Weekend van de Sint

SINT-NIKLAAS. In Sint-Niklaas is het Huis van de Sint opnieuw geopend. De komende vijf weken worden ruim 20.000 kinderen verwacht die Sinterklaas een bezoek zullen brengen. Sinterklaas zelf is er nog niet aanwezig. Hij arriveert morgenmiddag pas in zijn thuisstad. Tot 6 december mag Sint-Niklaas, gesteund door talrijke verenigingen, zich terecht de stad van de Sint noemen.

De activiteiten rond de grote kindervriend trekt steeds meer verenigingen uit de stad aan, waardoor het programma dit jaar uitgebreider is dan de voorbije jaren. Met de vtmKzoom-reeks rond Sinterklaas  lijkt Sint-Niklaas in heel Vlaanderen door te breken als 'Stad van de Sint'. "Sinterklaas is het uithangsbord van een kindvriendelijk beleid.", zegt schepen Wouter Van Bellingen. "Voor ons is het belangrijk dat Sinterklaas bereikbaar is. We leggen het accent op authenticiteit en geloofwaardigheid." De geloofwaardigheid blijkt een ijzersterk concept. Zo trekt het Huis van de Sint jaarlijks ruim 20.000 bezoekers. Het Huis van de Sint, gelegen in de Stationsstraat, kreeg drie nieuwe kamers: een theaterzaal, de eetkamer van de Sint en een kamer met speelgoed. Dankzij de medewerking van de Stedelijke Musea en het Huis van Alijn is er ook ouder speelgoed te zien. Met de drie nieuwe kamers telt het Huis van de Sint tien ruime kamers.
Wie het huis bezoekt, doet dat via een vast circuit met ingang in de Stationsstraat 85 en uitgang via de tuin van de Sint die naar de Regentiestraat leidt.

Het Huis van de Sint is vrij te bezoeken op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 16 uur tot 17.30 uur, op woensdag van 14 uur tot 17.30 uur en in het weekend van 10 tot 17.30 uur.
Ook groepen tot 25 personen kunnen het huis bezoeken. Reserveren kan via 03 760 37 54.

Dag van de Sint

Morgen, zondag 14 november, arriveert Sinterklaas op de Grote Markt in Sint-Niklaas. Dat gaat opnieuw gepaard met een grootse kindershow vanaf 15 uur. "Het is elkaar wel iets", begint bedenker Marc Boon het verhaal over de show. "Eerst was de staf van Sinterklaas betoverd, vorig jaar was ijn paard weg en nu blijkt zwarte piet niet fit te zijn en kan hij niet op de daken klimmen om pakjes te bezorgen. Samen met de kinderen zoekt Sinterklaas naar een oplossing."
Verschillende verenigingen zetten vanaf 13 uur allerlei leuke attracties op op de Grote Markt van Sint-Niklaas, in aanloop naar de grote show.

Sint in de piste

Voor het derde jaar op rij slaat het Nederlands Nationaal Circus Herman Renz haar tenten op op het grooste marktplein van België. Daar presenteren zij op 20 en 21 november de grootse kindershow 'Sint in de Jungle'. In die show stuurt Sinterklaas zijn keukenpiet om sinaasappelen. De keukenpiet is echter meer een verstrooide piet en komt in de jungle terecht. Hamvraag is of keukenpiet tijdig in Vlaanderen geraakt en wat hij mee zal brengen: sinaasappelen of bananen?
De muziek bij de anderhalf uur durende show wordt voor het eerst live gespeeld. "Volgend jaar voegen we er ook zang aan toe.", klinkt het. Er zijn voorstellingen op zaterdag 20 en zondag 21 november om 10.30 uur, 14 en 17 uur. De voorstellingen zijn bijna volledig uitverkocht. Wie nog een zitje wil, zal er dus snel bij moeten zijn. Tickets kosten 5 euro en zijn verkrijgbaar via sintindepiste.be, de dienst Toerisme aan de Grote Markt 45 of bij de bakkers in de regio.

"We zien dat de voorstellingen elk jaar vrij snel uitverkocht zijn. Volgend jaar plannen we meer voorstellingen zodat meer kinderen kunnen genieten van de show.", klinkt het.

17de Sinterklaaszoektocht

Toerisme Waasland organiseert, samen met het Sint-Nicolaasgenootschap, de stedelijke jeugdraad en de Koninklijke Vereniging van Meesterbanketbakkers, van vrijdag 12 november tot en met maandag 6 december 2010 een Sinterklaaszoektocht in het centrum van de stad. De zoektocht brengt kinderen vanaf drie jaar langs het Stationsplein, Stationsstraat, Grote Markt, Nieuwstraat en terug. Kinderen doen de zoektocht best in groep en onder begeleiding.  Deelnemingsformulieren zijn verkrijgbaar bij de dienst toerisme, Grote Markt 45 te Sint-Niklaas, in het Huis van de Sint, de deelgemeentehuizen, de bib en bij de leden van de Koninklijke Vereniging van Meesterbanketbakkers. Enkele zwarte pieten die boot naar Spanje gemist hebben, zullen de prijzenpot van 1.250 euro op 15 december verdelen.
Sintsdagen

Tot slot zijn er nog de Sintsdagen, waarop culturele verenigingen op de kar van het Sintgebeuren springen. Een overzicht van de verschillende activiteiten is terug te vinden in de Uit-Kalender van Sint-Niklaas. (mb)

 

 

Lees ook:

'Sint in de piste' is een groot succes. Alle voorstellingen waren in mum van tijd uitverkocht. SINT-NIKLAAS. Het evenement ‘Sint in de Piste’ is een groot succes. De tickets voor de...

SINT-NIKLAAS. In het weekend van 21 november strijkt de circustent van Herman Renz neer op de Grote Markt van Sint-Niklaas. In die tent krijgen kinderen 'Sint in de Piste' te zien, een...

Sint-Niklaas raakt opnieuw in de ban van Sint-Nicolaas of Sinterklaas.SINT-NIKLAAS. Vanaf morgen, donderdag 12 november, is ballonstad opnieuw 'stad van de Sint'. De kindervriend regeert tot...

De gebruiken rond Sinterklaas en Stin-Maarten behoren nu officieel tot ons erfgoed.REGIO. De gebruiken rond Sinterklaas en Sint-Maarten worden opgenomen in de inventaris van het Immaterieel...

SINT-NIKLAAS. Gisteren, zondag 16 november, deed Sinterklaas z'n intrede in z'n lievelingsstad Sint-Niklaas. Helaas was z'n paard ziek en kwam de heilige man dan maar per olifant naar de...

SINT-NIKLAAS / WAASLAND. Wanneer dinsdag Sint-Maarten voorbij zal gerend zijn, komt Sinterklaas er aan op zijn schimmel. Vanaf 12 november zal hij dan ook in 'zijn' stad verblijven....