Belastingen langs plein en straat

KRUIBEKE. Wie op het openbaar domein een plaats inneemt, zoals op de markten, betaalt een gemeentebelasting. De belastingsvoet voor de markt te Kruibeke bedraagt 0,25 euro per m² met een minimum van 2,5 euro per dag. Voor Rupelmonde is dat 0,20 euro. Er zijn wel abonnementen mogelijk per kwartaal en dan spreekt men voor Kruibeke van 0,20 euro per m² per marktdag en 0,15 euro voor Rupelmonde. De gemeenteontvanger heeft dat abonnement in handen.  Wie in de periode geen plaats meer inneemt kan dat aangetekend melden en hij krijgt dan het te veel gestort bedrag terug. De marktkramers  moeten zich wel houden aan een kraamdiepte van 2,50 meter.

Standwerkers, demonstreerders en zangers betalen een plaatsrecht van 0,50 euro per m² met een minimum van 3 euro per dag.  De woorden 'per dag' moeten verstaan worden, elke dag dat de inrichting wordt uitgebaat. Hoe lang dat bijvoorbeeld,iemand daar staat te zingen, maakt niet uit.
Standgelden op de openbare plaatsen buiten de wekelijkse markten zijn alle dagen verschuldigd, telkens een openbare plaats  dus wordt gebruikt. Er zijn wel uitzonderingen zoals een uitstalling aan de inrichting van gevestigde handelaars, het tentoonstellen van voorwerpen welke ter gelegenheid van openbare veilingen op de openbare plaatsen worden gebracht en het tentoonstellen van voorwerpen die verkocht worden bij rechtsmacht. De dagen waarop de jaarmarkt plaatsvindt, zijn geen plaatsrechten verschuldigd.
Voor circussen andere instellingen van die soort wordt een belasting aangerekend van 15 euro per dag. Aan culturele-, sport- of jeugdverenigingen uit de gemeente die occasioneel gebruik maken van het openbaar domein voor het plaatsen van een tent, kraam of dergelijke, wordt geen plaatsrechtbelasting gevraagd.

frituur

Personen die van het gemeentebestuur de toelating hebben gekregen om een frituurkraam op het openbaar domein te plaatsen moeten een contante gemeentebelasting betalen van 2.500 euro. Ze is ook in voege voor frietkramen die op een private eigendom van de gemeente staan. Door de betaling van deze belasting krijgt de uitbater de toelating een frituur elke dag uit te baten maar zijn kraam mag niet groter zijn dan 20 m². De betaling is verschuldigd door de uitbater maar de eigenaar blijft mede solidair. Om de belasting uit de verdiensten te halen zullen er heel wat kilootjes frieten in het vet moeten gelegd worden om te verkopen.

In de gemeente zijn er twee nachtwinkels, in Bazel en Kruibeke. Als openingsbelasting moeten ze een bedrag van 6000 euro betalenuiteraard maar één keer verschuldigd. Ze moeten nu voor de aanslagjaren 2012 en 2013 een jaarlijkse belasting gaan betalen van 1500 euro. Nachtwinkels die hun activiteiten startten voor dat het reglement werd goedgekeurd moeten geen openingsbelasting betalen.

Voor onbebouwde percelen in woongebied moet de eigenaar 0,50 euro per m² kaveloppervlakte betalen met een minimum aanslag van 250 euro per kavel zoals dat vermeld staat in de verkavelvergunning.Voor een perceel bouwgrond palende aan de straat is dat 30 euro per strekkende meter lengte met minimum aanslag van 250 euro; Wie een stuk bouwgrond heeft dat gelegen is langs meerdere minimaal uitgeruste wegen moet enkel belasting betalen in de straat waarlangs de grond de grootste kavel- of grondbreedte heeft.
Onbebouwde gronden in industriezones dragen een belasting mee van 30 euro per strekkende meter als de grond paalt aan een straat met een minimum aanslag van 500 euro per perceel bouwgrond.

Een buitenverblijf hebben in Kruibeke komt niet zo veel voor. Maar er ligt toch een belasting klaar voor een betrokkene. Wie een tweede verblijf heeft in Groot-Kruibeke zal daar 400 euro belasting voor moeten betalen. Een tweede verblijf is ook een weekendverblijf. De eigenaar moet de belasting betalen.  Het is elke andere private woongelegenheid  dan deze die als hoofdverblijf is aangegeven. Wat niet als tweede verblijf wordt aanzien is een gebouw of inrichting die uitsluitend bestemd is voor de uitoefening van een beroepsactiviteit. Ook tenten, verplaatsbare caravans en woonaanhangwagens vallen niet onder dit belastingsreglement. De gemeente telt maar weinig tweede verblijven. Vroeger waren er wel te vinden in de polder maar daar is geen enkel gebleven sedert de aanleg van het overstromingsgebied. (Rolf Duchamps)

 

 

Lees ook:

SINT-NIKLAAS. De FOD Financiën maakt zich stilaan klaar voor de jaarlijkse actie 'SOS Belastingen'. Daarbij trekken medewerkers van de dienst het land rond om mensen te helpen bij het...

In Zwijndrecht wordt een en ander wat duurder.ZWIJNDRECHT. De gemeente heeft heel wat tarieven van belasting- en retributiereglementen gewijzigd of zeg maar verhoogde tarieven: dat geldt voor...

STEKENE. Wie moeite heeft om zijn of haar belastingsbrief in te vullen, kan op donderdag 18 juni terecht in de raadzaal van het Stekense gemeentehuis in de Stadionstraat 2. De zitdag is tussen 09u30...

De gekende bruine omslag met de alsmaar ingewikkelder belastingsaangifte.BEVEREN. Het is elk jaar een verschrikkelijke verplichting waar geen ontsnappen aan is: het invullen van de...

STEKENE. Ook de inwoners van Stekene zullen binnenkort hun belastingsbrief in de bus krijgen. Wie dat wenst, kan zich bij het invullen van de aangifte laten bijstaan door door ambtenaren van de...

SINT-GILLIS-WAAS. Binnenkort valt de gevreesde bruine belastingsenveloppe in de bus.  Voor wie niet wijs geraakt uit de ingewikkelde formulieren hoeft geen schrik te hebben. In de gemeente...