Lanxess Rubber investeert in milieuzorg

ZWIJNDRECHT. Lanxess Rubber hield op het bedrijf een ‘Groene dag’ en stelde daarbij eens duidelijk wat en hoe het werkt met een grote aandacht voor milieuzorg. Het was ook de bedoeling om bomen aan te planten maar omwille van het weer werd dat uitgesteld maar de aanwezige personaliteiten hebben dan symbolisch door een druk op de knop de kerstbomen voorzien van het nodige licht. Lanxess neemt voor de volgende capaciteitsuitbreiding met 10% extra maatregelen om de impact op het milieu stabiel te houden. Dat gebeurt onder andere door meer reststromen op de zuiveringsinstallaties aan te sluiten. Als spreek-woordelijke groene kers gaat Lanxess Rubber de omgeving van zijn rubberfabriek, aan de Canadastraat in Zwijndrecht, vergroenen. Letterlijk dan, met het aanplanten van bomen, struiken en grassen.

De zorg voor kwaliteit, veiligheid én milieu krijgt continu de allerhoogste aandacht. De rubberfabriek, die als allereerste chemiebedrijf in 1963 op Linkeroever de productie startte, realiseerde de jongste jaren als Lanxess Rubber belangrijke milieuprojecten. De Lanxess Groep, één van ’s werelds grootste fabrikanten van synthetisch rubber, investeerde sinds 2005 ruim 140 miljoen euro in Zwijndrecht.  Onder meer in efficiëntie, maar ook ruim 20 miljoen euro daarvan in milieu en veiligheid in de productie. Daarnaast werd nog eens 60 miljoen euro geïnvesteerd in de bouw van een nieuwe energiecentrale, het grootste project.

Wat het bedrijf realiseerde in het kader van een beter milieu en het energiezuinig werken, nam steeds verrassende proporties aan. In januari 2006 werd de Regeneratieve Thermische Oxidatiereactor (RTO) opgestart om restgassen te reinigen. In de complexe zuiveringsinstallatie wordt de verbrandingswaarde van de restgassen optimaal benut, wat het proces energiezuinig maakt. Het bedrijf ging de uitdaging aan om er een topprioriteit van de maken de gevolgen van de broeikaseffecten te beperken.
De verantwoordelijkheid voor het klimaat wordt opgenomen en er wordt geïnvesteerd in duurzame oplossingen. Lanxess vermindert zelf zijn emissies en werkt ononderbroken aan verdere energie besparingen. Het gebruikt hernieuwbare energiebronnen waar mogelijk en brengt innovatieve producten en oplossingen om CO2 uitstoot ten helpen verminderen. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld door rubberinnovaties voor hightech banden: rubberproducten in banden helpen de rolweerstand te beperken waardoor brandstofverbruik en CO2 uitstoot verminderen.
 
milieuvriendelijk

Het vakmanschap bij Lanxess bestaat uiit het omzetten van gassen in rubber. In de beleidsverklaring staat niet alleen dat ze willen streven naar de beste butylrubberfabriek van de wereld te zijn maar  dat ze gedreven zijn door de zorg voor veiligheid, gezondheid, milie en kwaliteit. 'De Groene dag' verduidelijkte heel wat.
De gaswasinstallatie zuivert sinds februari 2008 rookgassen uit de RTO. Het waswater neemt chloor- en broomdeeltjes uit de gassen op in het water, waarna de gereinigde rook door de schouw gaat. De biologische wasfilter verwijdert sinds de zomer van 2009 de vluchtige organische stof chloormethaan uit de afvalgassen. Micro-organismen of bacteriën eten chloormethaan en breken het af tot koolstofdioxide en zoutzuur. Het biologisch afbraakproces heeft geen extra brandstof nodig.  Ondertussen werd ook overgestapt op herbruikbare en milieu-vriendelijke metalen kisten van 1 kubieke meter, waarin de rubberbalen worden gestapeld voor het transport. Ruim 95% van de rubberproductie uit Zwijndrecht wordt geëxporteerd, waarvan iets meer dan de helft naar de Aziatische groeimarkten.

De grootste investering was de keuze voor een warmtekracht-koppelinginstallatie, of WKK, als duurzame energiebron. De oude stoomketels die dateerden van de start van de fabriek in 1963 waren aan vervanging toe. Eind 2007 werd begonnen met de bouw van de WKK, op voldoende afstand van het nabijgelegen natuurgebied Blokkersdijk. De investering van 60 miljoen euro in de nieuwe energiecentrale levert een besparing op van ongeveer 400 GWh aardgas per jaar, of een daling van de CO2-uitstoot met ongeveer 80.000 ton.

In juni 2010 werd een nieuwe investering van 20 miljoen euro aangekondigd. Lanxess verhoogt de productiecapaciteit in Zwijndrecht om tegemoet te komen aan de groeiende vraag voor het synthetische butylrubber. De huidige jaarcapaciteit van 135.000 ton wordt met een extra 14.000 ton opgetrokken. De integratie van een nieuwe 6de reactor wordt tijdens de geplande stilstand van de fabriek in de nazomer van 2011 gerealiseerd. De werken worden voltooid in het tweede kwartaal van 2012. De planningen en bestellingen voor deze belangrijke werken lopen volop.
Alles wordt gebouwd volgens de nieuwste standaarden, zodat mogelijke lekverliezen aan kleppen en flenzen worden geminimaliseerd.

