Boekvoorstelling 'In de bres voor de Koerden'

SINT-NIKLAAS. Op woensdag 20 oktober om 19u30 wordt het boek 'In de bres voor de Koerden' voorgesteld in de conferentiezaal van de Stadsbibliotheek aan het Hendrik Heymanplein Het is een organisatie van de Amedee Verbruggenkring en het Koerdisch Instituut-Brussel  I.s.m.: Vlaamse Vredesvereniging VOS,Chirojongens Staderas en de stadsbibliotheek van Sint-Niklaas.

In het voorprogramma tonen de Chiro-projectleiders van 'Stap voor steen', Koen Verbruggen en Dirk Van Havermaet, een fotoflits van de beklimming van de Ararat. Vlaams volksvertegenwoordiger & schepen Lieven Dehandschutter interviewt Derwich Ferho, directeur van het Koerdisch instituut en Nelly Maes Oud-voorzitter van Europese Vrije Alliantie. Derwich Ferho heeft als politiek vluchteling de Belgische nationaliteit verworven. Hij ijvert zoals destijds Amedee Verbruggen (1886 -1980) voor het zelfbeschikkingsrecht van zijn volk.

Waar het om gaat

Vanaf de late jaren zestig hebben politici in Vlaanderen oren naar de problemen van de Koerden in het Midden-Oosten. Wat begint als de zaak van gepassioneerde enkelingen is veertig jaar later niet langer de grote onbekende. Hiertoe heeft de inzet van politici in Vlaanderen bijgedragen. Het lot van de Koerden is bovendien niet langer een ver-van-mijn-bedshow, zeker niet nadat de beelden van de gasdoden in het Iraaks-Koerdische stadje Halabja en de honderdduizenden vluchtelingen in de bergen in de nasleep van de Golfoorlog op het netvlies van televisiekijkend Vlaanderen blijven branden. Met de komst van duizenden politieke vluchtelingen in de laatste decennia worden we overigens direct geconfronteerd met het bestaan van de Koerden en de Koerdische kwestie.

Doorheen de jaren spannen politici in Vlaanderen en België zich in om de eisen van de Koerden te agenderen en/of de flagrante schendingen van de Mensenrechten aan de kaak te stellen. Dat engagement is bij sommigen blijven voortduren tot op vandaag.
"In de Bres voor de Koerden", gaat precies over die inzet en de bewogen- en bevlogenheid van Vlaamse politici voor de rechten van de Koerden. Aan de hand van interviews met vooraanstaande getuigen en gedocumenteerd met de naslag die deze inzet heeft gekregen in de vorm van moties, resoluties, interpellaties en andere initiatieven vertelt men het verhaal van dit engagement.

Er wordt achteruit gekeken maar ook vooruit, met het blijvende vraagstuk van Turkije's toetreding tot de Europese Unie en de beloftes die dit inhoud voor de toekomst van haar minderheden. Willy Kuijpers, Jaak Vandemeulebroucke, Frieda Brepoels, Bart Staes, Jan Béghin, Bert Anciaux, Lionel Vandenberghe, Nelly Maes, Hugo Van Rompaey, Jan Loones, Hugo Van Dienderen en Jef Sleeckx werden voor dit boek geïnterviewd. Hun bedenkingen en getuigenissen vormen de basis van dit werk.

Marlies Casier is werkzaam als onderzoekster aan de Universiteit Gent, verbonden met de Middle East and North Africa Research Group (MENARG) aan de Vakgroep Studie van de Derde Wereld, waar ze onderzoek verricht naar het transnationaal politiek activisme in relatie tot de Koerdische kwestie in Turkije. Van haar hand verschenen al heel wat wetenschappelijke artikels zowel in binnen-als in buitenland. Marlies Casier is licentiate in de Moraalwetenschappen en Master in Conflict & Development.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. Premier Alexander De Croo stelt vanavond zijn nieuwste boek ‘Waarom het beste nog moet komen’ voor in Sint-Niklaas. Hij komt op uitnodiging van Céline Vermeiren (Beveren), Vince Van...

STEKENE. Dinsdag, 7 november 2023, stelt Veerle Moureau van Standaard Uitgeverij postuum het laatste boek van de Stekense auteur Dirk Bracke voor in de Stekense bibliotheek. Het boek verscheen in...

SINT-GILLIS-WAAS. Op dinsdag 24 mei stelt de 32-jarige Maarten Heyrman uit Sint-Pauwels zijn eerste boek voor. Het boek speelt zich af in het begin van de twintigste eeuw en gaat over dieren die in...

SINT-NIKLAAS. Vandaag is het al een klein beetje Halloween in de Stationstraat in Sint-Niklaas. Dat komt omdat in boekhandel ’t Oneindige Verhaal vanmiddag tussen 13 en 17 uur het boek ‘Donkere...