Opleidingsplaatsen voor talentenwerf

REGIO. Haast 4000 werkzoekenden in de regio Antwerpen zoeken vandaag een job in de bouw. Ook Linkeroever, Zwijndrecht en Burcht horen daar bij. Helaas zijn hun competenties en talenten niet voldoende afgestemd op de vraag van bedrijven. Dit maakt het moeilijk voor de bedrijven om hun 800 vacatures in te vullen. Analyses hierover zijn al voldoende gemaakt en nu is het tijd voor oplossingen. En zo komt men bij het trainen van werkzoekenden op de werf, met een lesgever uit het bedrijfsleven, in nauwe samenwerking met de opleidingscentra van de VDAB. Mogelijk is ook dat de overheden d de aannemers van openbare werken stimuleert om samen te werken met opleidingscentra of scholen.

Talentenwerf, het job- en opleidingspunt van de bouw, probeerde het uit, samen met BAM. Kathleen Mostien, coördinator van Talentenwerf legt het uit:"We zijn permanent op zoek naar veilige, interessante werven en geëngageerde bedrijven om opleidingsprojecten voor werkzoekenden of leerlingen te realiseren. We gaan steeds uit van een win-win-situatie voor bedrijven en kandidaat-bouwvakkers. We merken dat deze formule van training op de werf resultaat oplevert. Bedrijven hebben first pick uit de kandidaten, en de kandidaten zelf weten veel sneller of het beroep hen ligt. Vooral openbare bouw- en infrawerken lenen zich hier uitstekend toe. Momenteel zijn we in gesprek met diverse aanbestedende overheden om gelijkaardige winsituaties te realiseren. Zo werken we al een hele tijd samen met BAM. Op haar werven konden we al meer dan 150 opleidingsplaatsen creëren."

De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) heeft zich met het Masterplan Mobiliteit Antwerpen van bij het begin geschaard achter het initiatief van Talentenwerf. Met alle grote infrastructuurwerken die er aan kwamen, waren er in het Antwerpse enorm veel gespecialiseerde bouwvakkers nodig. Van meet af aan droeg BAM het belang van het maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel. Een samenwerking met Talentenwerf leek de ideale oplossing om werkzoekenden uit de Antwerpse regio op te leiden en in te schakelen bij de projecten.

Het Kruibeekse bedrijf Roegiers; is reeds gaan samenwerken met Talentenwerf en heeft intussen 135 leerlingen op de Van Cauwelaertsluis een dagopleiding bekisten gegeven en op de Kattendijksluis hebben 10 werkzoekenden een wekenlange opleiding metsen gekregen. Ook de firma’s van de tramprojecten organiseren nu opleidingen op de werf.

Projectdirecteur Geert Deleebeek van de THV Silvius Bouw, die de tramprojecten in Deurne-Wijnegem en Mortsel uitvoert, beaamt:
-"Deze unieke opleidingsformule laat toe dat we als bouwbedrijf een grotere impact hebben op de competenties en de instroom van de kandidaten. We maken een deel op de werf van Brabo 11 vrij om kandidaat-bouwvakkers op te leiden. Vandaag leidt firma Franki Construct bekisters op, firma Frateur-De Pourcq spoorleggers, en wellicht volgt in de toekomst ook firma Heijmans voor de wegenbouw." (Rolf Duchamps)