Kort nieuws Aflevering 3

Nieuwtjes kriskras doorheen de regio. Ze komen uit Beveren, Temse, Waasland en Linkeroever.

Diploma's en eretekens bij Rode Kruis

TEMSE. Het Rode Kruis heeft tijdens een academische zitting in de feestzaal van het gemeentehuis, afscheid genomen van voorzitter dr Gert De Rijck en de nieuwe , Cathy De Rijck, verwelkomd. Het was een echt 'rijke" zitting want burgemeester Luc De Rijck schetste de historiek van het Rode Kruis afdeling Temse, welke 70 jaar bestaat.

Zowel aan volwassenen als kinderen werden ook de EHBO-diploma's uitgereikt. Voor de bloedgevers waren er eretekens. Een film toonde de werking van het Rode Kruis en als afwisseling werd acrogym aangeboden. Tenslotte hield ook Sandrijn Laureys, de verantwoordelijke van de donorwerving, een korte toespraak en het gemeentebestuur bood een receptie aan.

 

Levende schrijvers in bibliotheek

BEVEREN. In het kader van het project "Grens" kan nog tot maandag 3 januari 2005 in de Bibliotheek van de Kloosterstraat, de fototentoonstelling "Levende Schrijvers" bezocht worden. Het zijn foto's die werden gemaakt in opdracht van Antwerp Book Capital of Antwerpen Wereldboekenstad. ABC2004 loopt nog tot 22 april 2005. Fotograaf en beeldenmaker Andy Huysmans portretteerde in "Levende auteurs", speciaal 26 in de Scheldestad wonende schrijvers met o.a. Hugo Claus, Tom Lanoye en Kristien Hemmerechts. De portrettengalerij Levende auteurs trekt 1 jaar rond als reizende tentoonstelling langs de Vlaamse bibliotheken en doet nu Beveren aan. Hierbij aansluitend zijn er ook foto's van schrijvers uit het Waasland te bekijken en verspreid in de bibliotheek worden gedichten over Antwerpen geafficheerd. (F)

 

Nieuw Ronderecord

BORNEM/BELSELE/HAASDONK. De Ronde van het Waasland voor mountainbekers, was vorige zondag in Bornem te gast. Ze waren met 1.362 bikers om een fantastische omloop te rijden. Met dat aantal werd meteen een nieuw record gevestigd. Vorige week werd in De Klinge gereden met 742 deelnemers. Vrijdag 17 december wordt een "Nightbiking" gereden in Belsele. Er kan gestart worden van 19u tot 21u aan de sporthal "De Klavers" in de Sint-Andriesstraat. Zondag 19 december volgt dan de 15de rit in Haasdonk voor 25 en 49 km. Starten kan hier van 8.30u tot 10.30u aan de cafetaria van de Sporthal in de Ropstraat.

 

UNIZO-Winkelraad vraagt extra politiepatrouilles tijdens diefstalgevoelige eindejaarsperiode
ZWIJNDRECHT. De dienst Middenstand en lokale economie van Zwijndrecht  heeft er de winkeliers nog eens attent opgemaakt  dat de komende feestdagen en weken risicogevoelig zijn voor diefstal en overvallen in winkels. De maanden december en januari blijken op jaarbasis goed voor 1 op 5 aangegeven winkeldiefstallen en het aantal wordt wel eens onderschat. Luc De Meyer van de Zwijndrechtse dienst Middenstand wijst er op dat de UNIZO-Winkelraad aandringt op versterkte en goed zichtbare politiepatrouilles in de winkelstraten, tijdens de eindejaarsweken en de drukke soldenperiode van januari. Voor overvallen blijken vooral de sluitingsuren risicovol. De gewone winkeldiefstallen gebeuren meestal tussen 16u en 17u. Momenteel bespreken UNIZO en de minister van Binnenlandse Zaken trouwens de introductie van een elektronische uniforme en vereenvoudigde winkeldiefstalaangifte. Dat moet het de winkeliers mogelijk maken, in geval van winkeldiefstal, de nodige gegevens via een standaarddocument elektronisch vlotter door te geven aan een centrale databank bij de politie. Langs de andere kant vraagt UNIZO ook aan de politie om zelf ook snellere elektronische informatie door te geven over preventieve maatregelen, over de recente methodes van diefstallen en overvallen en ook over persoonsbeschrijvingen van daders. (F)


Natuurpunt kalender.

WAASLAND. Bij de natuurvereniging Natuurpunt-WAL hebben ze nog kalenders voor 2005 in voorraad. Die worden nu van de hand gedaan voor 5 euro in plaats van 7,5 euro. Ze worden aan huis gebracht bij wie er eentje besteld. Er moet gestort worden op rekening nr 001-3424910-13 en de naam moet gemeld worden  op het e-mailadres:  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De kalender meet 23 x 34 cm en bevat prachtige foto's. Op de cover staat een buizerd en elke maand heeft een  eigen foto.(F)

 

Kerken worden duurder.

