Gemeente heft belasting op hoogspanningsmasten
KRUIBEKE. De gemeenteraad kwam in het kasteel Wissekerke samen voor de gemeenteraad van november. In de openbare zitting waren er 26 punten plus twee bijkomende agendapunten van raadslid Franky Van Havere en Luk Dekeyser. Deze laatste had het over vier verschillende onderwerpen. Voor de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking werden de statuten aangepast. Het was in februari 2008 dat die van alle adviesraden waren goedgekeurd. Maar tijdens een vergadering van de GROS in september werden aanpassingen doorgevoerd aan de statuten. Bij het punt over de niet stemgerechtende leden, die wel een raadgevende stem hebben, werden nu ook geïnteresseerde individuen van buiten de gemeenten toegevoegd. Bij een ander punt werd een alinea toegevoegd: "Het mandaat in de GROS vervalt indien het stemgerechtend lid gedurende één werkjaar niet aanwezig was op de vergaderingen, zonder zich te verontschuldigen."
Groep Signaal dien zich in de gemeente erg verdienstelijk maakt met kunst onder de bevolking te brengen kreeg een projectsubsidie toegekend. Ze kregen 25 euro voor het project ‘Openluchttentoonstelling in het Park van kasteel Altena’ dat in september plaatsvond.Op voorstel van de gemeentelijke raad voor cultuur en culturele vrijetijdsbesteding werd daarvoor een dossier voorgelegd. Groep Signaal kende met het tentoonstellen van kunstwerken in het park wel succes en mocht tijdens de weekend toch een 450 bezoekers verwelkomen. Ook tijdens weekdagen kon op afspraak een bezoek gebracht worden.
De raad moest ook het budget van het autonoom gemeentebedrijf Sport, Cultuur en Recreatie goedkeuren. De raad van bestuur legde de cijfers voor van het budget 2011. Het geraamd werkingsverlies 2011 staat op 89.245 euro, investeringen met intrest van de leningen bedraagt 2.090 euro, aflossing doorgeeflening met kapitaal & intrest: 9.992 euro, de aflossing van de schuld voor de sporthal vraagt 100.000 euro, aflossing van de schuld voor de loods 50.000 euro
De voorlopige bijdrage in de werkingskosten van de gemeente voorziet een bedrag van 251.327 euro .Omdat het Autonoom Gemeentebedrijf een ondergeschikt bestuur is, diende de gemeenteraad dit budget goed te keuren.
Wat de politiebegroting 2011 betreft voor de politiezone Kruibeke –Temse steeg de gemeentelijke dotatie weer gevoelig en het ontwerp van begroting spreekt van 1.351.956 euro dat Kruibeke moet afdokken voor de politie. Volgens burgemeester Denert is dat een hoog bedrag voor hetgeen zijn gemeente er voor krijgt. Het grootste deel is voor Temse en de burgemeester drukte het uit als ‘een subsidie voor Temse’. Op de politieraad van 23 november daar tegenin gaan ziet hij niet zitten.
Financieel beter?
Toch gaat het beter in Kruibeke op financieel vlak. Voor het OCMW is lang niet zoveel gemeentelijk geld nodig. De financiële put van 3 miljoen euro is al, flink gevuld tot nog ruim 500.000 euro. Zowel gemeente als OCMW hebben het in het vooruitzicht van de begroting 2011 heel wat zuiniger gedaan en er zou een overschot zijn van meer dan anderhalf miljoen euro. Daarom dat burgemeester Denert toch al wat positiever naar de cijfers kikt en hoopt dat hij een sluitende begroting zal kunnen voorleggen. In ieder geval in de jongste gemeenteraad lag de begrotingsrekening, balans en resultatenrekening over het dienstjaar 2009 voor en de cijfers waren gunstiger dan verwacht.
De gemeentebelasting op de aanvragen tot stedenbouwkundige inlichtingen en op de aanvragen tot het afleveren van stedenbouwkundige vergunningen en verkavelingvergunningen werd aangepast. In het reglement komt nog bij dat er 250 euro moet betaald worden voor aanvragen technische werken die aanvullend zijn bij uitgebreide dossiersamenstelling en 75 euro voor aanvragen terreinaanlegwerken aan te vullen bij de eenvoudige dossiersamenstelling. De belasting bedraagt :
125 euro per kavel voor een verkavelingaanvraag.
