Braemland-project levert in voorjaar 2005 groene stroom

KRUIBEKE. Het Braemland-project, dat langs de E17  op het grondgebied van  Kruibeke, drie windturbines bouwt, zal in het voorjaar klaar zijn en stroom leveren die is ontstaan uit windenergie. De  windmolens zullen zich bevinden op een van de meest geschikte plaatsen in het Waasland. De Vlaamse Overheid bakende trouwens deze zone langs de E17 Beveren-Kruibeke af voor de bouw van windturbines.

Ook al is het daar landbouwgebied, er wijzigt door de bouw niets. Na het oogsten van de maïs werden de grondwerken voor het Braemland-project gestart. Op de akkers waar de windturbines met een ashoogte van 100 meter komen, werden wegen aangelegd in steenpuin en dat tot de plaats waar de fundering voor de windmolens en de middenspanningscabine komen. De dikke kabels die de windturbines moeten koppelen aan het stroomnet, zijn reeds geplaatst tot in het centrum van Kruibeke. Tegelijk werden oude elektrische kabels vervangen en aardgasleidingen vernieuwd. De drie windturbines zullen evenveel elektriciteit leveren aan het net als de helft van de gezinnen van Groot -Kruibeke verbruiken.


De eerste week na Nieuwjaar wordt gestart met de funderingswerken. Het is dan de bedoeling om in februari de windturbines op te richten en vanaf maart verwacht men dat ze in bedrijf zijn en groene stroom zullen leveren. Het Vlaams kraanbedrijf Sarens uit Wolvertem, koopt de reuzekraan CC8800 die vooral wordt ingezet voor de  oprichting van de nieuwe generatie 5 MW windturbines. Sarens is een van de grootste kraanfirma's ter wereld.
De Europese windindustrie zorgt zo ook in Vlaanderen van toename van de werkgelegenheid. Wanneer dit project afgewerkt is, komt er ook nog een tweede fase ten noorden van de E17 op het grondgebied van Melsele. Dat is dan het Braemland II -project.(F)