Gemeente krijgt stukken over terdoodveroordeelden uit Eerste Wereldoorlog

TEMSE. Temse kreeg onlangs wel een heel bijzondere schenking van het Stedelijk Museum van Lokeren. Het gaat om stukken die te maken met de terdoodveroordeelden voor de moord op de Duitse soldaat Stanislaus Nyczak in Elversele tijdens de Eerste Wereldoorlog. De schenking bestaat uit  een lepel, potlood, haar, baardhaar, stuk gedenkstok, ketting, draad waarmee in oktober 1914 de brug werd opgeblazen en een transcriptie van de tekst die één van de terdoodveroordeelden enkele dagen voor zijn dood op de muur van zijn cel schreef.

het verhaal

In de nacht van 20 op 21 oktober 1916 werd in Elversele de Duitse soldaat Stanislaus Nyczak op afschuwelijke wijze om het leven gebracht. Uit graankorrels die in de nabijheid van het lijk verspreid lagen, werd afgeleid dat de man het slachtoffer was geworden van op heterdaad betrapte smokkelaars. De Duitsers voerden als represaille 130 Elverseelse mannen tussen 17 en 45 jaar als gijzelaars mee naar Lokeren. Kort daarna kwam aan het licht wie de daders waren: Medard Adriaenssens uit Tielrode en Jozef De Kerf uit Temse.

Luc Peleman publiceerde al in 1986 een studie over het gebeuren in de brochure 'De moord op Stanislaus Nyczak. Elversele tijdens Wereldoorlog I'. Dat boek 62 pagina’s tellend boek is niet meer verkrijgbaar. (mb)

 

 

Lees ook: