Wie bouwafval heeft moet het sorteren
KRUIBEKE. Het gemeentebestuur wil de bevolking aanzetten om bouwafval op een degelijke manier te behandelen in het kader van het verwijderen. In Vlaanderen komt er jaarlijks ongeveer 10 miljoen ton bouw- en sloopafval vrij. Om te vermijden dat dit afval moet worden gestort, is het belangrijk dat het zoveel als mogelijk wordt gesorteerd en hergebruikt. Daarom worden gebouwen best selectief gesloopt want de verschillende afvalstromen worden apart ingezameld en afgevoerd naar verwerkingsbedrijven. Deze werkwijze is niet alleen beter voor het milieu maar ook vaak
goedkoper.
Bij het selectief slopen worden best eerst de gevaarlijke afvalstoffen voorzichtig verwijderd, zoals asbesthoudende materialen of restanten en verpakkingen van verven, oliën enz. Verder kunnen ook niet-gevaarlijke afvalstoffen, zoals glas, hout, kunststoffen, metaal enzovoort, afzonderlijk ingezameld worden Hierdoor ontstaan zuivere afvalstromen die maximaal kunnen benut worden om te recycleren.
Tot slot is er natuurlijk ook de inerte steenachtige fractie die kan bestaan uit betonpuin, metselwerkpuin, keramiek en natuursteen. Inert puin kan gebroken worden in een puinbreekinstallatie. Niet vervuild inert puin kan gebruikt worden als bouwstof, bijvoorbeeld als onderfundering of bij de aanmaak van mager beton, maar dan moet het puin Copro-of gelijkwaardig gekeurd zijn.
Meer info hierover is terug te vinden op ovam.be en verder doorklikken bij afval en materialen, afvalstromen, bouw en sloopafval.(Rolf Duchamps)