Zwaarste pompoen weegt 83,2 kg

ZWIJNDRECHT. Aan de sporthal werd vrijdagavond de wagen van AVEVE Johan De Rycke opgesteld met de megaweegschaal aan boord. Vanaf 17 uur werden de pompoenen van de jaarlijkse wedstrijd binnen gebracht. Het ging in eerste instantie om de zwaarste pompoen, de mooiste, de lelijkste of de best versierde. Het gemeentebestuur was vertegenwoordigd door schepen Ann Van Damme die alle deelnemers kwam danken voor de deelname aan de pompoenwedstrijd. Dat het de laatste zal zijn zegde ze er niet bij. Het is inderdaad gedaan met deze organisatie omdat de gemeente op de weg van bezuinigen zit. Maar of ze daardoor de gemeentelijke euro’s naar een hoger niveau zullen brengen valt te betwijfelen. 

Anderzijds is de deelname aan de pompoenwedstrijd toch maar pover. Er werden er nog geen vijftig binnen gebracht en die kwamen van een 20-tal deelnemers. De helft van vorig jaar. Ook de kleurwedstrijd had niet veel kinderen aangetrokken. Blijkbaar zijn de Zwijndrechtse scholen ook niet zo geïnteresseerd en werden kinderen onvoldoende gemotiveerd om deel te nemen. Wat de kweek van pompoenen betreft is het op school een probleempje omdat de leerlingen hun pompoen zaaien in het vorig schooljaar en ze al in een andere klas zitten wanneer de wedstrijd pas goed in beeld komt.

De zwaarste pompoen kwam dit jaar van Robbe Verbruggen (7 jaar) uit de Neerstraat. Hij had een gewicht van 83,2 kg. Zijn broertje Jeroen (11 jaar) pakte de tweede plaats met een exemplaar van 83 kg. De Verbruggens zijn niet aan hun proefstuk want een jaar of twee geleden wonnen ze ook al. De kweek gebeurt met de begeleiding van pa Jan en opa Jozef Verbruggen. Opa kwam alle dagen zorgen dat de pompoenen genoeg water kregen en kwam ze in bepaalde perioden tweekeer per dag gieten.
Hij zat met die zwaarste wel met een probleem want die had een opvallende platte vorm. "Daar moet iets mee gebeurd zijn", meende hij, "Misschien is er ooit wel eens op getrapt." Hoe dan ook, ’t was wel de winnaar van kleine Robbe. Volgens opa krijgen de pompoenen pas in de laatste weken het meeste gewicht bij. Wel 20 kg, zegt hij.
De zware pompoenen kregen namen van keepers van Beerschot. De winnaar heette Pacovski en de tweede werd Kaminski genoemd. Pa Verbruggen én zijn zoontjes zijn supporters van Beerschot. De zaden voor de zware jongens kwamen van een vriend van Jan Verbruggen uit Grasheide. "Ze hadden Russische namen", zei Jan.

Grote bewondering ging ook naar de mooie pompoenen van Sebastian Flach die samen met mama er werk van had gemaakt. Een pompoen omgevormd tot een kip, was uitstekend en nog een andere werd door Sebastian omgevormd tot een kat. Opvallend was ook het creatief werkstuk van Jana Van Goethem. Ze had er een heks van gemaakt. Om maar te zeggen dat een pompoenwedstrijd uitnodigend is om de jeugd haar creativiteit , al dan niet met hulp van pa of ma,  kan tot uiting brengen.

Aan de kleinsten werden de prijzen van de kleurwedstrijd uitgereikt. Ze kregen een mooi boek. Daarna kwamen de laureaten van de pompoenwedstrijd zelf aan de beurt. De beste gewone uitgesneden pompoenen waren van Mathieu Van Overtveldt die zowel de 1ste als 2de prijs mocht in ontvangst nemen. Voor een speciale soort was het Peggy Van Overtveldt die won en Lilly Maes was 2de.
De meest speciale vorm van alle rassen was deze van Anna Vermandel. 2de was Sebastian Flach en 3de Freddy Van Overtveldt.
De mooiste aller rassen was binnen gebracht door Sebastian Flach en ook de 2de prijs in deze categorie was voor hem. Etienne Van Bogaert werd 3de. De lelijkste pompoen kwam uit de tuin van Peggy Van Overtveldt. 2de Linda Verhulst 3de Maria De Bruycker.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

ZWIJNDRECHT. Het is nu ook al een niet meer weg te denken traditie dat inwoners van Zwijndrecht en Burcht elk jaar opnieuw kunnen deelnemen aan de pompoenwedstrijd. Het is een organisatie van de...

De zwaarste pompoen van Zwijndrecht weegt 86kg en 400 gram. ZWIJNDRECHT. Aan het Kerkplein van Burcht werden zondagnamiddag de pompoenen binnengebracht die inwoners van Zwijndrecht en Burcht...

ZWIJNDRECHT. Het is weer zo ver de jaarlijkse traditie om wat te doen met pompoenen krijgt een apotheose met een prijsuitreiking. Op zondag 20 september tussen 14 en 17 u. beoordeelt de jury de...

Het ging er allemaal erg nauwgezet aan toe: Johan de Rycke aan het weegtoestel, Luc De Meyer die alles noteerde en de algemene organisatie in handen had. ZWIJNDRECHT. De jaarlijkse wedstrijd...

LOKEREN. Tijdens de jaarmarkt van Eksaarde organiseert de Landelijke Gilde Eksaarde jaarlijks een pompoenwedstrijd. De gilde wil die wedtrijd nu toegankelijk maken voor mensen uit heel Lokeren en...

ZWIJNDRECHT. Het is in Zwijndrecht stilaan een traditie aan het worden dat er van mei tot september een wedstrijd loopt met de kweek van pompoenen. Elke inwoner van de gemeente kan een startset met...