Gildenhuis verdwijnt, een nieuw groots Gildenhuisproject komt

Image
het Gildenhuis, een herkenningsteken in Beveren.
BEVEREN. De afbraak van het Gildenhuis en alles wat er bijhoort tot aan het Rameyenhof, is niet ver meer af. Het wordt misschien wel één van de meest ingrijpende werken in het centrum van Beveren waarbij een gebouw dat vele jaren lang een herkenningspunt was, volledig uit beeld zal verdwijnen. De naam ‘Gildenhuis’ was steeds een begrip en wees de weg: aan het Gildenhuis links af. Het IJzerhand? Aan het Gildenhuis. Waar gaat dat door? In het Gildenhuis. En vroeger: waar spelen ze die film? In het Gildenhuis.

Maar het oude Gildenhuis verdwijnt en het nieuwe Gildenhuis wordt gebouwd. Maar dan wel in een project dat zonder discussie ‘groots’ mag genoemd worden. Vooral omdat er aan meegewerkt wordt door de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvestings, vzw Dekenale werken, het ACV, de Christelijke Mutualiteit, Assist Thuiszorgwinkel en ook het gemeentebestuur.. Ze noemen het een weer een inbreidingsgericht PPS-project wat  staat voor Publiek-Private Samenwerking.  (Bij PPS-projecten houden overheid en bedrijfsleven ieder hun eigen identiteit en verantwoordelijkheid). Het si een gemengd project op de gronden van vzw Dekenale werken waarop nu de gebouwen staan, tussen IJzerhand en langs de Ciamberlanidreef tot aan het gebied waar de appartemenetn verschijnen van het Rameyenhof.

Image
het Gildenhuis nu in de richting van het IJzerhand vanuit de Ciamberlanidreef
Op de ongeveer 8000 m² zullen dus samengevat volgende functies komen: Een campus voor sociale dienstverlening voor: Christelijke Mutualiteiten ACV Waas & Dender Assist Thuiszorgwinkel28 sociale huurappartementen (GMH) polyvalente vergaderaccommodatie (Dekenale Werken) nieuw café op dezelfde plaats van het huidige café en 18 private koopappartementen (Dekenale Werken). Er zijn boven- en ondergrondse parkeermogelijkheden voorzien (alle partners + gemeente Beveren)

Het is een strategische ingreep pal in het centrum van Beveren. De initiatiefnemers zien het zó: "Door het samenbrengen van verschillende publieke programma’s vergroot de slagkracht van het vernieuwingsproject en kan er een uniform antwoord worden geboden op de heersende vraag naar betaalbare woningen." Met het begrip ‘betaalbare woningen’ moet men, opletten want we hoorden het nog niet zo lang geleden dat het betaalbare appartementen waren: de prijs was meer dan 300.000 euro. Betaalbaar, maar door wie?
Het binnengebied lijdt momenteel onder de huidige parkeerdruk en wordt ontsierd door blinde gevels en opslagplaatsen. Met enkele gerichte ingrepen krijgt het gebied nu een duidelijke structuur en wordt het omgevormd tot een aantrekkelijk groen binnenhof. Door ondergronds een ruime parking te voorzien kan de bovengrondse parking ingericht worden als "parkeren in het groen". De nieuwbouw wordt een alzijdig volume dat rondom begrensd wordt door een kwalitatieve publieke ruimte.

Een volledige beschrijving van het gebouw dat een betonnen raster al hebben, brengt ons te ver. De foto’s geven een goed beeld en wie wil kan in het gemeentehuis de maquette en de info gaan bekijken. Interessant is wel dat het gelijkvloers zal ingericht worden als grand café en polyvalente zalen van de Dekenale werken. Hopelijk zal de bekende Koninklijke biljartclub Gildevrienden daarin een schitterende thuis krijgen. Bij de club weten ze nog altijd niet hoe het zal moeten met het biljartleven nadat begin 2011 ‘hun lokaal’ wordt afgebroken. Waar vinden ze een voorlopig onderkomen?

Image
Louis Engels, voorzitter van de Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting, wees op de constructieve sfeer waarmee zoveel partijen samenwerken.
Op het gelijkvloers komen ook de kantoren voor ACV, CM en Assist Thuiszorgwinkel. Er zijn 4 verdiepingen voorzien waarop alles samen, 46 woonunits zich bevinden als 28 sociale huurappartementen en 18 privé koopappartementen.
De basisstructuur van strak en eenvoudig, net om een tijdloos karakter te creëren maar ook om de basiskostprijs aanvaardbaar te maken. Het project speelt in haar gebruik door de verschillende partners in op het principe van "Living Apart Together", samen in één geheel, maar duidelijk de mogelijkheid om afzonderlijk te functioneren. Het concept van de appartementen is gebaseerd op het ‘Design for All’-ontwerpstrategie.  Deze strategie houdt rekening met de noden en wensen van mensen met diverse capaciteiten. Het beoogt flexibiliteit in gebruik wat levenslang wonen mogelijk maakt.  Wanneer een gebruiker minder mobiel wordt, kan hij zijn woning met eenzelfde gemak blijven gebruiken.

