN. Van 10 september tot en met 10 oktober 2010 transformeert de Kammenstraat in een openluchtmuseum van modernistische kunst. Een maand lang adopteren de winkeliers in hun etalage elk een...

ELVERSELE. Heemkundige Kring Braem opende zaterdag, 30 oktober, de vijfjaarlijkse tentoonstelling 'Tachtig is prachtig', een fototentoonstelling met 140 portretten van 80-plussers uit Elversele. De...

ELVERSELE. Het driemaandelijks tijdschrift voor Heemkunde van de Heemkundige Kring Braem heeft het juninummer uitgebracht. Het bevat slechts twee onderwerpen dat zijn dan wel schitterende...

de cover van het laatste nummer van het tijdschrift van de Heemkundige Kring Braem ElverseleELVERSELE. De Heemkundige Kring Braem Elversele sloot 2009 af met het 4de nummer van het Driemaandelijks...

ELVERSELE. Op zaterdag 23 augustus viert de Heemkundige kring de 40ste verjaardag en ze versieren die verjaardag met een boekvoorstelling over Godevaert en Danneel Braem en met een korte...