Hoe gaat het met de Flanders Queen Mussel?

REGIO. De Flanders Queen Mussel, de naam waaronder ze in ons land eigen mosselen gingen op de vismarkt brengen, werd in februari uit het water gehaald. ‘t Is te zeggen, enkele mosselkooien waarin ze werden gekweekt. Een jaar of drie geleden werden ze met nogal wat mediabelangstelling ter water gelaten. Een 50 tal kooien waren het. Het was de De Vlaamse Schelpdier- en Viscoöperatie, die voor de kust van Nieuwpoort de Flanders Queen Mussel wilde kweken. Zij had in de zomer van 2009 de exploitatie van hangmosselen over genomen van de Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling (SDVO). Maar van rendabel mosselen kweken kwam niks in huis.

De Flanders Queen Mussel kweekte in kooien op zo’n 10 km voor de kust van Nieuwpoort. In volle zee plus problemen met de kooien. Een mislukking. Maar het was wel met Vlaamse steun dat die mosselkweek drie jaar geleden start ging. Geld verkwanseld? Dat zal wel al bewijzen de moselkwekers Versluys en Rynaert dat hangmosselen kweken wel kan want zij produceren de Belgica’s.

Minister-president Peeters moest in de landbouwcommissie van het Vlaams Parlement erkennen dat het met de Stichting Duurzame Visserijontwikkeling (SDVO) de afgelopen jaren helemaal fout is gelopen. SDVO staat in voor het behartigen, begeleiden en steunen van de belangen van de Belgische zeevisserijcluster en wilde met het project ‘mossel- en schelpdierenkweek’ de geleidelijke reconversie van de vissersvloot stimuleren. Het project is uitgedraaid op een failliet en Peeters moest nu zelfs federaal minister Milquet van Werk vragen om een regeringscommissaris te sturen naar SDVO.

Vlaams volksvertegenwoordiger Jean-Marie Dedecker (LDD), kind van de zee,  spaarde in het verleden nooit zijn kritiek op de SDVO en is ook nu niet mals en liet zich ontvallen dat ze mosselen hebben gekweekt  aan de prijs van ‘pareloesters’: "Stichting Duurzame Visserijontwikkeling krijgt jaarlijks miljoenen euro’s uit de bedrijfsvoorheffing van het zeevisserfonds. Nu blijkt dat ze dit geld over de balk gooit voor allerhande projecten. Naast de miljoenen van het zeevissersfonds waren er ook subsidies van Europa en van de Vlaamse Regering, maar blijkbaar ontbrak elke controle. Zo zijn er ettelijke miljoenen euro’s geïnvesteerd in de kweek van schelpdieren aan de Vlaamse kust. Een ongehoorde verkwisting van overheidsgeld, want SDVO heeft niet veel meer gedaan dan gratis tonnen mosselen en vis weggeven, ten koste van de private concurrentie. Daarom dringt zich een strenge financiële audit van SDVO op, zodat de verantwoordelijken worden aangewezen, en er kan worden opgetreden tegen wie in de fout ging."

Nu zijn alle hangkooien uit het water. Het geld is op en Jean-Marie Dedecker wijst er op dat SDVO met de overheidssteun zelf een deel van de Nieuwpoortse vismijn heeft verbouwd. Volgens hem is het project Flanders Queen Mussel niet rendabel geworden omdat de stichting o.m. op ongehoorde wijze werd geleid. "Nu schoof minister-president Peeters zijn verantwoordelijkheid af op federale collega Milquet van Werk, die een regeringscommissaris moet sturen om het Vlaamse wanbeleid te onderzoeken. Wij hopen dat dit een louterende werking kan hebben, want blijkbaar doet Vlaanderen alles wat het zelf doet, niet noodzakelijk veel beter", zo besloot Dedecker.

Zullen we weldra door één of andere gunstige wending die mosselen met die mooi internationaal klinkende naam ‘Flanders Queen Mussel’, toch nog de ‘moeder aller mosselen’ kunnen noemen? (R.D.)

 

 

Lees ook:

STEKENE. Na een jaartje onderbreking door corona herneemt volkskunstgroep Reintje Vos haar  activiteiten waaronder het mosselfeest dat aan de 41ste editie toe is. Het mosselfeest vindt plaats op 2...

BEVEREN. Dit najaar gaat de provincie de beek tussen de Galgstraat en de Mosselbank in Vrasene op vraag van schepen van leefmilieu Luc Maes ruimen. Dat is nodig want de oevers is op verschillende...