Wateroverlast in het Waasland valt best mee
REGIO. De wateroverlast door de overvloedige regenval in het weekend van 13 en 14 november valt best mee in onze regio. In enkele gemeenten werd het gemeentelijk rampenplan in werking gesteld maar het Waasland bleef, op enkele uitzonderingen na, gespaard van grote overlast.
Het centrum van Sint-Niklaas bleef gespaard van structurele problemen terwijl in Nieuwkerken de Ransbeekstraat, de Leestraat, de Coppestraat en de Laarstraat te maken kregen met wateroverlast. Ook de Drielindenstraat werd afgesloten voor het verkeer maar dat had meer te maken omdat aansluitende wegen op het grondgebied van Sint-Gillis-Waas onder water stonden. In die gemeente werd het gemeentelijk nood- en interventieplan afgekondigd. Een aantal gebieden in Sint-Pauwels en Sint-Gillis-Waas kampten met wateroverlast maar recente rioleringswerken konden overstromingen zoals in 1998 voorkomen. Vooral het waterslot onder de Hoge Watergang en het nieuwe pompgemaal in de monding van de Loeverbeek bewezen hun nut. Vier gezinnen in de Schuilhoekstraat en Nieuwkerkenstraat kregen water in hun woning. Zij kregen van de hulpdiensten zandzakken. Van de 1000 gevulde zandzakken werden er uiteindelijk 400 gebruikt. In totaal kwamen op het grondgebied van Sint-Gillis-Waas een tiental straten blank te staan.
Ook durmegemeente Lokeren bleef gespaard van de grote waterellende. Doordat overtollig water van het kanaal Gent-Terneuzen tijdelijk niet in de Westerschelde kon worden geloosd, ontstond overstromingsgevaar in het bekken van de Moervaart en via de Durme tot in Lokeren met het gevoeligste punt in Daknam. Vanaf het ogenblik dat overtollig water terug naar de Westerschelde kon, zakte het waterpeil van de Moervaart en week het overstromingsgevaar.
Alle betrokken gemeenten spreken vol lof over het optreden van hun hulpdiensten. De toon is overal gelijkaardig: dankzij de hulpdiensten bleven heel wat inwoners gespaard van waterellende. (mb)