Jong-cd&v steekt aanklacht in eigen straat-en pleinnamen

GROOT-KRUIBEKE. Jong -cd&v heeft voor 13 straten en pleinen een nieuwe naam bedacht. Daarmee brengen ze ook kritiek op de politieke meerderheid in het gemeentebestuur, naar buiten. De cd&v- jongeren hadden vastgesteld dat het plein achter het Kruibeekse gemeentehuis met de parking van de brandweer het Antoine Denertplein is. Volgens de Jong-cd&v is het wel de gewoonte dat de persoon waar een straat naar wordt genoemd, overleden is. Maar zij willen nu ook andere pleinen en straten hernoemen naar de 13 leden van de nieuwe bestuursmeerderheid in Kruibeke.

De nieuwe straatnaambordjes werden symbolisch aan de pers voorgesteld ter hoogte van het Scapino-gebouw op de hoek van de Bazelstraat - Moortelstraat. Onder dat gebouw zou een fuifzaal komen maar Jong-cd&v noemt het ??n van de vele niet gerealiseerde "oplossingen" van burgemeester Denert. Zij willen het daar nu "Danstempel De Gendt" noemen naar een jong gemeenteraadslid Evi De Gendt. Al 20 jaar vragen de Kruibeekse jongeren een locatie om veilig te kunnen fuiven.  De laatste maanden toverde de meerderheid zonder nadenken weer een nieuw wit konijn uit de hoed: de kelder onder Scapino. De ondoordachte woorden waren nog niet volledig uitgesproken of er rolde al een buurtcomit? over straat tegen de fuifplaats. De cd&v-jongeren dringen aan op een doordachte, beleidsmatige aanpak, overleg met de mogelijke buren, combinatie met andere dossiers zoals een Jeugdontmoetingscentrum of de herbestemming rusthuizen.
 In de nieuwe pleinnamen komt de jeugd nog meer aan bod. De zandkoer in Bazel willen ze "Tinekes Koerke" noemen. Sinds oktober 2000 weten 3 jeugdverenigingen in Bazel dat ze uit hun lokalen zullen gezet worden. Vier jaar palaveren, loze beloftes en holle woorden leverden geen oplossing. Daarom mag de zandkoer vanaf heden aangesproken worden met de naam van gemeenteraadslid Tine Brijs.
Het jeugdontmoetingscentrum "Saskia Schelderust" verwijst dan weer naar Saskia Bressinck die vanaf 1 januari haar gedeelde schepentaak moeten overlaten aan een andere collega. Het JOC dat al voor de laatste gemeenteraadsverkiezingen geopend zou zijn, lijkt inmiddels een stille dood gestorven. Eenzaam staat het gebouw daar aan de Scheldelei te verkommeren, terwijl de nood aan een JOC bij de jeugd zeker niet verminderd is. Zo ziet Jong-cd&v het. Jeugdhuis Ter Walle in de Kattestraat zal voortaan " Tommekes Ter Walle" heten. Hij is het enige niet-gemeenteraadslid dat door cd&v met een straatnaam bedacht werd. Ze menen dat Tom Meirte (SP.a) altijd een heftige oppositieman was, die het Denert vanuit Jeugdhuis Ter Walle vaak moeilijk maakte. Helaas vond zijn partij het nodig om het oppositieoverleg op te blazen en Denert  uit de nood te helpen. Tot zover dus de overtuiging van Meirte, die mee op de foto moest toen het akkoord voor de nieuwe meerderheid getekend werd.
En om het echt jong te houden, krijgt gemeenteraadslid Karel Covents de kinderopvang op zijn naam: " Karel's Kinderopvang". De kinderopvang in Kruibeke is vooral een realisatie van bloed, zweet en tranen van heel wat vrijwilligers. Jong-cd&v vindt dat de gemeente bitter weinig onderneemt om hier fatsoenlijk in te investeren, of wordt 'tegengewerkt' door hogere overheden.
Andere plaatsen die een andere naam kregen van Jong-cd&v zijn: het voetpad in de Ganzemeerstraat  dat "Het Van der Meirenvoetpad" heet omdat er na de heraanleg geen voetpad meer zal zijn!
De Westhinder aan de kade van Rupelmonde heet " Staf's Stoomboot"  De Lange Heihoekstraat is de " Franky Frankfurter Worstenstraat". Hier rijden auto's hun banden stuk op de worsten die tussen fietspad en rijbaan werden aangelegd. Fietsers kunnen er vallen over de Weense worstjes. Sportterrein Kerkeputten wordt " Karel's Kerkeputten - Sportterrein Canfyn" naar het gemeenteraadslid genoemd.
 Het Onze-Lieve-Vrouwplein in Kruibeke heet als het van Jong-cd&v afhangt voortaan het "Ir?ne Plein", verwijzend naar schepen Ir?ne Gorrebeeck. Dat kerkplein in Kruibeke wordt een triestig hoogtepunt van verkeersonveiligheid, genoemd. De kasteelvijver in Bazel is dan weer "Freddy's Faart" voor  gemeenteraadslid Freddy De Meyer. Hij heeft zicht op de verloederde Vaart, met in de achtergrond de verkommerde brug en omringd door het kasteelpark dat dringend een opsmukbeurt verdient. "De Balliauw Boekenrij" voor de bibliotheek verwijst naar schepen William Balliauw. Ook de rusthuizen worden voorzien van een eigen naam: "Het Claessens Cluchthuis" waarmee Kris Claessens de drie rusthuizen op zijn naam krijgt. Binnenkort zal er maar ??n rusthuis overschieten, met een vermindering van het totaal aantal bedden tot gevolg. Bovendien is er nog geen herbestemming van de oude locaties.(F)