Burgerlijk ereteken voor gemeenteraadslid Frans De Gendt

In de Zwijndrechtse politiek groeide Frans De Gendt uit tot een groot figuur. In de geschiedenis van de gemeente zal hij ongetwijfeld een belangrijke plaats krijgen. "Iemand wiens naam altijd in herinnering zal blijven. Zowel als schepen als OCMW-voorzitter, drukte hij zijn stempel in het gemeentelijk beleid", zo zei Willy Minnebo. "Hij deed hier een nieuwe wind waaien, vooral voor mensen die het minder goed hadden."

Na de verkiezing en de fusie van 1976 stapte hij over naar het OCMW waar hij zetelde tot na de verkiezing van 1982. In januari 1983 werd hij Schepen voor Sport en Informatie onder Burgemeester R.De Flou en R Schrauwen. Hij lag aan de basis van het tot stand komen van de sporthal te Zwijndrecht.
Na de verkiezingen van 1988 werd de sp-a uit het bestuur gehouden. In de oppositie werd hij fractie voorzitter voor de sp-a in de gemeenteraad.
Bij de verkiezingen van 1995 haalde hij de meeste stemmen binnen de gemeente maar liet het Burgemeesterschap over aan huidig Burgemeester Minnebo en werd zelf eerste schepen met volgende bevoegdheden: Burgerlijkestand, Personeel en Sociale zaken.
Hier lag hij aan de basis van het ontstaan van de buitenschoolse kinderopvang de Zwijndrechtse KOZZE en de Burchtse KOBBE. Hij werkte mee aan het tot stand komen van de tramverbinding te Zwijndrecht.
Een belangrijke functie kreeg hij in 1995 toen Frans ook Voorzitter van de Zwijndrechtse Huisvestingsmaatschappij ZHM werd.
Daar realiseerde hij samen de Raad van Bestuur en met Jan Van Steelandt de zaakvoerder Directeur talrijke projecten. Zij brachten op 12 jaar het aantal woongelegenheden van 350 naar 700. waaronder: De Mouterij te Burcht, Buitenschoolse opvang te Zwijndrecht, De Volledige renovatie van de vroegere rijksschool te Burcht en het voornaamste en het hem meest aan het hart liggende, "De ADL kluster" van 12 woningen voor fysisch gehandicapten in de Nieuwlandwijk te Zwijndrecht, hier kunnen deze 12 fysisch gehandicapten zelfstandig leven , zij kunnen indien nodig geholpen worden door een team van deskundige medewerkers die zijn ondergebracht in een centrum gelegen op loopafstand van hun woning.

-"Tot heden vind ik persoonlijk deze realisatie de mooiste uit mijn politieke loopbaan
Mijn oprechte dank aan de Raad van Bestuur en de Directeur -Zaakvoerder omdat ze mij daarin zijn gevolgd. "
Na de verkiezingen van 2001 stapte hij weer naar zijn eerste liefde toe: het OCMW waar hij tot 2006 het voorzitterschap waarnam. De voornaamste realisatie was de aankoop van de gronden Van Goethem te Burcht. Door deze aankoop was de uitbreiding van het zorgencentrum Herleving mogelijk.
Na de verkiezing van 2006 ging de SP-a terug in de oppositie en werd Frans terug Fractievoorzitter in de Zwijndrechtse gemeenteraad. (Rolf Duchamps)