Nieuw interventievoertuig voor het Rode Kruis
ZWIJNDRECHT/BURCHT. Tijdens de Kerstmarkt volgende week gaat het Rode Kruis van Zwijndrecht-Burcht de nieuwe interventiewagen officieel inhuldigen. De bevolking zal dan van nabij kunnen kennismaken met de nieuwe Ford Transit–Diesel die tot in de details is uitgerust. Het officieel in dienst stellen zal gebeurden door schepen Chris Vermeulen van sociale zaken. De schepen is trouwens ook lid van het Rode Kruis in het afdelingscomité.
Het Rode Kruis beschikt over een ambulance en een interventiewagen. Het nieuwe voertuig moet een interventievoertuig vervangen dat al 15 jaar oud was. Dat was ook een Ford Transit maar tot op de draad versleten. Elke afdeling, en er zijn er 257, heeft zijn regio om te werken. De twee wagens die het RK bezit worden dan ook ingezet in de gemeente voor o.a; sportmanifestaties of waarvoor het RK ook wordt gevraagd. Soms gaat de ziekenwagen ook mee. Het interventievoertuig wordt gebruikt om het materiaal veilig mee te voeren zoals ook de tenten voor de vrijwilligers.
Op de vloer van de laadruimte van het volledige voertuig wordt een multiplex plaat van 19mm aangebracht. Deze plaat voldoet aan het type (AW 100), zeer hoge kwaliteit en zeer extreme waterafstotende eigenschappen. Op deze vloerplaat wordt een polyuretaan coating aangebracht. Deze uitvoering is slijtvast, antislip en tegen extreme desinfecterende middelen bestand. Weerstaat aan zuren, koolwaterstoffen, verdunners, zeewater, extreme temperatuursschommelingen,… . De afwerking van de vloerplaat wordt d.m.v. een aluminium hoekprofiel afgewerkt.
Alle gebruikte bouten in de nieuwe wagen hebben de juiste diameter en worden zo gemonteerd dat er geen verwondingen kunnen optreden.
Voorzitter Walter Janssens: "De voertuigen worden niet alleen in Zwijndrecht of Burcht ingezet maar ook wel provinciaal. We wonen niet ver van het Sportpaleis en de Lotto Arena en daar worden ook heel wat manifestaties gehouden waar onze voertuigen met de vrijwilligers heen moeten. Soms is dat wel vierkeer per week. Onze ambulance wordt verder van vrijdagavond tot maandagmorgen door vrijwiliigers van onze afdeling bemand en wordt ingezet op de 105. Dat kan dan zijn voor niet-dringend ziekenvervoer zijn naar ziekenhuizen zoals voor nierdialyse-patiënt die terug naar huis moet. Als er eventueel rampen gebeuren dan worden we ook ingezet via een rampenplan."
Het nieuwe interventievoertuig is uitgerust om zes vrijwilligers - hulpverleners op de plaats van hun bestemming te krijgen. Er is steeds een verantwoordelijke, een ploegleider, bij Achteraan zijn er vaste rekken om materiaal in te leggen dat bij de opdracht nodig is. Het voertuig is ook uitgerust met werkverlichting, gemonteerd boven op de wagen. Omdat het ook voor rampen kan uitgezonden worden moet het ook prioritair ingericht zij met de blauwe flikkerlichten.
Door de ombouwer werd een systeem voorzien dat het gelijktijdig ontladen van de batterijen verhindert en dit zowel bij stilliggende als bij draaiende motor. Bij draaiende motor zorgt het systeem ervoor dat de startbatterij nooit ontladen wordt, ondanks het feit dat beide batterijen geladen worden door dezelfde alternator.
Een sirene met de internationale tonaliteiten (hi/lo-Wail-Yelp) werd in het voertuig geplaatst. De luidspreker met een vermogen van 100W zal voorzien worden achter de grill van het voertuig. De luidspreker wordt in de voorwaartse richting geplaatst voor een zo goed mogelijke geluidsopbrengst te realiseren. De tonaliteiten van de sirene kunnen veranderd worden via een pils op de claxon van het voertuig.
