Zonnewende 2010 wordt een fantastisch feest

KRUIBEKE. Op zaterdag 26 juni wordt in de Pismolenstraat weer 'Zonnewende' gevierd. Het is een initiatief dat is uitgegroeid tot een groots gebeuren in de gemeente en ver daar buiten. Vanaf 17 uur beginnen daar de activiteiten die echt van niveau zijn.

Image
Het Shaman Festivalwordt iets bijzonders.
Don quichote is om 17 uur een wandelend vertelfestival met 4 vertellers in de buurt van de Bosboom  tegelijkertijd loopt er een kinderanimatie.
Om 20u30 is er het Shaman festival. Volgens de overlevering struikelde de aan slapeloosheid leidende PAVLOV (sax/vocaal) op één van zijn nachtelijke zwerftochten over een doorweekte en ondergekotste kartonnen doos. Daarin een reeds flink ontwikkeld lichaam en een brief. De doos werd achtergelaten maar het mensachtig wezen met de naam Shantiman (gitaar/vocaal) werd meegesleurd naar Jacko (basgitaar). Die onderwierp hem aan enkele niet voor publicatie vatbare experimenten. Catalogeerde hem in een kaft met etiket 'goe zot maar proper'. En schonk hem tevens zijn eerste wollen broek. De doosbrief stond vol met raadselachtige mythische verhalen van de oude dorpsgek Griotto (lyrics/dj/road/shaman stuff).
Deze werden vertaald in teksten en muziek en al snel waren ze allen aan het jammen op de ideeën van vrijheid, feest en mystiek. Kort daarop kwamen ze bij een uit de hand gelopen caféruzie zwaar onder de indruk van de ritmisch uitgedeelde vuistslagen van Timmo Shenko (drums). Ze overstelpten hem met liefde en slijm en heel vlotjes werd hij binnengedraaid. Uiteindelijk maakten ze ook kennis met de alleraardigste en allerzachtste Ventouse: (fluisterend)' Shaman Festival is you're name!' 
 
W.Viktor om 22u wordt live gerugsteund door 5 uitstekende muzikanten: W.Victor zang, John Gommers altsax, bariton, klarinet, Pat Riské drums, percussie, Mario Conjaerts, bugel, trompet, tuba Luc Truyens piano, orgel, Hannes D'Hoine bas.De concerten van W.VICTOR zijn een belevenis op zich. Stevig rammelend op o.a. Rosie Lee Roots (Breda), Mano Mundo, Gentse feesten, erg intiem tijdens de Tapijtconcerten en in de Arenbergschouwburg (A'pen).  Wim Avonts heeft een alter ego dat luistert naar de naam W.Victor. 

Image
Rita Venckeleer komt vertellen.
Om 22u30 komt de vertelling er aan. Naar jaarlijkse gewoonte wordt er rond een vertelling gedaan aan het 'bruggeske' over de Barbierbeek. Vertelster is Rita Venckeleer medewerkster van het eerste uur.
Aansluitend aan de vertelling gaat er om 22u45 een fakkeltocht door die onbetreden paden bewandelt over de velden en weiden in de omgeving van de Barbiervallei. Het is  45minuten voor alle leeftijden over zelf ineengeknutselde brugjes over het water.
 
Om  middernacht, bij aankomst van de fakkeltocht,begint op de weide t het grote vuurspektakel en op dit uur is de magiër van dienst- manoesso-
een wervelende vuurshow. Manoesso  brengt met allerhande vuureffecten en visuele truuks spectaculair vuurtheater. Een straatshow die een mens van de ene in de andere verbazing brengt. Zeer interactief, vrolijk, zingend en beeldend theater.
 En dan is het nog niet gedaan want na het vuurspektakel staat 'Café con Leche' op het programma en dat heeft als  ingrediënten: 10 Gentenaren, veel zuidelijke opzwepende ritmes, een vleugje reggae, afro, cumbia en funk. Mix dit met wat jazz, chanson, gipsy-swing en rumba…et voilà dat is  Cafe con Leche!
Deze Belgische mestizoband trakteert haar publiek op een explosieve mix aan muzikale stijlen. Een groots feest dat de aanwezigen een zwoele zomeravond laat beleven. Van begin tot eind!
Cafe con Leche brengt een vrolijk en veelzijdig repertoire dat doet denken aan Les Négresses Vertes, Manu Chao en Dusminguet. Vul dit aan met Rude Boy-ska en Heptac-stijl en men heeft een originele en vrolijke band die iedereen aan het dansen krijgt. Kortom, een heerlijk swingende mix die smaakt naar meer!

Image
Café con Leche sluit de zaterdag af.

En wat is nu de bedoeling van Zonnewende? De overblijvende gelden van de inkomsten worden steeds gebruikt om een natuurproject te starten of te ondersteunen. Zo was er een vogelhuisjesproject waar zelfbouwpakketten aan alle klassen van alle lagere scholen van Groot -Kruibeke afgeleverd werden(2008) of het zwaluwnestenproject om de nestbouw van de trekzwaluwen te vergemakkelijken door prefabnesten op te hangen(2009)
De jaren daarvoor ging het geld naar de aankoop van stukjes tropische regenwouden om de houtkap tegen te gaan.Helemaal in het begin waren er de boomplantakties in Kruibeke in 'het geboerte' dat was langs de wegen in het landbouwgebied.

Zondag 27 juni wordt om 22u30 een openluchtfilm aangeboden: 'Willow'(Rolf Duchamps)