Minister Lieten en Nieuwkerkse school starten Vlaamse wetenschapsweek
MECHELEN. Vrijdagmiddag hebben Vlaams minister Ingrid Lieten en basisschool OLV Ten Bos uit Nieuwkerken de negende editie van de Vlaamse wetenschapsweek geopend. Na een korte voorstelling van de wetenschapsweek toonden leerlingen van de basisschool hun creativiteit en woonden daarna enkele ludieke experimenten bij. De hele week zijn er in heel Vlaanderen verschillende evenementen rond jongeren en wetenschap. De wetenschapsweek moet wetenschap dichter bij de mensen brengen.
Wetenschap heeft niet zo'n dynamische uitstraling. In tegendeel, het heet saai en moeilijk te zijn. Met de Vlaamse Wetenschapsweek wil de Vlaamse overheid tonen dat wetenschap best leuk, boeiend en openbarend kan zijn. Waar dat vroeger enkel een op een 'dag van de wetenschap' werd gedaan, is nu gekozen voor een week van activiteiten in heel Vlaanderen. Door de wetenschap naar de mensen te brengen hoopt Vlaams minister van Innovatie, Overheidsinvesteringen, Media en Armoedebestrijding Ingrid Lieten meer mensen warm te krijgen voor wetenschap. "De Vlaams Wetenschapsweek is belangrijk voor nieuwe maatschappelijke uitdagingen waarvoor wetenschappers nodig zijn. We hebben in Vlaanderen echt nood aan wetenschappers, mensen die creatief denken over nieuwe producten en over een nieuwe manier om samen te leven.", aldus minister Lieten bij de start van de negende wetenschapsweek in Technopolis in Mechelen.
basisschool O.L.V. Ten Bos uit Nieuwkerken
Bij de start van de Vlaamse Wetenschapsweek werkte ook basisschool O.L.V. Ten Bos uit Nieuwkerken mee. De school schenkt heel wat aandacht aan techniek en wetenschap en had een bezoek gepland aan Technopolis. Leerlingen van de school leren o.a. hoe een een fiets werkt en hoe ze zelf een vliegtuig kunnen bouwen. Met projectweken rond hout, vliegen en de dag van de fiets maken de leerlingen kennis met zowat elke vorm van techniek waarmee ze in het latere leven in aanraking zullen komen. Het vormt ook een mooie basis om nadien te starten met een technische opleiding. Bij de start van de Vlaamse Wetenschapsweek konden de leerlingen hun creativiteit botvieren in een workshop 'bamboo en haargel maken'. Vlaams minister Lieten bekeek even de kunstwerken van de kinderen: van piramides, tipi's, sterren tot zelfs een heuse hoed en een potje zelfgemaakte haargel. Een experiment met een grote stikstofwolk wisten zowel de kinderen als minister Lieten en de aanwezige journalisten best wel te smaken.
dag van de wetenschap
Morgen, zondag 21 november, wordt in heel Vlaanderen de 'Dag van de Wetenschap' georganiseerd. Door die dag in heel Vlaanderen te organiseren in plaats van één plaats, moet de drempel voor wetenschap verlagen. Zo zijn er morgen heel wat interessante bezoeken mogelijk. Zo organiseert de Katholieke Hogeschool Sint-Lieven op de Gentse campus verschillende workshops rond zonnepanelen, foto's maken zonder fototoestel, een passiefhut, robots, ... Het museum van de geschiedenis van de wetenschappen in Gent maakt dan weer de link tussen fruit en wetenschap. Ook de universiteit van Gent heeft een uitgebreide waaier aan activiteiten klaar. Het volledig programma is terug te vinden op dagvandewetenschap.be.
Let wel, voor een aantal activiteiten moet vooraf gereserveerd worden.
Nog tot en met vrijdag 26 november zetten ruim 31 hogescholen, universiteiten en wetenschappelijke instellingen komende week hun deuren open voor leerlingen van het 5de en 6de leerjaar lager onderwijs en de 2de, 3de en 4de graad secundair onderwijs. Op die manier zullen bijna 21.300 leerlingen en ruim 1.800 begeleiders kennis maken met creatieve wetenschap.
Het volledige programma van de negende Vlaamse Wetenschapsweek is terug te vinden op wetenschapsweek.be. (mb)