Gemeente eert Koninklijke Fanfare De Eendracht

ZWIJNDRECHT/BURCHT. In het AC werd de Koninklijke Fanfare Eendracht door het gemeentebestuur ontvangen naar aanleiding van het 150-jarig bestaan. Burgemeester Willy Minnebo was er de gastheer en bracht lof aan de muziekmaatschappij die steeds aan veel activiteiten, medewerking verleende. Maar hij ging ook terug in de tijd om zo vast te stellen dat er heel wat muziek verenigingen verdwenen of fusioneerden. Waren het vroeger veel uitstappen, nu zijn het concerten geworden wat niet meer diezelfde uitstraling geeft. Toch blijft de Fanfare Eendracht op vlak van cultuur belangrijk voor het gemeentelijk beleid.. De burgemeester beloofde dan ook op financieel en materieel vlak er te zullen op inspelen. Gehoopt werd dat de fanfare een goed onderkomen ergens zou kunnen vinden.

Alles begon in 1860. De fanfare ontstond uit de toen bestaande zangmaatschappij "De Dageraad" en de "Fanfaren Maatschappij – Eendracht - Burght", onder leiding van de heer Gowy en onder de Burchtse kerktoren. Het bestuur werd samengesteld met bekende Burchtse namen. Onderhandelingen voor concerten op festivals werden opgestart, instrumenten aangekocht,… Kortom alles wat een beginnende maatschappij nodig had. De eerste repetities zouden o.a. plaatsgevonden hebben in "Den Engel" op het Kerkplein en feestzaal "De Ster" op de kaai.
De verdere geschiedenis van Fanfare De Eendracht is te vinden op Waaskrant.be van 16 februari 2010.
Als aandenken aan de viering van het 150-jarig bestaan en de ontvangst door het gemeentebestuur, werd door burgemeester Minnebo een kunstwerk van Wim Van Remortel (Beveren) overhandigd aan voorzitter Katrien Trog. Het stelde belangrijk gebouwen en plaatsen voor van de gemeente.

De Koninklijke Fanfare De Eendracht waar sedert twee jaar ook een brassband Burgipja bij hoort, blijft dezelfde koers varen met de nadruk op het brengen een gevarieerde muziekkeuze, zowel voor muzikanten als voor publiek, een streven naar een volledige bezetting en op het kwalitatief musiceren in een toffe groepssfeer. De Eendracht wil ook investeren in de opleiding van jonge muzikantjes. Ze repeteren elke donderdagavond in Burcht. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

Dirigent Jan Rypens die momenteel een belangrijke rol speelt in de Fanfare en de brass band Burgipja BURCHT. Na een plechtige jubileummis met een concert in de Sint-Martinuskerk, werd het...