groot bouwwerk

Image
Zo zal het nieuwe café Gildenhuis er uit zien.
Het blijkt uit alles dat Project Gildenhuis een groot project is waarbij rekening moest gehouden worden met de wet op de overheidsopdrachten. Daarom organiseerde de GMH een offerteaanvraag op Europees niveau voor de aanstelling van de ontwerper. In januari 2008 werd de architectuurwedstrijd in 2 fasen gestart. De eerste fase werd afgerond op 11.04.2008 met 24 architectenbureau’s die reageerden op de openbare oproep tot kandidaatstelling. Na beoordeling van de kandidaten op basis van duidelijke criteria werden 5 ontwerpbureau’s uitgenodigd om deel te nemen aan de 2de fase : Architectenbureau Jan Maenhout,  Architektenburo Jef Van Oevelen bvba, Poponcini & Lootens, ir. architecten bvba,  S/RV - Architectenbureau Storme/Van Ranst en Meta Architectuurbureau bvba. Deze ontwerpbureaus leverden in juni 2008 een schetsontwerp af, die zij zelf voorstelden voor de beoordelingscommissie. META architectenbureau uit Antwerpen werd laureaat en kreeg het architectuurcontract. De andere 4 ontwerpbureaus kregen elk een onkostenvergoeding die in het wedstrijdreglement werd voorzien. De kwaliteit van de inzendingen was zeer hoog. Einde 2010 zal het bouwteam samengesteld worden met een hoofdaannemer (via de wet op de overheidsopdrachten - openbare aanbesteding). De werken zullen starten in 2011.

Plannen en de maquette staan te kijk in de hal van het gemeentehuis. Louis Engels, voorzitter van de Gewestelijk Maatschappijn voor Huisvesting, wees er op dat het een project is waar samen met heel veel partijen werd aan gewerkt. "Ik ben ook verheugd dat onze maatschappij het vertrouwen kreeg om het hele ontwerpproces te Coördineren tot en met de bouwwerken. De sfeer is constructief. Gelukkig, want soms hebben we zware knopen doorgehakt. Ik kan u zeggen dat het tempo waarin we gewerkt hebben ongelofelijk hoog lag en we gaan nu de komende maanden nog een versnelling hoge schakelen om het bestek klaar te maken."

Met dit project krijgt de GMH de kans om 28 sociale huurappartementen voor senioren te bouwen in de kern van Beveren. Dat is een unieke kans, zeker als het kan gecombineerd worden met allerlei andere diensten. Daarom dat volgens voorzitter Engels de belangstelling ook zo groot is. (Rolf Duchamps)

Image
een oud beeld op het Gildenhuis op de hoek waar nu de Ciamberlanidreef uitkomt

Image
een oude prent van het Gildenhuis en IJzerhand, toen de Ciamberlanidreef er nog niet was

Image
Dirk Van de Velde en Louis Engels onthullen de maquette in de hal van het gemeentehuis waar de bevolking nu kan komen kennismaken met het project.

Image
simulatie van het Gildenhuis in de richting van het IJzerhand vanuit de Ciamberlanidreef

Image
het gebouwencomplex bij avond

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Beweging.net heeft vrijdag twee gedenkborden onthuld ter gelegenheid van Rerum Novarum, de hoogdag van de christelijke werknemersbeweging. Het eerste gedenkbord werd onthuld aan het...

BEVEREN. Vanaf eind oktober zal de parking aan het Gildenhuis in Beveren voor zes weken afgesloten worden. De ingreep kadert in de rioleringswerken in de Ciamberlanidreef. Tijdens de kerstvakantie...

STEKENE. De gemeente Stekene gaat vanaf 1 april het Gildenhuis uitbaten. Het gemeentebestuur en de huidige beheerder, vzw Parochiale Werken, hebben daarover een erfpachtovereenkomst van 30 jaar...

BEVEREN. De laatste dagen van het Beverse Gildenhuis zijn geslagen. Samen met het nieuwe jaar start het project 'Gildenhuis' waarbij het huidige gebouw plaats maakt voor een nieuwbouc met 28...

RUPELMONDE. Op maandag 15 augustus viert 't Gildenhuis in Rupelmonde moederdag met een Ierse avond. Op het menu staat Irish Stew, een stoofpot met lamsvlees, aardappelen en groenten en een concert...

Cafe Gildenhuis verdwijnt over een paar jaar.BEVEREN. Wanneer in Beveren-centrum de Waranda klaar zal zijn, zullen aan het IJzerhand - Ciamberlanidreef stilaan de werken starten voor de...