Open Bedrijvendag tot in de buik van een windturbine

BEVEREN. De Open Bedrijvendag bracht veel volk op de been en op de fiets richting de windturbines die langs de E17 staan achteraan op de Beverse Kruibekesteenweg. Het isn voor iedereen een interessant bezoek geworden dat beslist andere perspectieven opende rond windenergie. Wase Wind, de elektriciteitsleverancier, bracht zowat alles in beeld wat moet geweten zijn rond de vijf windturbines die nu langs de E17 zo’n opvallend beeld vormen. Er kon een bezoek gebracht worden aan de Brabo waar in de buik van de turbine kon gekeken worden. Op alle plaatsen stonden gidsen iedereen te woord en in speciale tentjes kon rustig zittend naar videofilms worden gekeken rond de werking en het leveren van windenergie. Veel belangstelling ging ook naar de wiek die er tentoongesteld was en daarmee kreeg iedereen een idee wat daar op honderd meter hoogte aan het ronddraaien was.

Zoals de naam het zegt, Wase Wind levert aan het Waasland 100 procent zuivere windenergie aan gezinnen en bedrijven uit de regio. Daar zorgen de vijf windturbines voor die nu in het zogeheten "Braemland-windpark" staan. Iedereen kan van nabij betrokken worden bij Wase Wind want elke klant wordt mede-eigenaar van het bedrijf. Nu zijn er zo’n 1100 coöperanten. Zij genieten van scherpe prijzen plus nog een jaarlijks dividend. Deelname in de winst, zeg maar. Wase Wind: "Bij ons vinden we dat wat u betaalt voor uw elektriciteit, duidelijk en correct moet zijn. Een controleerbare factuur. U betaalt geen cent te veel.De prijs is vast en duidelijk."

Terloops kan ook gezegd worden dat de Open Bedrijvendag, niet de enige mogelijkheid tot kennismaking is. Elk jaar leiden de gidsen honderden mensen rond in het windpark. Ze komen uit scholen, organisaties of bedrijven. En iedereen weet waar het te doen is. Van kilometers ver ziet men de wieken draaien van de 5 turbines van 2000 kW. De mast is 100 meter hoog en een wiek meet 40 meter zodat de rotor toch een diameter heeft van 80 meter.
’t Is in iedere geval merkwaardig dat windenergie onuitputtelijk is. Er is haast altijd wind en is er geen, dan nog levert Wase Wind elektriciteit.
Wase Wind werkt nu ook aan de vier windturbines waarvaar een vergunning werd bekomen langs de E34-Expresweg kant Vrasene-Sint-Gillis, 3 in Vrasene en 1 in Sint-Gillis. Dat is het Duikeldam-windpark. De turbines zullen groter en krachtiger zijn dan die van Braemland. De rotor zal zelfs een diameter hebben van 90 meter.
De voorbereiding van de bouw is volop bezig en liggen de offertes voor. Het belangrijkste punt op dit ogenblik is de netaansluiting. Eandis maakt nu studies en daaruit zal moeten blijken wanneer en hoe ze die stroomaansluiting zullen uitvoeren. Er wordt gehoopt dat begin 2011 kan gestart worden aan de bouw en zo is het mogelijk dat de vierwindturbines eind van dat jaar draaien en operationeel zijn.
Andere projecten, naast Zele en Vrasene-int-Gillis, zijn niet in het vooruitzicht. "We doen het rustig", zei Derde, "we proberen heel goed te onderzoeken waar we windturbines gaan zetten. We doen weinig projecten, maar we willen ze wel goed doen. Bouwen aan een draagvlak naar de mensen toe en hen heel veel uitleg geven over waar we met bezig zijn. Daarom dat we ook deelnamen aan de Open Bedrijvendag 2010."

Wase Wind blijft in het Waasland actief. Rond de kerktoren en misschien zijn er wel mensen die zeggen dat Fortech met haar projecten niet verder kijkt dan zijn neus lang is. Ze blijven in de regio want de inplantingplaatsen moeten veel bezocht worden en ook voor administratieve dingen die naar een gemeentehuis leiden, contacten met grondeigenaars of mensen uit de buurt. Dat alles is gemakkelijkst als dat op een boogscheut van de zetel is van Wase Wind die gevestigd is in het centrum van Sint-Gillis in de Samelstraat.  De windturbines zullen dus eerst worden gezet in de Wase regio waar men de situatie best kent.

De eerste drie windturbines langs de kant van Kruibeke draaien reeds 5 jaar. Volgens Chris Derde verliep lang niet alles zoals het werd voorgesteld ook technisch. Zo werd vorig jaar een tandwielkast gewisseld en weldra moet dat ook gebeuren met een andere. Dat kost behoorlijk wat geld. Maar anderzijds, produceren de windturbines wel goed. Het zijn goede machines. Momenteel beheert Fortech-Wase Wind zelf veel meer op vlak van onderhoud zodat er heel weinig onbeschikbaarheid is, ze staan weinig stil. Kris Aper en Chris Derde zijn als techniekers zeer onderlegd en het is hun ding om er mee bezig te zijn. Van zodra er iets fout loopt, zijn ze ter plaatse en proberen het zo goed mogelijk op te lossen. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

LOKEREN. Op Open Bedrijvendag, zondag 5 oktober, is ook AZ Lokeren (AZL) van de partij. OCMW-voorzitter Luc De Block vertelde dat het de eerste keer is dat de kliniek hieraan deelneemt. Volgens de...

WAASLAND. Vooral de stad Sint-Niklaas heeft wat aan te bieden op openbedrijvendag 5 oktober. We hebben ze eens verzameld en daaruit blijkt dat er een enorme keuze is om er zondag eens op uit te...

Ook de kinderen zijn welkom op de Toeristische dienst.SINT-NIKLAAS. In de Wase hoofdstad staan er deuren open waar men niet direct spreekt van een echt bedrijf. En toch…Openbedrijvendag...

Het ruimtevaartbedrijf Verhaert heeft in de Hogenakkerhoekstraat deze afdeling in nr 9KRUIBEKE/WAASLAND. Wie zondag 5 oktober op stap gaat naar aanleiding van de landelijke Open bedrijvendag, mag...

SINT-NIKLAAS. Voor het eerst werkt het stadsbestuur mee aan de organisatie van de open bedrijvendag in Sint-Niklaas. Schepen voor economie Jos De Meyer meldt dat niet minder dan 21 bedrijven en...

WAASLAND/KRUIBEKE. In het weekend van 14 - 15 juni zal overal in Europa de energie van wind worden gevierd. Ook Wase Wind, met de windturbines langs de E17 in Kruibeke, viert mee op zaterdag 14...