Succesvolle vroege vogeltentoonstelling van ‘De Nachtegaal’

ZWIJNDRECHT. In de benedenzaal van JC Den Trechter werd door de ornithologische vereniging 'De Nachtegaal vzw', de jaarlijkse vogeltentoonstelling gehouden. Voor het eerst in vele jaren vond ze niet plaats in het Allerheiligen weekend maar begin oktober. Het bestuur wou aldus eens iets anders proberen en met succes trouwens want De Nachtegaal gaf nu als één der eersten de vogelkwekers de kans om al eens naar buiten te komen. "We kunnen nu de liefhebbers meer wakker maken om hen te laten constateren wat hun vogels waard zijn", ze public relations Paul De Decker.

De tentoonstelling viel nu ook samen met de oktoberkermis. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Nachtegaal kregen alle deelnemers , en ze waren met 43, een verrassingspakket. In verband met dat gouden jubileum vernamen we dat de titel van “Koninklijke Vereniging” hen werd toegekend maar ze moeten pas op 3 december hem officieel in ontvangst gaan nemen.

Er werden in totaal 648 vogels aan de zevenkoppige jury aangeboden ter keuring. Dat waren er 100 meer dan vorig jaar. Meest in aantal waren de exoten zoals de zebravinken e.d.. Bij de kanaries waren er 148 postuurkanaries en 134 kleurkanaries. Een kleurrijke inbreng brachten de 131 parkieten, grote zoals de valkparkieten en kleine zoals de grasparkieten. Er waren ook 51 Europese of inlandse vogels te zien. Opvallend waren ook de 8 Nederlandse vogelliefhebbers die in het kader van de verzustering van de gemeente met Zwijndrecht-Nederland.

Onder de kwekers uit de regio waren er heel wat die ‘kampioenenvogels’ tentoonstelden. Leon Jacobs (Zwijndrecht) had een kampioen met 92% voor een Roodbrug Mutatie. Fra,k Buys (Melsele) had drie kampioenen met 92% voor Gouldamadine Oranjekop (een bijzonder kleurrijke tropische vogel)en twee  Fischeri Groen (soort parkiet) met 92 en 91%.
Dirk Firlefijn (Bazel) werd kampioen met een kanarie gloster gladkop met 92% en met een gloster corona met 91%
Beverenaar Willy Van Esbroeck pakte uit met 7 kampioenen bij de Roseicolli wildkleur en Lutino (parkieten) en ook nog eentje bij de Fischeri gele Zwartoog. Hii nam deel met 17 vogels.
Leon Cleiren (Burcht) had bij zijn 20 kanaries ook een kampioen en dat was een kanarie Agaat Opaal.
Berrnard Van Riel (Sint-Niklaas) scoorde driekeer met twee Norwichkanaries en een Roodmus x Kanarie. Georges Peirsman (Temse) had een kampioen bij de Fiorino kanaries en bij de Gloster Corona’s kanaries. Freddy Gressens kwam met een kampioen kanarie Scotch Fancy uit de tentoonstelling.
Zwijndrechtenaar Dirk Backeljauw bracht 30 vogels binnen en daaruit haalde hij 6 kampioenen: een zebravink,  4 gordelgrasvinken en één sperling. Zijn dorpsgenoot Henri Leerman uit de Laarstraat zette 23 vogels in en 10 behaalden de kampioenstitel: 3 Belgische Bultkanaries, 5 Scotch Fancy kanaries , 1 Japan Hoso, 1 Fife Fancy en 1 Duitse Kuif Kanarie.

eindklassement

Het eindklassement per 5 vogels ging naar Roger Leemans uit Kapellen die 8 kampioenen had en 460 p totaliseerde. Maar ook Henri Leerman (Zwijndrecht), Cor Brands van de Verenigde Vogelvrienden Wommelgem, André Floren (Merksem) en Bert De Vrij (Halle-Kempen) eindigden met 460 p zodat dit vijftal wel de top uitmaakte van de 45ste Vogeltentoonstelling van De Nachtegaal (gesticht in 1960).
De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt dank zij de inzet van het bestuur, aangevoerd door voorzitter Frank Buys, erevoorzitter Robert Duflou, ondervoorzitter Victor De Saeger, administrator en penningemeester Freddy Gressens, ringendienst en materiaalbeheer Leon Jacobs, PR Paul De Decker en raadsleden Bob De Bruyn en François Jacobs. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

De kampioenen Eddy Lenjou en Dirk Backeljauw.ZWIJNDRECHT. In de benedenzaal van JC Den Trechter organiseerde de ornithologische vereniging 'De Nachtegaal' de 43 ste...