Waar vooral de nadruk lag op de 'Groene Dag' was de nieuwe beplanting die was aangekondigd. Op het terrein van de rubberfabriek, met als nabije buren het natuurgebied Blokkersdijk en de Schelde, komt er nieuwe beplanting. Het eerste groen wordt uitgeplant in de lente van 2011, aan de vooravond van de belangrijke werken voor de stilstand en de expansie om de capaciteit van de fabriek opnieuw verder uit de breiden. De volgende vergroeningsfase komt er dan na de voltooiing van de werken in 2012. De gewassen worden speciaal gekozen in functie van de opgespoten baggergrond op Linkeroever.

goede relatie met de gemeente

Burgemeester Minnebo plaatste de 'Groene Dag' van Lanxess ook in het teken van de klimaatconferentie die aan de gang was. Er is nog heel wat werk om een gezond en duurzaam klimaat te bekomen. Wat de gemeente Zwijndrecht betreft, probeert de gemeente ook heel wat te stimuleren en initiatieven te ontwikkelen die rond het klimaat bezig zijn of er zich rond profileren. "Het is ook zo dat wij vragen aan al die bedrijven hier aanwezig dat ze ook in dezelfde richting denken. Gelukkig zijn er al een paar die op de trein gestapt zijn en er toe gekomen zijn inderdaad duurzame initiatieven te ontwikkelen. Anderzijds is het wel zo dat we worden geconfronteerd met de economische of financiële crisis waardoor de bedrijven ook problemen hebben gekend. Gelukkig heeft Lanxess kunnen bewijzen dat ze ook dit jaar al betere zaken hebben gedaan. Het bedrijf kan uitpakken met veel betere cijfers dan voorheen."

Ook voor de gemeente is dat belangrijk, omdat bedrijven als Lanxess er ook kunnen toe bijdragen dat de gemeente enkele initiatieven kan ontwikkelen die zowat worden "gesponsord" vanuit de belastingen die ze bijdragen. Het is voor Minnebo ook een belangrijk gegeven dat bedrijven ook heel wat mensen te werk stellen. In de industriële zone van Zwijndrecht werken toch ongeveer 5.000 mensen. "Dat is ook belangrijk", aldus Minnebo, "Zo vinden de mensen nog werk in eigen streek. Voornamelijk zijn het hier toch arbeiders en bedienden die komen uit de regio Waasland of Antwerpen-Voorkempen."

Zwijndrecht wil zeker de goede verstandhouding van de voorbije jaren blijven bewaren en de gemeente probeert naar de bedrijven toe een ‘bedrijfsvriendelijke’ politiek te voeren, wat niet altijd gemakkelijk is volgens de burgemeester omdat moet gezocht worden naar een goede verstandhouding economie-ecologie. "We hebben de voorbije jaren wel kunnen vaststellen dat heel wat bedrijven, zeker de laatste tien jaar, inspanningen leveren en zo zie ik hier nu bij Lanxess een inspanning van 20 miljoen euro in het kader van milieuvriendelijkheid. Dat is bijna een bedrag dat de begroting van Zwijndrecht benadert", aldus Minnebo.
Dat bedrijven een bijdrage leveren voor het milieu werd zeker naar waarde geschat. De Zwijndrechtse burgemeester overhandigde een relatiegeschenk aan afgevaardigd bestuurder Eddy Walraven van Lanxess Rubber nv.(Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

LILLO/ KALLO. Nadat de eerste twee voorakkoorden in een referendum werden verworpen, is gisteravond tijdens het sociaal overleg een nieuw ontwerpakkoord voor een sociaal plan en een loon-cao...

ZWIJNDRECHT. Lanxess Rubber NV heeft vandaag tijdens een speciale ondernemingsraad een plan voorgesteld voor een  personeelsreorganisatie. Na belangrijke besparingen voor de basisgrondstof en...

LILLO/KALLO. De directie van Lanxess nv is bezorgd over de uitslag van het referendum over het sociaal plan en de loon-cao, die gisteren namiddag werd bekendgemaakt. De gesyndiceerde...

ANTWERPEN/KALLO. De glasvezelfabriek van Lanxess in Kallo heeft het indrukwekkend productiecijfer van 750.000 ton overschreden. De fabriek, op Linkeroever in de Antwerpse haven, begon de productie...

LILLO/KALLO. Vandaag houdt het veiligheidspersoneel een aktie tegen outsourcing en voor meer veiligheid. De aktie is er gekomen nadat bekend raakte dat de chemiebedrijven Bayer en Lanxess bekend...

ZWIJNDRECHT. Vogelbescherming Vlaanderen heeft donderdagochtend in het bedrijf Lanxess Rubber NV te Zwijndrecht een zeldzame nachtzwaluw gevangen. De vogel vloog al een tijd rond in een grote...