Armand Van Asscheprijs voor jonge dichters

WAASMUNSTER/HAMME. Korte tijd geleden besliste de jury (Wally De Doncker, Jan Van Coillie, Herman Vanderstraeten, Herman Fierens en Nelly Verhelst) over de resultaten van de 'Armand Van Asscheprijs 2010', met als thema “Er zit muziek in”. De 400 ingezonden gedichten zijn gelezen en gekeurd en nu moeten de prijzen nog verdeeld worden. Dat gebeurt tijdens de prijsuitreiking op zondag 20 juni om 17 uur in de Gemeentelijke Academie voor Beeldende Kunsten van Waasmunster met omkadering door Theatergezelschap Plankvast.

In 2010 werd  voor de 8ste keer de tweejaarlijkse “Armand Van Asscheprijs voor jeugdpoëzie” uitgereikt. Deze poëziewedstrijd richt zich naar jonge dichters tussen 8 en 13 jaar. De inzendingen moesten  tegen 7 april 2010 worden binnengebracht.
De poëzieprijs en -wedstrijd voor (zeer) jonge dichters, heeft als bedoeling creatief taalgebruik en aandacht voor poëzie te stimuleren bij kinderen tussen 8 en 13 jaar, die Nederlands lezen en schrijven, die interesse hebben om te spelen met taal en creatief om te gaan met woord en beeld.

Voor deze doelgroep is er geen specifieke poëzieprijs voorzien in het Waasland. Het is dan ook de bedoeling om aanvullend te werken t.o.v. het bestaande aanbod van poëzieprijzen uit de regio.
De jury stelde zich als taak om niet alleen kwaliteitsvolle teksten op hun waarde te beoordelen, maar ook om nuttig advies uit te brengen waar de jonge deelnemers wat aan hebben. Deze jury bestond uit leden van de leescommissie die door de stuurgroep worden aangezocht en enkele deskundigen (o.a. jeugdauteurs en dichters) die vertrouwd zijn met jongeren, literatuur en poëzie.  Ze selecteert aan de hand van drie leeftijdsgroepen (samenvallend met de corresponderende onderwijsgraden). Wie wint of een eervolle vermelding krijgt, ontvangt een waardevol boekenpakket, op voorwaarde dat hij of zij het zelf komt afhalen tijdens de prijsuitreiking.

De vorige editie, in 2008, bereikte 511 deelnemers.
Het initiatief wordt genoemd naar de overleden criticus, literatuurdocent en dichter Armand van Assche (1940-1990) die zeer waardevolle en vernieuwende gedichten voor kinderen publiceerde in de jaren 1978/1984. Armand Van Assche was commissielid literatuur voor de provincie Oost-Vlaanderen (o.l.v. de heer Paul Huys). Hij schreef een aantal monografieën in opdracht van de Provincie Oost-Vlaanderen. In dezelfde reeks Oost-Vlaamse literaire monografieën schreef Hugo Brems een monografie over Armand Van Assche (1996).

Traditie worden

Deze wedstrijd voor jeugdpoëzie bouwt voort op een traditie met gemiddeld 500 inzendingen, die afkomstig zijn uit heel Vlaanderen. Het initiatief werd voor de eerste keer uitgewerkt door CC Jan Tervaert Hamme in 1996. Het initiatief moet echt een traditie worden voor de ganse regio.
De organisatoren hebben de editie 2010 nog meer versterkt door o.a. te focussen op voorbereidende poëzieworkshops.  Het  gebruik van taal, in de vorm van een gedicht, kan immers aangeleerd en gestimuleerd worden. Deze workshops werden bijvoorbeeld aangeboden aan de kinderen van de lagere scholen van Waasmunster  (2de graad – 11 klassen). In de gemeente Hamme boden verschillende scholen aan leerkrachten en begeleiders vormingsessies aan.
 De bibliotheken van Hamme en Waasmunster zorgden voor de verwerking van de inzendingen en  deelname aan de leescommissies. Leden van de Orde van den Prince maken deel uit van de stuurgroep en zorgen mee voor de verspreiding en financiële ondersteuning. Gelijkaardige ondersteuning komt van de Kunstkring Waasmunster en andere lokale en culturele verenigingen.

Deze  wedstrijd wordt georganiseerd door een stuurgroep die bestaat uit gemeentelijke en private culturele instellingen uit het Waasland en enkele vrijwilligers, zonder wier medewerking dit niet mogelijk zou zijn. Ook de Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt ons initiatief. Op de prijsuitreiking kan men niet alleen met de winnaars  kennismaken, men krijgt meteen ook de winnende gedichten te horen, tijdens een door 'Plankvast' geanimeerde proclamatie. Nu al kan gesteld worden dat er heel wat inzendingen uit de eigen regio bij zijn én dat de wedstrijd meer uitstraling kent over heel Vlaanderen. Zoals gewoonlijk worden, de winnende inzendingen gebundeld in een originele uitgave. Deze wordt bij de prijsuitreiking voorgesteld en gratis aan alle aanwezigen aangeboden. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Inschrijven voor de Armand Van Assche-poëziewedstrijd kan nog tot 7 april in de bib van Hamme.HAMME. De tweejaarlijkse gedichtenwedstrijd 'Armand Van Assche' start voor de achtste keer. De...