De nieuwe interventiewagen kende een lange procedure want reeds eind vorig jaar is het voorbereidend werk begonnen. De RK-afdeling Zwijndrecht heeft hem gekocht met eigen centen. "We gebruikten er de opbrengst van de jaarlijkse stickerverkoop vor. Als we dat een paar jaar bijeen leggen, dan kunnen we zo’n wagen kopen; We hebben hem zeker nodig want we kunnen moeilijk met de fiets naar rampen trekken. We beslisten dus op het afdelingscomité dan er één aan te schaffen. We hebben dan bij vier merken van wagens prijzen gevraagd en vergeleken en uiteindelijk kozen we voor een Ford Transit omdat dit de beste kwaliteit - prijsverhouding was. De afwerking gebeurde door het gespecialiseerd bedrijf Somati uit Erembodegem, dat ook brandweerwagen inricht. Zij leveren ook de beste afwerking en prijs-kwaliteit.", aldus voorzitter Janssens.
De Ford Transit heeft de originele motor maar het is enkel de inrichting die is aangepast aan de voorwaarden die een prioritair voertuig stel en aangepast aan de noden van het Rode Kruis. Ook de nodige comminicatiesystemen zijn voorzien bij rampenwerkingen. Alles wat voor een preventieve hulpactie nodig is heeft een plaats in het interventievoertuig. Aan boord kunnen ook verwarmingstoestellen worden meegevoerd die in de winterperiode zeker nodig zijn. En alles is rammel- en trilvrij geplaatst
Het Rode Kruis Zwijndrecht staat ook altijd klaar. "We hebben een verantwoordelijke Cindy De Laet en als er een ramp gebeurt dan kan zij onmiddellijk aar vrijwilligers oproepen. We zitten in onze afdeling gelukkig met tamelijk veel vrijwilligers die in de verpleging werken en dat wil zeggen dat ze in shiften werken en wie dan thuis is kan mee uitrukken." Zo was er in september op ’t Kiel in Antwerpen een appartementsbrand waarbij een dode viel maar toch moesten er ook 50 mensen geëvacueerd worden. Het was op een zondag en wij zijn dan met de twee wagen ter plaatse gekomen om mensen weg te voeren, normaal moesten we naar een sporthal maar er werd dan een bus van De Lijn ingeschakeld.
"Maar het illustreert hoe wij steeds ter beschikking zijn. Het is uiteindelijk een rampenwerking van de provincie.", aldus Walter Janssens die wel voorzitter maar niet behoort tot de vrijwilligers die met de ambulance of het interventievoertuig meerijden. Hij is de coach van de afdeling. Een afdeling die bijzonder goed werkt. Er staan 40 vrijwilligers ter beschieting die verspreid zitten in de verschillende diensten waarvan de hulpdienst wel de grootste is. Maar er is ook jeugdwerking en om de drie maanden is de bloedinzamelingsactie er. Er is ook een team dat vorming geeft, zowel aan eigen hulpverleners als aan mensen uit de gemeente die EHBO willen volgen. Er is wel een afdelingscomité dat het ganse gebeuren coördineert. Elke dienst heeft zijn verantwoordelijke.
Niet iedereen mag met de interventiewagen rijden. Chauffeurs zijn verplicht een medische schifting te hebben om er mee te rijden en dat omdat ze prioritair zijn uitgerust. Er zijn een viertal vrijwilligers die het medisch document in bezit hebben. Ook voorzitter Janssens bezit de medische schifting maar het zal wel in een groot noodgeval zijn dat hij als chauffeur mee zal rijden.
Heel wat vrijwilligers zijn ook al vele jaren actief binnen het Rode Kruis.
"De meeste van hen zetten zich gigantisch in", zegt Walter Janssens, "Het is hier niet vreemd dat we vrijwilligers horen zeggen dat ze 300 uren per jaar zich inzetten bij de verscheidene hulpacties. Dat is erg veel en ze doen het ook onbezoldigd om andere mensen te gaan helpen."(Rolf Duchamps)