BEVEREN. De kerkfabriek van de St.-Martinusparochie moest vaststellen dat het 'kerkleven" duurder wordt. De gemeente geeft in 2005 wel een werkingstoelage van 37.848 euro, wat 5.000 euro meer is dan in 2004. De uitgaven stegen op alle begrotingsposten. Was, wierook en kaarsen van 1.000 euro naar 1.480 euro, de verlichting van 2.000 naar 2.500 euro en omdat werken worden uitgevoerd in de kerk, stegen de verwarmingskosten van 7.350 naar 9.500 euro. De brandverzekering werd ook al duurder: van 8.440 naar 8.900 euro en tenslotte is de vergoeding voor een diaken iets nieuw en komt op 600 euro.(F)

 

Gemeentelijk geld voor OCMW

BEVEREN. Uit het opmaken van de rekening van het boekjaar 2003 van het OCMW, bleek dat de gemeente een werkingstoelage aan het OCMW-budget toevoegt van 6.373.712 euro of 254.948.480 BF. De gemeentelijke bijdrage voor 2004 werd verminderd naar 5.910.711 euro maar de gemeente geeft echter voor de renovatiewerken aan rusthuis Briels in Melsele, een uitzonderlijke toelage van 130.000 euro zodat de bijdrage 2004 toch weer op meer dan 6 miljoen euro komt. (F)

 

Een knap eindejaarsgeschenk

BEVEREN. De vzw Dienstencentrum Hof Ter Welle, dat hulpverlening voor jongeren en hun gezinnen in problematische opvoedingssituaties organiseert, kan alle financi? hulp goed gebruiken. Ten voordele van het project heeft kunstenaar Wim Van Remortel een drieluik ontworpen waarvan deel 2 zondag werd voorgesteld. Hof Ter Welle biedt het nu aan als eindejaarsgeschenk.Dit kunstwerk -gecre?d met digitale grafische technieken- werd gedrukt met kleurvaste inkten op lompenpapier van 300 g en heeft als afmetingen: 59cm op 44,5cm.  De gebruikte techniek laat toe om op vrij eenvoudige wijze van elke afdruk een uniek exemplaar  te maken. Het kost 50 euro. Het bedrag kan gestort worden op rekening 415-3058071-64 van vzw Dienstencentrum Hof Ter Welle, Anna Piersdreef 1 te Beveren met vermelding "deel 2". Na betaling wordt het thuisbezorgd. Wie wil intekenen op het volledige drieluik betaalt 120 euro.(F)

 

Publiciteistkaravaan Carnaval

TEMSE. De Carnavalstoet is nog ver af want hij is gepland op 27 februari 2005. Toch noteert het Gemeentelijk Carnavalcomite reeds degenen die willen deelnemen aan de publiciteitskaravaan. Wie met  mee wil bollen betaalt voor een eerste wagen 50 euro en voor een volgende 15 euro. Inschrijven kan tot 28 januari 2005 en de nodige formulieren zijn te bekomen op het secretariaat. Tel.: 03.771.51.31.(F)

 

Winterzonnewendefeest

LINKEROEVER. Zaterdag 18 december wordt aan het Sint-Annastrand het winterzonnewendefeest gevierd. Voor volkeren op het noordelijk halfrond was vooral de winterzonnewende van groot belang. Men vierde er de terugkeer van het zonlicht, die als Sol Invinctus of de onoverwinnelijke zon, terugkwam naar de aarde, om daar weer - vanaf het lengen der dagen - nieuw  leven te brengen. De dagen beginnen weer te lengen vanaf 21 december. Met vuurmanden op het strand zal een speciale sfeer gecreëerd worden.(F)

 

Kerstmarkt Groenplaats
ANTWERPEN. De talrijke Waaslanders die met de tram het centrum van Antwerpen binnen rijden, kunnen aan de Groenplaats  zeker een bezoek meepikken van de Kerstmarkt. Gedurende 2 weken staan er  een 80 tal kerstkraampjes. De kerstmarkt biedt de winkelende bezoeker en toerist al het moois dat Kerstmis te bieden heeft, met een breed aanbod aan producten: geschenkartikelen, kerstversiering, juwelen, wintertruien, kerststronken, jeneverkes….Openingstijden: tot donderdag 16 december van 13u tot en met 18u, vrijdag 17 december van 13u tot en met 22u, zaterdag 18 december van 10u tot en met 22u,  zondag 19 december van 10u tot en met 21u, maandag 20 tot en met donderdag 23 december van 13u  tot en met 18u. (F)