125 eur per kavel voor een aanvraag tot verkavelingwijziging.
125 euro per aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning voor een uitgebreide dossiersamenstelling (bedrag te verhogen met 250 euro per woongelegenheid indien meergezinswoningen)
75 euro per aanvraag tot stedenbouwkundige vergunning voor een eenvoudige dossiersamenstelling. per aanvraag om stedenbouwkundige inlichtingen
De gemeentebelasting op lijkbezorging van aan de gemeente vreemde personen en ontgravingen moest worden aangepast omdat de provinciale overheid het belastingsreglement schorste omdat er een verschil in aanslagvoet was tussen de asverstrooiing en de andere soorten begravingen. De belasting op de begraving, op de asverstrooiing en de bijzetting in een columbarium, van de personen die buiten de gemeente overleden zijn en noch hun wettige woonplaats noch hun gewone verblijfplaats in de gemeente hebben op het moment van de aanvraag, waarvan het bedrag wordt vastgesteld op 250 euro bij een asverstrooiing en op 700 euro bij een gewone begraving, een begraving in het urnenveld of een bijzetting in een columbarium, ongeacht of het gaat om een concessie of niet. Nu wordt het 250 euro voor elke begraving.
Een belasting op de ontgravingen, waarvan het bedrag werd vastgesteld op 700 euro voor elke ontgraving van een lijkkist. Een belasting op de verplaatsingen van urnen in het columbarium of ontgravingen van urnen uit het urnenveld, waarvan het bedrag werd bepaald op 250 euro
gebruik openbaar domein
Met ingang van 1 januari 2011 en voor een termijn eindigend op 31 december 2013 zal verder een retributie worden aangerekend op de gemeentelijke dienstverlening en het gebruik van het gemeentelijk openbaar domein naar aanleiding van werken aan permanente nutsvoorzieningen op het gemeentelijk openbaar domein, in uitvoering en met toepassing van de Code voor Infrastructuur- en Nutswerken langs gemeentewegen.
De retributie is niet verschuldigd indien de werken worden uitgevoerd samen met of onmiddellijk voorafgaand aan wegen- of rioleringswerken uitgevoerd door de gemeente of indien het werken zijn die uitgevoerd worden op verzoek van de gemeente.
Deze retributie sluit elke andere heffing of waarborgstelling door de gemeente met betrekking tot of naar aanleiding van werken aan nutsvoorzieningen op het gemeentelijk domein uit.
geld van hoogspanningsmasten
Voor het dienstjaar 2010 wordt een belasting op dragende verticale constructies gevestigd. Dat zijn rechtopstaande structuren zoals masten voor antennes, voor schijnwerpers, geluidsinstallaties maar ook voor het transport van energie via de in de gemeente goed vertegenwoordigde hoogspanningsmasten. Gebouwen zijn wel uitgesloten. De masten moeten wel minstens 15 meter hoog boven het maaiveld zijn. Voetbalvelden en gsm-pylonen komen niet aanmerking.
De belasting bedraagt 3.000 euro per verticale constructie. Voor Kruibeke zal dat een bedrag vormen dat zeer welkom is want er staan op het grondgebied maar liefst 78 hoogspanningspylonen. In extra inkomen van 234.000 euro en niet te betalen door de burger. Tenzij de energieleveranciers het gaan doorrekenen in de energieprijs! Deze belasting is nu mogelijk gemaakt omdat de energiemarkt is vrijgemaakt daar waar het vroeger de overheid was die instond van de energielevering en die kon niet worden belast. Al heel wat gemeenten hebben zich dus nu op een belasting op de zogeheten dragende verticale constructies geworpen.
Die hoogspanningsmasten zijn bovendien ook niet van aard om een dorp mooi en aantrekkelijk te houden. De mastodonten die in de omgeving van de Rupelmondestraat staan, verstoren toch het landschap. Esthetisch is wel anders. Vaak zijn ze ook hinderlijk. Maar men kan niet meer terug, de hoogspanningsmasten horen bij de ruimtelijke ordening.(Rolf Duchamps)